Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fortsatt mye mer å avsløre

Siste ord kan ikke være sagt med Lance Armstrong sitt fall eller Steffen Kjærgaard sin innrømmelse.

 STOPPER IKKE HER:  Avsløringen av Lance Armstrong er fortsatt bare starten på en ny hverdag i internasjonal sykkelsport. I dag Steffen Kjærgaard. I morgen hvem? FOTO: Arnt E. Folvik / Dagbladet.
STOPPER IKKE HER: Avsløringen av Lance Armstrong er fortsatt bare starten på en ny hverdag i internasjonal sykkelsport. I dag Steffen Kjærgaard. I morgen hvem? FOTO: Arnt E. Folvik / Dagbladet. Vis mer

MED Lance Armstrong forlatt  i vanære har sykkelsporten blitt dyttet forbi en merkestein. Men ikke la den trille videre uten kontroll. For det er akkurat det de gamle juksemakerne i miljøet helst vil.

Slike som irske Pat McQuaid; selveste presidenten i det internasjonale forbundet (UCI) som rett etter å ha visket ut den før så allmektige Armstrong fra sykkelsporten, forsøkte å overbevise skeptikerne at all dritten i denne idretten hadde en ganske ok forklaring:

_Folk må forstå tidsperioden hvor disse aktivitetene foregikk, sa McQuaid på UCI sin pressekonferanse i går. Men da har han jo ikke skjønt noen ting. For det systematiske bedrageriet i sykkelsporten er ikke til å forstå.

NETTOPP derfor er det ekkelt mange om dagen som passer på å si hvor sjokkerte de er over Lance Armstrong, samtidig som de glemmer at de forlengst burde ha sagt noe mer om sporten sin.

Eller som TV2 sin sykkelkommentator Johan Kaggestad spydig formulerte det på Dagbladet.no etter å ha hørt at den samme McQuaid nå føler seg kvalm over Armstrongs amerikanske forbryterbande:

_Det er fint at han ble så akutt kvalm, han som har klart å holde seg frisk så lenge, sa Kaggestad.

MEN også TV2 har gjennom årene holdt sykkelsporten riktig så frisk gjennom Tour de France-sendingene med småpludring og trivsel rundt sportens legender. Dengang visste vel både Kaggestad, Dag Otto Lauritzen og de andre entusiastene som satt og pratet oss trivelig gjennom alle disse timene, sånn cirka hvor råttent dette miljøet var. Men så var det underholdningsverdien da.

Det er derfor så mange har jattet med den danske sykkelkongen Bjarne Riis og de andre svindlerne som sommer etter sommer har fått snakke sykkeltaktikk på TV2 i stedet for å fortelle om sprøytene de både tok og ga.

For ville de ulike aktørene i sykkelsirkuset egentlig vite hva som var i alle disse sprøytene?

DEFINITIVT IKKE. Opprullingen av Armstrong sitt sportslige forbryterregime er først og fremst fortellingen om den store stillheten der tusenvis av syklister, trenere, servicefolk, leger, ledere, journalister og blodfans helst holdt munn. Det passet seg ikke å si noe. Det kjedet leserne; det kjedet seerne og det var bare noe gnål om syklingens skyggeside som forøvrig bare måtte få være der. En ren syklist var jo nærmest naturstridig.

Det var som TV2s Christian Paache sa da selskapet hans i fjor vår forlenget Tour de France-avtalen sin mens den europeiske kringkastingsunionen helst ville forlate en sport i vanry:

- Det blir ikke mindre dop innenfor sykkelsporten om TV2 og de tyske kanalene ikke sender det. For det er sporten selv som må stå for holdningsendringen.

MON TRO om dette er helt riktig svar på Paasche-nøtten om hva som kan befri sykkelsporten fra dopingens kveletak. Armstrong-avsløringene har i hvert fall vist det motsatte. Det er politiets etterforskning i USA og Europa som har åpnet for gjennombruddet til det amerikanske antidopingbyrået (USADA). Uten press fra storsamfunnet ville sykkelfolket løyet som før.
Bedrageri og juks er blitt deres hverdag, og blir det fort igjen om ikke presset utenfra fortsetter for å få flere avsløringer.

Det er derfor verdens antidoping byrå (WADA) kanskje selv velger å bringe Armstrong-saken inn for idrettens voldgiftsdomstol (CAS). Denne gangen ikke for å få vurdert den falne sykkelheltens skyld, men for å kaste lys over det nære forholdet mellom Armstrong og UCI.

For denne gangen må ikke bedragerne få trille unna.

PS) Mens jeg publiserer dette på Dagbladet.no kommer pressemeldingen om at Steffen Kjærgaard i dag skal innrømme omfattende dopingmisbruk. Det rimer med Armstrong-rapporten der Kjærgaard er omtalt som "nummer 19" i bevismaterialet. Men det rimer dessverre ikke med det den avgående sportsjefen i Norges Cykleforbund tidligere har sagt om sin profftid i US Postal. Seinest sist uke benektet han kategorisk. Enda mer løgn altså.
Og resten av sannheten kommer ikke fram med mindre storsamfunnet hele tida presser fram nye avsløringer i sykkelsporten.