VIL HA FART I SAKENE: Fotballpresident Yngve Hallèn ser klare tegn til bedring i økonomien i de norske toppklubbene, men ville helst sett at framgangen gikk fortere. 
Foto: Morten Holm, Scanpix
VIL HA FART I SAKENE: Fotballpresident Yngve Hallèn ser klare tegn til bedring i økonomien i de norske toppklubbene, men ville helst sett at framgangen gikk fortere. Foto: Morten Holm, ScanpixVis mer

Fortsatt stygge tall i toppklubbene

21 av 32 toppklubber må spørre lisensnemnda om lov før de henter nye spillere.

||| (Dagbladet): De norske toppklubbene i fotball driver fortsatt med røde tall, men NFF mener ting går i riktig retning.

21 av de 32 klubbene i Tippeligaen og 1. divisjon har fått handlingsbegrensninger av klubblisensnemnda. Det vil si at de ikke fritt kan inngå nye kontrakter eller gjøre andre investeringer eller kostnadsøkninger uten å få godkjennelse av nemnda.

I det nye lisenssystemet blir klubbene vurdert to ganger årlig, og blir plassert i kategori én, to eller tre etter et poengsystem som bedømmer hvor sunn økonomien i klubben er.

Klubber som havner i nederste kategori - kategori én - pålegges av klubblisensnemnda å lage en handlingsplan for hvordan de skal komme seg ut av uføret.

11 i Tippeligaen I Tippeligaen ble Strømsgodset, Sandefjord, Lillestrøm, Haugesund, Vålerenga, Kongsvinger, Odd Grenland, Brann og Hønefoss plassert i kategori én etter situasjonen anno 31. desember. I tillegg er Start og Tromsø også pålagt en handlingsplan fordi de lå i kategori én basert på augustmålingen i fjor.

Start tok imidlertid steget opp i kategori to i desember, mens Tromsø ved siste vurdering var i kategori tre sammen med Stabæk.

Aalesund, Rosenborg, Molde og Viking ble plassert i kategori to sammen med Start.

I tillegg til elleve tippeligaklubber, er det ti klubber i 1. divisjon som også er pålagt en handlingsplan etter å ha vært i kategori én enten i august eller desember:

Løv-Ham, Moss, Sogndal, Tromsdalen, Bryne, Lyn, Sarpsborg, Bodø/Glimt, Sandnes-Ulf og Follo.

Risikerer poengstraff Klubber som ikke klarer å oppfylle delmål i handlingsplanen får først en irettesettelse, deretter stadig større poengtrekk for hvert brudd.

Den neste oppdateringen av status kommer ved utgangen av juni. De klubbene som ikke har oppfylt kravene til dem da, får en irettesettelse. Først ved neste måling, ved utgangen av 2010, kan klubbene få ett minuspoeng. Det vil de i så fall ta med seg inn i 2011-sesongen.

- Det negative er at noen klubber går nedover i systemet. Det positive er at det var en positiv utvikling fra 2008 til 2009, som har fortsatt inn i 2010. Klubbene har tatt dette inn over seg, og har lyst til å følge opp det nye systemet, sier fotballpresident Yngve Hallén.

Han sier imidlertid at bedringene ikke skjer like fort som forbundsstyret ønsker.

Lisensnemndas leder Jan Løkling sier man i nemnda har vært svært urolige for situasjonen de siste årene.

- Det er fortsatt god grunn til å være urolig. Samtidig ser vi en betydelig forbedring. Og det aller viktigste er at vi ser en endring i kulturen, sier Løkling.