Fortsett, Marit!

EM i Romania har vært den største nedturen på ti år for håndballjentene og det er Marit Breiviks ansvar som trener. Men det er ingen grunn til å be henne slutte som landslagssjef. Hun bør fortsette fram til og med OL i Athen med ambisjon om å ta den gullmedaljen som glapp i Sydney.

For vel et år siden ble Marit Breivik genierklært. VM-gull på hjemmebane er det optimale mål for en landslagstrener. Og i håndball er det faktisk en sportslig prestasjon som er større enn OL-gull fordi det er langt flere lag som deltar.

  • VM-gullet mot Frankrike kom etter en historisk finale som først ble avgjort i fjerde ekstraomgang. Thrilleren var kronen på verket for Breivik og

kaptein Susann Goksør Bjerkrheim, Kjersti Grini, Trine Haltvik, Tonje Larsen, Mia Hundvin, Cecilie Leganger og Heidi Tjugum.

De ønsket seg også OL-gull, men etter den bedrøvelige kampen mot Ungarn endte det med en bronsemedalje. Da var de også ferdige med landslaget. Slitasje, skader og manglende motivasjon tvang fram en komplett fornyelse av landslaget.

Like fullt sa Marit Breivik at målet var medaljer i EM.

Etter en ukes samtrening. Var det feil? Selvfølgelig ikke. Du deltar ikke i et mesterskap for å trene. Du deltar for å vinne. Og Marit Breivik var altså ett mål fra å nå semifinalen. Hadde Birgitte Sættem kastet ballen opp på tribunen i stedet for i armene på en ukrainsk jente, ville Nye Norge vært en kjempesuksess.

Og hadde Cecilie Leganger prioritert EM foran medisinstudier, ville vi vi tatt fire poeng i stedet for to i de to første kampene.

  • Jeg synes heller ikke det er noen grunn til å kritisere Breivik for hennes disposisjon av spillerne. Noen har spilt på for mange og for dem uvante plasser, men på den annen side: Nye spillere har fått vist sitt potensial. Karoline Dyhre Breivang som kom med i troppen helt på tampen, har rett og slett vært en sensasjon i EM. Verken hun eller Gro Hammerseng eller Cecilie Thorsteinsen hadde fått slippe så mye til hvis Kjersti Grini eller Trine Haltvik hadde vært med.
  • Det går derimot an å kritisere Breivik for at hun ikke tidligere startet prosessen med å fornye laget. Slitasjen har vært stor over lang tid på flere av spillerne og både EM og OL har vist at Norge burde hatt et større register å spille på når det gjelder bakspillere med skuddstyrke og kantspillere, spesielt venstrehendte.
  • Marit Breivik sier hun skiter i kritikerne. Det bør hun ikke gjøre.

Hun bør være ydmyk og lyttende for å beholde den støtten hun er avhengig av, både fra kritiske klubbtrenere og Håndballens Venner. Næringslivet og Olympiatoppen står klar med jobbtilbud til en av verdens mest suksessrike kvinnelige trenere, men på nyåret vil hun selv bestemme seg for hva hun skal gjøre.

<B>BØR FORTSETTE: </B>Dagbladets sportsredaktør mener Marit Breivik bør fortsette i jobben som landslagssjef for de norske håndballjentene og oppfordrer henne til å sikte mot Athen-OL i 2004.