Fortsetter på ubestemt tid

TRONDHEIM (Dagbladet): Han beskriver årets sesong som «utflating», men Nils Arne Eggen (59) mister ikke motet av den grunn: Nå vil han fortsette som Rosenborg-trener etter 2001-sesongen - på ubestemt tid.

- Jeg har kontrakt ut 2001, men vi har vel allerede bestemt oss for at jeg skal fortsette, ett år av gangen. Jeg sitter litt på begge sider av bordet, men jeg vil si fra når jeg synes jeg ikke har noe mer å tilføre, sier Eggen, før han legger til:

- Jeg tror også klubben er i stand til å si fra, når det er på tide med en endring.

Det er altså ingen sliten gammel mann - ingen førtidspensjonist - som snakker. I løpet av 2001-sesongen blir det feiring av trenerens seksti-årsdag. Samtidig legges det planer om at klubben skal bli serie-mester for tiende år på rad.

Til høsten skal det også spilles kvalifisering for en ny sesong i Mesterligaen. Utfordringer er det nok av. Det kan bli lenge til det blir ledig trenerjobb i RBK-brakka.

Det er forresten lite igjen av den gamle tyskerbrakka på Lerkendal. På baksida av klubbhuset er det vokst fram et nytt bygg, med luftige, moderne lokaler.

- En litt annen stil?

- Ja, men vi lager det ikke gammelt, det er jo nytt.

- Det minner om et banklokale?

- Det er gipsplater og maling, ikke mye luksus, sier Nils Arne Eggen og lover fortsatt åpen dør på Lerkendal. Her skal alle være velkomne til en kopp kaffe og en fotballprat.

Godt fornøyd

- Du lover at dere ikke blir mindre tilgjengelige for presse og publikum?

- Nei, det vil vi ikke ha noe av, sier treneren og setter i gang et foredrag om markedsføring, Elkem, Orkla Gruber Aktiebolag og nedleggelsen av Thamshavnbanen.

- Det er en misforståelse å tro at du kan stenge dørene. Du må ikke gjøre deg utilgjengelig for dem som er med å markedsfører deg. Det kan bli en ond sirkel. Jeg husker den gangen vi samarbeidet med Elkem. De ville si minst mulig. Men hvis du skal ha fram et budskap, så må du ha flest mulig berøringspunkter med de som skal formidle det. Det er ren logikk... Men nå sporet vi av, allerede før vi begynte i dag, sier Eggen og ler hjertelig.

- Vi skulle snakke om sesongen 2000...

- Vi er veldig godt fornøyd, både prestasjons- og resultatmessig. Men, når det er sagt, så er det første gang på veldig mange år at vi ikke er blitt bedre; det har flata ut. Vi vant serien her hjemme, men vi kom ikke videre i Mesterligaen. Så har vi heller aldri hatt en sånn årelating som vi har hatt i år. Vi mistet tre landslagsspillere i sommer. Sett på bakgrunn av det, må en si at det gikk over all forventning.

Fra topp til bunn

Etter sesongen har Eggen tatt seg tid til å studere alle mesterligakampene på video. Han er svært fornøyd med flere prestasjoner, særlig første halvdel av mesterligaspillet:

- Vi spiller en kjempegod kamp mot Paris i september (3- 1). Spillemessig er det noe av det beste vi har prestert. Så gjør vi noen brølere i München som fører til at vi taper (1- 3). Mot Helsingborg gjør vi en kjempematch (7- 1).

Så begynte problemene, med slitasje på nøkkelspillere, og mange skader.

- Det kulminerte i Paris, der vi både spilte dårlig og var veldig uheldige - selv om vi kom igjen der rg. Alt i alt var vi hakket for dårlig, men vi spilte jo jevnt med alle.

- Hvis neste sesong blir dårligere?

- Internasjonalt blir det bare vanskeligere og vanskeligere. Vi er mest opptatt av prestasjonsmål. Vi har mange muligheter til å utvikle oss som lag. I løpet av året mistet vi hurtighet og løpsstyrke. Det må erstattes. Vi henter de folkene vi trenger, sier Nils Arne Eggen.

- Hva med resultatmål?

- Det er rundt formulert. Vi skal tilhøre toppen i norsk fotball, og kvalifisere oss for Europa. Der ligger utfordringene, slår Rosenborg-treneren fast.

<B>GIR SEG IKKE:</B> - 2002, 2003... Vi tar ett år av gangen - åremål, flirer Nils Arne Eggen i en pause mellom de mange møtene i Rosenborgbrakka om dagen.