Fortsetter suksessen

Med blå bortedrakt på hjemmebane ledet spillende trener Tommy Berntsen Lyn til lagets fjerde seier på rad.

For tredje gang på rad skjedde det i lagets blåe bortedrakter. Etter suksess mot PAOK i UEFA-cupen og mot Sogndal i eliteserien, bestemte man seg like godt for å fortsette med samme draktsett mot bunnrival Tromsø - og med storseieren 5-1 virket det i ettertid som en god idé.

- Vi har hatt suksess med disse draktene i de to siste kampene, så vi ville fortsette trenden, forklarte Berntsen til NTB.

Midtstopperen har snudd Lyns ferd mot 1. divisjon etter at han overtok laget i slutten av august. Oslolaget har vunnet de fire siste kampene, inkludert en sterk borteseier i Hellas, og sprudlet av angrepslyst og spilleglede på Ullevaal mandag kveld.

Angrepsuvillige var heller ikke Tromsø. Bortelaget, som selv skaffet seg en trenernødløsning i Terje Skarsfjord, skapte vel så mange sjanser som Lyn, men manglet kvalitet i avslutningene og duellvilje i forsvaret.

Slet på innleggene

Førsteomgangen var et mareritt for gjestene fra nord, som gikk til oppgaven på Ullevaal vel vitende om at de aldri har slått Lyn i hovedstaden. Forsvaret sviktet ved tre anledninger på innlegg i feltet, og Per Egil Swift, Ole Bjørn Sundgot og Thomas Lagerlöf, kanskje ved hjelp av en TIL-spiller, straffet bortelaget uten å nøle.

Sjansetellerne kunne fastslå at Tromsø ledet den statistikken ved pause. Høyrekanten Karim Essediri, holdt utenfor laget av eks-trener Trond Johansen, skapte mye, og hans baller inn mot hodesterke Kovacs og Årst var verdige en bedre skjebne. Morten Gamst Pedersen hadde også ett skudd like utenfor etter en ball fra høyre.

Tromsøs beste sjanser kom i løpet av ett sekund, da Ole Martin Årst to ganger mislyktes i å overliste Thomas A. Ødegaard i Lyn-buret med lave skudd fra kort hold. Den hjemvendte belgiaproffen hadde også et volleyskudd han normalt treffer bedre på.

Halvhjertet

Men det var Lyn, som nesten hadde tatt ledelsen da Sundgot brassesparket til side for mål etter en glipp av Borch i borteburet, som først fikk nettkjenning. Etter seksten minutter slo Tomasz Sokolowski ballen inn i feltet, og mellom to TIL-spillere fikk Swift heade ballen i mål, via både keeper Knut Borch og tverrliggeren.

Fem minutter senere var det Sundgot som snek seg mellom forsvarerne til Tromsø, og enkelt bredsidet han den ned i keepers høyre hjørne. Og Lagerlöf avsluttet et uvanlig målshow for vertene med å tilsynelatende få kroppen på en ny ball inn i feltet noen minutter senere.

- Vi blir for få folk i feltet, og følger ikke løpene helt inn. Tidligere har vi vært veldig gode på duellspillet, men i dag var dagen da alt gikk galt, mente TIL-kaptein Steinar Nilsen.

Det så stygt ut for Tromsø, som også så en suser fra Lyn treffe tverrliggeren, men gjestene reduserte likevel med en Peter Kovacs-heading seks minutter før halvtidshvilen.

Kontringsvilje

Reduseringen førte naturlig nok til høyere press fra gjestene etter hvilen. Det straffet seg imidlertid raskt. På en kontring løp Mohammed Ouseb alene over halve banen og slo ballen i helt rette øyeblikk til Jan Derek Sørensen, som plasserte den sikkert i nettet. Like etter var Sørensen igjen alene foran mål på en overgang, men denne gangen var keeper Borch nede i bena hans og avverget.

Kampen var i realiteten avgjort. Resten av omgangen kunne man se Peter Kovacs bomme på flere muligheter, og også Bjørn Johansen og eks-proffen Årst gjorde seg skyldige i svake prestasjoner innenfor Lyns sekstenmeter.

Nesten på overtid kom det femte målet for hjemmelaget, da Jan Derek Sørensen, omgjort til spiss under Berntsens regime, avsluttet et mønsterangrep.

- Vi har en enorm uttelling på sjansene våre i denne kampen, innrømmet Tommy Berntsen.

- Men strengt tatt var det veldig nødvendig å vinne, siden alle lagene rundt oss gjorde det. I annenomgangen bestemte vi oss for ikke å være feige, og det fungerte selv om Tromsø hadde sine sjanser, sa Lyn-treneren til NTB.

For Tromsø var kampen et farvel med Skarsfjord-effekten. Laget har ikke tapt siden eks-treneren kom tilbake i sjefsrollen Seks kamper uten nederlag ble det før hverdagen meldte seg igjen. Nå er man dessuten uten Thomas Hafstad i neste kamp. Han fikk rødt kort for viljehands helt mot slutten på Ullevaal.

- Men jeg tror ikke noe avgjøres før i siste serierunde, mente Skarsfjord.

Lyn gikk forbi Tromsø på tabellen etter seieren, på bedre målforskjell. I øyeblikket er både Berntsen og Skarsfjord suksesser som trenernødløsninger, over streken som de er med lagene sine.

(NTB)

BLÅ SUKSESS: De blå draktene har gjort susen fire kamper på rad.