Johannes Thingnes Bø

Fortviler: - Det er vanskelig

Johannes Thingnes Bø (28) sliter med å finne svar på hvorfor toppresultatene har uteblitt så langt denne sesongen. Skytetrener Siegfried Mazet mener stryningen har nådd bunnen, og at det bare kan gå en vei.

LETER ETTER SVAR: Johannes Thingnes Bø måtte svare på uttallige spørsmål om hva som er galt med den liggende skytingen, foran pressekorpset i Oberhof. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.
LETER ETTER SVAR: Johannes Thingnes Bø måtte svare på uttallige spørsmål om hva som er galt med den liggende skytingen, foran pressekorpset i Oberhof. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer
Publisert

OBERHOF (Dagbladet): - Det er utrolig dårlig.

Det sa en åpenhjertig Johannes Thingnes Bø etter de skuffende 21. og 28. plassene i Oberhof.

Han fortsetter:

- Det er vanskelig syns jeg. Jeg syns det er vanskelig og bare slappe av og bare la det flyte. Jeg vil treffe, men det vil seg bare ikke.

Johannes Thingnes Bø prøver å resonnere seg fram til hvorfor toppresultatene har uteblitt, på samme måte som har prøver å finne ut hva løsningen på problemet kan bli.

- Kan det være noe galt med børsa di?

ILDDÅPEN: Johannes Thingnes Bø på jaktstarten i snøkaos i Oberhof. Samme forhold som det forventes å bli i Beijing. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ILDDÅPEN: Johannes Thingnes Bø på jaktstarten i snøkaos i Oberhof. Samme forhold som det forventes å bli i Beijing. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det kan være det.... Jeg tror alle vet at jeg prøver mitt beste. Jeg får liksom ikke gjort mer.

For det er noe som ikke stemmer for stryningen, som har slitt på liggende skyting denne sesongen.

I jula prøvde imidlertid han og skytetrener Sigfried Mazet å snu trenden, der fokuset var å gå ned på skytterhastighet.

- Jeg har villet masse

SLITER: Johannes Thingnes Bø fikk 3 bom på liggende skyting på sprinten i Oberhof. Det samme gjorde han på jaktstarten. Verdenscup skiskyting. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SLITER: Johannes Thingnes Bø fikk 3 bom på liggende skyting på sprinten i Oberhof. Det samme gjorde han på jaktstarten. Verdenscup skiskyting. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Allerede før jul kunne det se ut som Thingnes Bø, på mange måter, var nærmere et svar i franske Le Grand-Bornand da han sikret sesongens første verdenscupseier på sprint.

Men ett skritt fram ble to tilbake i Tyskland.

- Jeg har villet masse. Jeg har villet lite og jeg har villet litt i mellom, men blinkene detter ikke helt ned likevel. Jeg er bare ikke bedre. Men jeg tror at jeg må ut av et eller annet og inn i noe nytt, sier han.

Men ettersom OL i Beijing starter om knappe tre uker, er det også lite tid til å prøve noe nytt, understreker Thingnes Bø.

- Jeg må bare få trent litt ekstra, kanskje, sier han.

Kun seier er godt nok

Thingnes Bø har vunnet verdenscupen tre år på rad. Hele 53 verdenscuptitler kan stryningen slå i bordet med.

Han har også olympisk gull på normaldistanse fra OL i Pyeongchang, og en rekke verdensmesterskap-titler.

Han har vært verdenseneren, som har vært hakket foran konkurrentene i mange år. I år er det de som har vært foran han.

En uvant posisjon for en som alltid vil jakte seire - Både for å tilfredstille seg selv og folks forventninger, understrekte han overfor Dagbladet i Frankrike før jul.

- Når man har så mange seire fra før, så er bare seier godt nok for folk, og egentlig for meg selv også. Det må ikke gå altfor lang tid mellom dem, så den gjorde veldig godt for meg. Den gjorde det, sa han.

- Har nådd bunnen

FÅR STØTTE: Johannes Thingnes Bø får støtte av lagkamerat Vetle Sjåstad Christiansen. Her er det sammen på en fellestrening i Oberhof. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FÅR STØTTE: Johannes Thingnes Bø får støtte av lagkamerat Vetle Sjåstad Christiansen. Her er det sammen på en fellestrening i Oberhof. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Thingnes Bø får støtte av Vetle Sjåstad Christiansen. Geilo-gutten påpeker at han tror lagkameraten har lav selvtillit på skytingen, men at den vil komme med en god opplevelse.

- Jeg tror det blir godt for han å komme seg hjem en tur. Finne roen og kanskje få bestemt seg for en stilling han skal bruke. For han skrur mye, prøver og feiler. Jeg tror han må slutte å prøve å gå for det han mener er best en gang, for så å stole på det valget, understreker Sjåstad Christiansen som håper lagkameraten finner tilbake til flytsonen.

Skytetrener Siegfried Mazet er også overbevist om at Thingens Bø kommer sterkt tilbake.

På grunn av dårlige værprognoser i Oberhof ble sprinten for herrene torsdag, utsatt til fredag. Men vær- og vindforhold får man gjort lite med, likevel skaper det utfordringer for utøverne, understrekte skytetreneren.

- Med vanskeligere forhold, er det vanskeligere å skyte bra. I dag er det vanskelig å si om det skyldes forholdene eller fokuset hans, sa skytetrener Mazet etter jaktstarten.

HAR TROA: Skytetrener Siegfried Mazet under mixed stafetten i Oberhof. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HAR TROA: Skytetrener Siegfried Mazet under mixed stafetten i Oberhof. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det virker som Johannes ikke helt vet hva som er galt?

- Med en dårlig sprint og jakstart er han så klart lei seg, men nå vet vi at det bare kan bli bedre. Vi har nådd bunnen og må «pushe» for å komme oss dit vi vil være. Vi har fortsatt tre konkurranser igjen og flere uker på høydesamling før det er OL.

Mazet fortsetter:

- Fysisk er han sterk. Jeg vet helt sikkert at skytingen også kommer i konkurranse.

Reiste hjem

Resten av lagkameratene har dratt på høydesamling til italienske Lavaze. Thingnes Bø har dratt hjem til Kongsvinger for å kunne tilbringe tid med sin kone og sønn.

Om dette gir samme utslag som for lagvenninne Ingrid Landmark Tandrevold, får han forhåpentligvis svar på i den siste verdenscuprunden i Anterselva, før OL i februar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer