Fortviler: - Hvorfor hater han meg så mye?

Drømmen om VM på hjemmebane i Seefeld ble knust for østerrikeren Johannes Dürr. Nå åpner han opp om sin fortvilelse mot Petter Northug.

HJERTESUKK: Johannes Dürr forstår ikke hvorfor Petter Northug er så sint på ham. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HJERTESUKK: Johannes Dürr forstår ikke hvorfor Petter Northug er så sint på ham. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEEFELD (Dagbladet): Øverst på Petter Northugs svarteliste står en 31 år gammel østerriker. Hans navn er Johannes Dürr, banket Northug opp monsterbakken i Val di Fiemme og stjal først den siste pallplassen i Tour de Ski fra Mosvik-ekspressen i 2013/14.

Etter den utrolige etappen sa han at han ville «ødelegge Northug». Det var ikke så smart. Da svaret på dopingprøven kom, ble uttalelsen enda dummere. Dürr testet positivt på EPO og ble bannlyst fra langrennssporten.

- Han er utestengt for livstid hos oss, men dopingdommen er jo på to år. Jeg frykter at han kommer til å anke utestengelsen og kreve å få startlisens, sa østerrikes sportssjef Markus Gander den gang.

Northug ga et enda tydeligere signal til Dürr:

EPO-DØMT: Johannes Dürr (t.v.) har innrømmet EPO-misbruk etter at han slo Petter Northug i kampen om 3. plassen i Tour de Ski i 2013/14. Foto: NTB Scanpix
EPO-DØMT: Johannes Dürr (t.v.) har innrømmet EPO-misbruk etter at han slo Petter Northug i kampen om 3. plassen i Tour de Ski i 2013/14. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Får jeg se ham i langrennsløypa igjen, kommer jeg til å slå ham knockout. Jeg tror neppe han stiller til start noe sted så lenge jeg er på startstreken. Det bør han ikke, sa en truende Petter Northug til Dagbladet.

Lang tid har gått siden den gang. Dürr har forsøkt å gjøre comeback, men kom seg aldri til VM på hjemmebane i Seefeld.

- Jeg trodde Northug var en smart gutt

Nå letter Dürr omsider på sløret om hva han synes om truslene fra Petter Northug. I et stort intervju med Expressen fortviler han over situasjonen.

- Jeg har sett det Petter har sagt. Jeg trodde Petter var en smart gutt, men... Jeg forstår ikke hvordan han tenker. Hvorfor hater han meg så mye? spør Dürr til Expressen.

- Jeg har aldri gjort ham noe. Tvert imot har jeg bare pratet varmt om Petter. Han var en av mine idoler. Det er så merkelig.

Afterski #4: For en dag i Seefeld! To gull, irritert russer og mye mer snacks. Se den fjerde utgaven av Dagbladets eget ski-VM-program nå. Programleder: Øyvind Godø. Foto/redigering: Kristoffer Løkås. Vis mer

Petter Northug har ikke besvart Dagbladets henvendelser søndag, men har tatt ansvar og i flere år forfektet et tydelig budskap til de som doper seg bevisst:

«Få dem vekk fra sporten», er essensen.

I likhet med Dürr har også tidligere EPO-dømte Natalja Matvejeva, som konkurrerer i VM i Seefeld, fått jøre noe liknende fra Northug.

- Når man blir tatt for EPO, må man ha strenge straffer. EPO er juks på høyt nivå. Har du tatt EPO, bør du aldri få konkurrere på dette nivået igjen, sa Northug etter VM-sprinten i Lahti 2017.

Trekker inn Sundby

Dürr er likevel oppgitt - og trekker en parallell til hvordan Northug uttalte seg i astmasaken til Martin Johnsrud Sundby.

- Northug hadde ingen problemer med Sundby da han ble dømt. Men det er klart, da Sundby ble diskvalifisert, så fikk jo Northug sammenlagtseieren i Tour de Ski. Det var kanskje derfor han ikke klaget, spekulerer den EPO-dømte østerrikeren.

Her må det tydelig presiseres at det er stor forskjell på sakene til Dürr og Sundby, som østerrikeren sammenlikner seg selv med.

Dürr ble dømt for misbruk av EPO, som med dagens straffesatser vil gi fire års utestengelse. Sundby var utestengt i to måneder for å ha brutt dopingreglementet, gjennom feil bruk av den lovlige astmamedisinen Ventoline.

Afterski #2: Sergej Ustjugov i krangel med Johannes Høsflot Klæbo, som senere tok gull. Ellers var det knall, fall, tårer og massevis av drama. Se episode to av "Afterski" nå. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås/Fredrik Filtvedt. Vis mer Vis mer

Østerrikeren sammenlikner seg i Expressen-intervjuet også med Johaugs sak - en mangler åpenbart kunnskap om sistnevntes sak.

Her er det store forskjeller, all den tid Dürr ble dømt for bevisst dopingbruk, noe han selv har innrømmet, der dømmende instans, altså CAS, konkluderte med at de tror på Johaugs versjon om at hun fikk i seg det forbudte stoffet clostebol ved et uhell.

Selv hevder Johaug at hun ikke har hørt om Dürr og vil ikke kommentere påstandene, ettersom hun ikke kjenner østerrikerens dopingsak.

Likevel sier Dürr:

- Man blir ikke like mistenkt om man er norsk kontra østerriksk. I Norge blir man født med ski på beina. Det er naturlig å være god på ski om man kommer derfra. Om en østerriker er god på ski, er det unaturlig og man blir mistenkt, selv om vi har fantastiske forutsetninger for å bli gode her også, mener Dürr.

Se de sterkeste historiene og største høydepunktene fra ski-VM i Dagbladets VM-magasin Afterski her:

Afterski #5: Gull og bronse til Norge, gledestårer og musikknyheter. Dette og mye mer i den femte utgaven av Dagbladet TVs eget ski-VM-program. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 13.30 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.00 Kvalifisering hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer