Fortviler ikke lenger når «Hulken» mangler på topp

- Før var det et voldsomt uromoment, sier Hangeland.

UTEN CAREW I KVELD: Men Brede Hangeland er ikke like bekymret som han ville vært for ett år siden, takket være de mange formspillerne Norge har framover på banen mot Island i kveld. Her feirer Carew scoring mot Argentina på Ullevaal. 
Foto:  Eirik Helland Urke/Dagbladet
UTEN CAREW I KVELD: Men Brede Hangeland er ikke like bekymret som han ville vært for ett år siden, takket være de mange formspillerne Norge har framover på banen mot Island i kveld. Her feirer Carew scoring mot Argentina på Ullevaal. Foto: Eirik Helland Urke/DagbladetVis mer

||| • Direkte i studio kl. 21.00 i kveld: Island - Norge

REYKJAVIK (Dagbladet): Selv om John Carews målstatistikk med landslaget ikke er spesielt imponerende lesning, har Aston Villa-spissen lenge vært en nøkkelspiller for Norge.

Særlig under Åge Hareides tid som landslagssjef var Carew en uvurderlig mann - noe de andre spillerne innrømmet selv også.

- Vi har vært veldig avhengige av Carew. Mye har gått gjennom ham, sa Christian Grindheim i fjor.

Ny situasjon
Mot Island i kveld er ikke Carew med.
I stedet starter trolig Mohammed Abdellaoue på topp, med Erik Huseklepp ute på høyre kant og Morten Gamst Pedersen på venstrekant.

På benken sitter to spisser i form - Steffen Iversen og Daniel Braaten.

Savnet etter Villa-spissen diskuteres mindre enn tidligere. Og det virker sånn på spillerne også - selv om en Carew fortsatt har en høy stjerne.

Kaptein Brede Hangeland opplever det som en trygghet å ha så mange formspillere i troppen til Island, ikke minst av de offensive spillerne.

- Spesielt når vi mangler Hulken på topp. Før har det vært et voldsomt uromoment når han har vært skadet eller ikke disponibel. Nå har vi typer som Moa, Huseklepp og Gamst der framme som konkurrerer om plassene, og Braaten og Iversen ikke minst. Det synes jeg er nytt i forhold til situasjonen tidligere, sier han til Dagbladet.

- Om dere var uten Carew til en viktig landskamp for et år siden - hvordan ville du opplevd det til sammenligning med nå?

- Det var en periode der jeg følte vi var veldig avhengige av Carew. Vi er det nå også, når han er i toppslag, men litt mindre enn for ett eller to år siden. Da sto mye og falt på om han var spilleklar eller ikke, sier Fulham-stopperen. 

Møter kraftpakke-spiss
I kveld er det ikke bare Norge som mangler sin største spisstjerne. Island er uten Eidur Gudjohnsen, men i motsetning til Carew er han vraket fra troppen på grunn av dårlig form.

I fjor herjet han med Hangeland & co på Island og var kampens store spiller.

- Jeg synes han er en klassespiller, jeg har møtt ham både på landslag og en del ganger på klubblag. Han er en utrolig god spiller, men når de ikke har valgt å ta ham ut har de sine grunner for det, sier Hangeland.

I stedet får Hangeland trolig bryne seg på en kraftpakke av en spiss i Heidar Helguson - som til daglig spiller i QPR i Championship. Av Kjetil Wæhler beskrives han som en spiss som går inn med tenna først.

Hangeland lover imidlertid at skal dele ut minst like mye juling som han får.

- Jeg har møtt han også et par ganger. Han kaster seg inn i dueller, men det gjør jeg også. Så får vi se hvordan det går. Han er et symbol på den islandske stilen: Oppofrende og ærlig i stilen. Det har jeg veldig sans for. Men vi skal nok klare å bite fra oss, smiler Hangeland.