Kneskader for kvinner i håndball:

FORTVILET: Tårer og ødelagte knær er prisen for 20 år med glede

Håndballsuksessen kommer med en pris. Den er det all grunn til å prate ofte om.

KNUST HÅNDBALLSTJERNE: Amanda Kurtovic trøstes av landslagskaptein Stine Bredal Oftedal etter kneskaden søndag i kampen mot Frankrike. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix.
KNUST HÅNDBALLSTJERNE: Amanda Kurtovic trøstes av landslagskaptein Stine Bredal Oftedal etter kneskaden søndag i kampen mot Frankrike. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I 1998 vant de norske håndballjentene sitt første gull i et internasjonalt mesterskap, og ble for tilsynelatende all framtid de nasjonale yndlingene på TV. Omtrent samtidig startet sporten sitt største forskningsprosjekt om skaderisikoen alle jenter tar ved å spille håndball. Den er stor.

Sånn er til å leve med for de som er glad i denne sporten, men her er dette uttrykket litt mer bokstavelig enn de fleste tenker over:

  • Håndballjentenes kneskader kan være så stygge at du må leve med dem resten av livet.

Akkurat den risikoen er det få i norsk håndball som har forsøkt å skjule. Tiår med vekst i antall jentespillere og stor internasjonal framgang, er blitt fulgt opp med sammenhengende forskning, tiltak og mobilisering for å redusere antall kneskader.

Det har definitivt hjulpet. Men altså ikke mer enn at selv landslagets stjernespiller Nora Mørk er uaktuell for EM med korsbåndskade, mens Amanda Kurtovic søndag ble båret av banen i kampen mot den siste treningskampen Frankrike med like alvorlig kneskade.

Som to av de mest pliktoppfyllende og beste trente norske spillerne, har de sannsynligvis gjort hva de kunne for unngå denne type skader.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.