REAGERER: Heidi Weng reagerer sterkt på forsøplingen i naturen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
REAGERER: Heidi Weng reagerer sterkt på forsøplingen i naturen. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Heidi Wengs oppgjør med forsøpling

Fortvilet Weng etter løpetur i naturen: - Min søster og jeg fikk sjokk

I fortvilelse og frustrasjon løp Heidi Weng sammen med sin storesøster Merete i skogen og fant søppel overalt. Det får langrennsesset til å reagere: - Sånne ting irriterer meg.

KVITFJELL (Dagbladet): Etter en blytung periode under OL i Pyeongchang og siste del av forrige sesong, er Heidi Weng i ferd med å finne seg selv igjen.

Som Dagbladet skrev forrige uke, er det et resultat av drastiske grep, som gjør at forrige sesongs verdenscupvinner ligger to måneder bak Therese Johaug og de andre skijentene i sesongoppladningen.

På veien mot å finne tilbake til den sprudlende Weng, har jenta fra Ytre Enebakk hatt langt færre hardøkter enn normalt.

Fikk sjokk

PÅ VEI TILBAKE: Heidi Weng har roet ned på treningsbelastningen og er i ferd med å finne seg selv igjen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PÅ VEI TILBAKE: Heidi Weng har roet ned på treningsbelastningen og er i ferd med å finne seg selv igjen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

I høst har også 27-åring lagt inn en ny treningsform, nemlig «plogging». Treningsformen er kort fortalt å plukke med seg søppel på løpetur, enten i rolig tempo eller i intervallformat som søstrene Heidi og Merete Weng gjorde i ren fortvilelse og frustrasjon tidligere i høst.

- Min søster og jeg fikk sjokk da vi løp rundt i skogen. Det lå så enormt mye søppel der. Så begynte vi å plukke, men det dukket opp bare mer og mer. I løpet av noen minutter hadde vi plukket en hel haug. Det er vel det som kalles plogging. Det ble jo den intervalløkta, sier Heidi Weng til Dagbladet.

Selv om økta ble god, var opplevelsen dårlig.

Wengs oppgjør

Langrennsesset tar nå et oppgjør med forsøplingen i samfunnet.

- Det er ikke greit. Det må da gå an å rydde opp etter seg. Sånn kan vi ikke ha det, sier Weng til Dagbladet.

Hun ble svært fortvilet over det hun så.

- Vi må ta vare på miljøet og på naturen. Jeg skjønner ikke hvordan folk bare kan kaste søppel ut i naturen uten å tenke seg om. Jeg skjønner ikke hvorfor folk ikke kan kaste søppelet sitt i en søppelkasse i stedet. Sånne ting irriterer meg, sier forrige sesongs Tour de Ski- og verdenscupvinner.

- Da er det bra at du som et forbilde for mange går fram og tar ansvar. Er det noe du bevisst tenker på det?

- Tja, si det. Jeg mener i hvert fall at alle er ansvarlig for å holde naturen ryddig og ikke forsøple. Det skulle bare mangle.

Svensk inspirasjon

Begrepet og treningsformen «plogging» kommer fra Sverige, sammensatt av ordene «jogga» og «plocka», og ble initiert av Erik Ahlström, da han flyttet fra Åre til Stockholm og ble irritert over forsøplingen i den svenske hovedstaden.

Siden har treningsformen spredd seg globalt som trening med ekstra mening. Mest vanlig er det for mosjonister, men også toppidrettsutøver Heidi Weng klarer å legge inn dette i enkelte økter.

- Ja, det er ikke alltid planlagt, men når det er så mye søppel, må jeg bare få det vekk, sier 27-åringen fra Ytre Enebakk.

Wengs grep

Forrige sesongs skuffelse i OL og svake sesongavslutning - med resultatrekka 10-5-25-18-25-18 - er glemt. Nå trener hun mindre enn tidligere.

- Foran denne sesongen har vi passet veldig på at Heidi holder litt igjen. Hun må være ekstra forsiktig for å finne tilbake til seg selv og få en frisk kropp igjen. Heidi har holdt igjen en del hittil i sesongoppkjøringen og kjørt færre hardøkter enn de andre jentene så langt, forteller kvinnelandslagssjefen Ole Morten Iversen til Dagbladet.

- Det har medført bedre humør og energi. For all del, hun har trent bra og presterer godt når hun først gir på, men Heidi har vært ekstra forsiktig i sommer og i høst. Det tror jeg hun skal fortsette med. Vi prøver å bli enige om at Heidi skal være ekstra forsiktig og ikke komme i form for tidlig.

- Sviktende motivasjon

Iversen håper Tour de Ski-dronningen fra Ytre Enebakk tar lærdom av forrige sesongs erfaringer.

- Forrige sesong vant hun Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt og var på mange måter verdens beste skiløper, men var likevel langt unna form i store deler av sesongen. Heidi burde kanskje tatt et avbrekk.

- Heidi mener det er utenomsportslige ting som ødela mer enn hard trening og for mange konkurranser. Kjenner du til det?

- Ja, det også har spilt inn i det totale bildet. I tillegg til hardt konkurranseprogram har utenomsportslige ting gitt en tung ekstrabelastning.

- Vet du hva det gjelder?

- Nei, ikke sånn konkret, men Heidi har sagt at det er noe annet som har spilt inn. Jeg tror det handler om sviktende motivasjon og tro på seg selv når kroppen slutter å fungere. Når man er dårlig fysisk, blir man mer utrygg på seg selv, i dårligere humør og mentalt sliten. Man er rett og slett ikke i balanse. Totalen ble for stor.

Hyller Wengs disiplin

Han mener 27-åringen har vært ekstremt lojal mot planen.

- I sommer og i høst har Heidi vært ekstremt disiplinert til å følge planen vi har lagt. Det har imponert meg. Nå begynner jeg å kjenne igjen den Heidi vi har sett tidligere med godt humør og glimt i øyet.

- Hva er de konkrete grepene dere har gjort?

- Det handler om å få henne til å tro på seg selv, få overskudd og kroppen i balanse igjen. Heidi har roet ned på treningsbelastningen med mange færre hardøkter. I den vanlige årsoppbygningen til en sesong ligger nå Heidi et par måneder bak de andre. Hun trener mindre hardt og mindre totalt.

- Hun har trent mer I3 (intensitetssone 3) der de andre har trent I4 (intensitetssone 4). Det viktigste er at Heidi er positiv til planen. Under Toppidrettsveka fikk hun gode svar og en kropp som svarte overrasket bra. Det gjorde henne veldig glad.

- Bør Heidi gå Tour de Ski denne sesongen?

- Heidi kan godt gå Tour de Ski. Det viktige er å ta vekk litt av belastningen før touren og enda mer etter. Her vi vil råde henne til å gå færre skirenn.

Selv mener Heidi Weng at det var private forhold som ødela for henne under og etter OL og at kollapsen ikke hadde noe med for hardt konkurranseprogram å gjøre. Les mer om det her.