NORSK HÅP: Johann André Forfang er Norges antatt sterkeste kort i Hoppuka. Favorittfarge på dressen: Svart. Foto: NTB Scanpix
NORSK HÅP: Johann André Forfang er Norges antatt sterkeste kort i Hoppuka. Favorittfarge på dressen: Svart. Foto: NTB ScanpixVis mer

Fortvilte over Norge: - Hva er det som skjer?

Denne sesongen har utenlandske hoppere tatt etter. Seks av sju renn i verdenscupen er vunnet med svart dress.

  • Hoppuka, kvalifisering, på NRK1 kl. 16.30

OBERSTDORF (Dagbladet): Når Hoppuka starter i Oberstdorf med kvalifisering i dag og renn søndag, er det stor sannsynlighet for at sammenlagtvinneren har svart dress.

Forrige sesong var nordmennene alene om å ha den svarte dressen. Dressens fortreffelighet fikk de utenlandske konkurrentene til å lure: «Hva er det som skjer? Hva er det Norge gjør som ikke vi gjør?» Nå har de andre nasjonene kommet etter, og utliknet forspranget i «dresskrigen».

- I fjor rensket vi utstyrsprodusenten Meininger for denne hoppdressen. I år har leverandøren klart å levere stoff til alle, sier landslagstrener Alexander Stöckl til Dagbladet.

FARGEN ER SVART: Hoppukefavoritt Ryoyu Kobayashi hopper med svart dress. Foto: NTB scanpix
FARGEN ER SVART: Hoppukefavoritt Ryoyu Kobayashi hopper med svart dress. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Hva tenker du om at andre nasjoner hermer etter Norge?

- En sånn prosess er ikke uvanlig. Når noen finner noe som fungerer, kommer andre etter. Da er det viktig å utvikle seg videre.

Suveren

Japaneren Ryoyu Kobayashi leder verdenscupen sammenlagt og har 556 poeng. På de neste plassene følger polakkene Piotr Zyla og Kamil Stoch med henholdsvis 445 og 365 poeng.

Kobayashi har vunnet fire av sju renn med svart dress. Også russeren Jevgenij Klimov og Johann André Forfang har gått til topps med svart dress. Den eneste vinneren som har hatt en annen farge, er Karl Geiger fra Tyskland. I Engelberg før jul hadde han på seg en turkis dress.

- Den består av et veldig spesielt stoff, sier Forfang om den svarte dressen.

- Stoffet er matt og reflekterer ikke lys på samme måte som de skinnende dressene som har kommet tidligere. Da vi kjøpte stoffet, var det ingen andre som hadde troen. Men det hadde vi. Og forrige sesong gjorde vi det godt. Andre nasjoner forklarte det med stoffet i hoppdressen. Nå bruker de det selv.

Stöckl forteller at det ikke var mulig for konkurrentene å kaste seg rundt sist vinter. Årsak: Nordmennene kjøpte opp rubbel og bit av stoffet.

- Vi tok det vi trengte og skulle gjerne kjøpt mer. Men leverandøren klarte ikke å produsere nok stoff gjennom sesongen, forteller Stöckl.

Forfang påpeker at nordmennene fikk et overtak allerede fra det første rennet i Wisla.

- Sveitseren Simon Ammann har alltid vært flink til å komme med nye ting. Det sender skremmeskudd i retning av konkurrentene. Det være seg nye bindinger eller nye sko, sier Forfang.

- Du har alltid lyst til å ha overtaket. Kommer du med noe som ser nytt ut, begynner konkurrentene automatisk å lure.

Stöckl tror ingen har utstyrsfordeler i år:

- Det er én hopper som har stukket fra de andre, og det er Kobayashi. Vi har ikke mistanke om at han har noe annet utstyr enn oss. Han hopper teknisk fantastisk på ski. Vi ser ingen andre forklaringer.

Favoritt

Japaneren er favoritt til sammenlagtseieren i Den tysk-østerrikske hoppuka. Nordmennene er utfordrere.

Forfang er Norges beste i verdenscupen med femteplass. Robert Johansson er nummer åtte, mens Daniel-André Tande har hatt en fiaskostart. Fasit: 37. plass.

Stöckl og hopperne ankom Oberstdorf i Tyskland i går ettermiddag. Lørdag er det kvalifisering i Schattenbergbakken der Sigurd Pettersen har rekorden på 143,5 meter. Og søndag braker det løs: Da er det klart for hoppuke nummer 67.

Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck og Bischofshofen står for tur etter Oberstdorf.