REAGERER: Marit Bjørgen lurer på hvem som kan gi henne svar på om hun får ett ekstra OL-gull eller ikke. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
REAGERER: Marit Bjørgen lurer på hvem som kan gi henne svar på om hun får ett ekstra OL-gull eller ikke. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Kristina Smigun i CAS

Forundret Bjørgen etterlyser Smigun-svar fra CAS: - Hva er det som skjer egentlig?

Snart elleve måneder er gått siden Kristina Smigun skulle opp i CAS. Ett OL-gull og viktig idrettshistorie står på spill for Marit Bjørgen i saken som skaper stor forundring.

LILLEHAMMER (Dagbladet): Therese Johaug-saken i CAS er historie. Det er imidlertid ikke Kristina Smiguns CAS-sak.

Det er over elleve år siden den estlandske langrennsstjerna tok to OL-gull i Torino i 2006. Det ene kom på 10 kilometer klassisk med tre norske kvinner rett bak: Marit Bjørgen, Hilde Gjermundshaug Pedersen og Kristin Størmer Steira. Det andre gullet kom også med Steira på den sedvanlige 4.-plassen.

Det betyr at Bjørgen kan få ett gull ekstra og Steira to nye bronsemedaljer om Smigun blir dømt etter å ha avgitt en positiv dopingprøve i Torino.

Det har nå nesten elleve måneder siden saken skulle opp i CAS i oktober 2016, ifølge TV 2. Det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg sier til Dagbladet at han har fått klar beskjed om å ikke uttale seg om Smigun-saken, så lenge det er en pågående sak med det han omtaler som «sensitiv informasjon».

Det samme gjelder resten av IOC, WADA og CAS, hvilket betyr at ingen av partene har mulighet til å uttale seg om saken så lenge den er til behandling. Budskapet er at de som venter spent på resultatet, ikke får noen antydning om hva som foregår før saken er ferdigbehandlet.

Bjørgen: - Hva er det som skjer?

Det synes Marit Bjørgen er meget spesielt. Til Dagbladet forteller Rognes-jenta at hun ikke aner hva som skjer. Faktum er at fiaskomesterskapet i Torino plutselig kan bli ganske bra for Bjørgen likevel om Smigun blir dømt og mister sine gull.

OMSTRIDT GULL: Kristina Smigun tok gull på kvinnenes 10 km klassisk under OL i Torino foran Marit Bjørgen og Hilde Gjermundshaug Pedersen. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
OMSTRIDT GULL: Kristina Smigun tok gull på kvinnenes 10 km klassisk under OL i Torino foran Marit Bjørgen og Hilde Gjermundshaug Pedersen. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

- Jeg vet ikke hva som skjer med Smigun-saken. Jeg synes det har vært snakk om det siden vi var i OL i Sotsji i 2014. Jeg har ikke fått noen tilbakemelding på det. Jeg vet ikke hvem som kan gi meg svar på det. Hva er det som skjer egentlig? spør Bjørgen til Dagbladet.

Det er det altså ingen som kan svare på.

- Hvor mye energi bruker på denne saken?

- Minimalt. Det er ikke noe jeg tenker mye på. Det hadde vært mye mer stas å ta gullet der og da, påpeker Rognes-jenta.

- Det kunne ha gjort det skuffende mesterskapet til en suksess likevel?

- Ja, det kunne jo det. Det hadde gjort mye med opplevelsen av det mesterskapet der, medgir hun.

Jakter Bjørndalen

Torino-OL ble starten på en lang nedtur i Bjørgens karriere. Fra 2006 og fram til neste OL i Vancouver møtte hun så mye motgang at hun vurderte å legge opp. Etter VM i Liberec i 2009 tok hun imidlertid grep og klarte å snu den vonde trenden.

Kanskje kunne et gull i stedet for sølv på 10-kilometeren i Torino-OL forandre på noe av denne historien. Enn så lenge venter Bjørgen spent på utfallet. Et ekstra OL-gull vil sende henne ett steg mot drømmen om å bli tidenes mestvinnende vinterolympier uansett kjønn.

WENG HYLLER BJØRGEN: Heidi Weng hinter om at nøkkelen til suksess er å bli gravid. Bjørgen mener det er bare å kjøre på. Video: Lise Rafaelsen Vis mer

Bjørgen har to gull å hente igjen på Bjørn Dæhlie og Ole Einar Bjørndalen for å oppnå den historiske bragden.

- Nå er jo Bjørndalen fortsatt aktiv, men målet mitt er å ta individuelt OL-gull, og det hadde vært gøy å bli historisk. Det hadde vært veldig artig å avslutte OL-karrieren med å bli historisk. Men da må jeg lykkes veldig bra, og så må ikke Bjørndalen vinne noe mer, sier Rognes-jenta til Dagbladet og ler.

- Jeg tenker ikke på det å bli historisk, men det er klart det hadde vært artig å avslutte min olympiske karriere på den måten. Det hadde vært kult. Målet mitt er å være på mitt aller beste i OL og kjempe om det gjeveste.

Skryter av Smigun som menneske

- Hvilket forhold har du til Bjørndalen?

- Jeg kjenner ham godt. Vi skal jo bo sammen under Sotsji, og han kommer sikkert til å holde på lenger enn meg, sier hun og ler.

Om Smigun felles i CAS, kan Bjørgen altså komme ett steg nærmere den historiske bragden om å passere både Bjørndalen og Dæhlie. Selv om forvirringen er stor rundt saken, har hun ingen vonde ord å si om den estlandske profilen.

- Smigun var ei veldig hyggelig dame som var fin å prate med. Jeg fikk beskjed om at hun skulle opp i CAS. Det burde vel skje noe der snart, uten at jeg bruke noe særlig med energi på det. Men det er spesielt det som skjer og vi trenger et svar, sier Bjørgen.

Det er det altså ingen av partene som foreløpig kan gi eller si noe som helst om.