Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Forundret over Thingnes Bø: - Gikk ut som en furie

Eksperter før normaldistansen i OL.

TUNG OL-START: Johannes Thingnes Bø har slitt i OL, men går for gull på normaldistansen i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TUNG OL-START: Johannes Thingnes Bø har slitt i OL, men går for gull på normaldistansen i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet):

De norske skiskytterherrene har trøblet i OL-starten der Tarjei Bøs fjerdeplass på jaktstarten er beste plassering. Laget reiste til Sør-Korea med gullsjanser på alle distanser.

Etter to renn er dette fasiten: 4, 9, 20, 21 på jaktstart. 5, 13, 18, 31 på sprinten.

- Ikke godt nok, sier Johannes Thingnes Bø til Dagbladet.

- Kollektiv kollaps, sier Emil Hegle Svendsen til Dagbladet.

Spesielt lillebror Bø har fått en tøff start på OL. Han har herjet i verdenscupen med åtte seire denne sesongen. I OL har han uvanlig mange bom, med ti miss på to konkurranser.

SOKKER PÅ HENDENE: Tiril Eckhoff og Ingrid Landmark Tandrevold avslører sine triks for å overleve kulda i Sør-Korea. Video: Bjørn Langsem / Redigering: Ørjan Ryland / Reporter: Fredrik Ø. Sandberg Vis mer

- Furie

Johannes Thingnes Bøs resultater overrasker to tidligere skiskytterhelter. Magdalena Forsberg (50) var svensk skiskytterdronning ved årtusenskiftet. Nå jobber hun for Eurosport i Sverige under OL. Tyske Michael Greis (41) jobber for Eurosport i hjemlandet.

- Skytingen hans (Thingnes Bø) har vært mer slik den var for noen år siden, før han ble stabil. Det så ut som han hadde overtenning i første løp. Han gikk ut som en furie, og skjøt tre bom, sier Forsberg.

Hun fortsetter:

- Martin Fourcade viste på sin side hvilken mester han er, som tok seg sammen etter sine tre bom, og deretter lyktes med å få ned alle. Fourcades laveste nivå er langt høyere enn Bøs akkurat nå, sier Forsberg.

Den svenske skiskytingseksperten tror den svake OL-starten kan påvirke selvtilliten til 24-åringen.

- Selvtilliten blir så klart ikke styrket av dette, men han kan absolutt komme tilbake. Han har en utrolig kapasitet, og jeg har fortsatt bildene på netthinna fra da han vant jaktstarten i Grand Bornand etter å ha skutt fire nuller. Han er verdens beste skiskytter når alt stemmer, og det finnes alle muligheter for å komme tilbake. Nå skal det bli mindre vind også, og det kan være godt for ham å få en endring i forholdene, sier Forsberg, som har to OL-bronser fra 2002, og hele seks VM-gull.

- SKITTENT: Skiskytterkvinnene har latt seg fascinere av landet de konkurrerer i, men innrømmer at de ikke bor så autentisk. Video: Bjørn Langsem / Redigering: Ørjan Ryland / Reporter: Fredrik Ø. Sandberg Vis mer

Bommer mer

På 15 verdenscuprenn denne sesongen har Thingnes Bø totalt 27 bom. I to av disse har han sprukket med henholdsvis seks og fem bom (Antholz rett før OL, og i Østersund åpningshelga). Det blir uansett et snitt på 1,8 bom per løp. I OL står han med fire pluss seks bom på to løp, noe som er langt over snittet.

Thingnes Bø forteller til Dagbladet at han føler seg i form, og at kroppen er slik den skal være. Men han sliter med å treffe blinkene.

Nå venter normaldistansen 20 km - en såkalt skyteøvelse.

- Det er en skytter-distanse. Du går alene og må jobbe knallhardt med deg selv, både for å holde farten i løypa og du må være skikkelig «på» når du er på standplass, sier Johannes Thingnes Bø til Dagbladet.

24-åringen hadde tredje beste langrennstid under jaktstarten, bare slått av vinner Fourcade og sølvgutt Sebastian Samuelsson fra Sverige.

- Hvordan hadde du det etter jaktstarten, Bø?

- Det var greit. Det var verre etter sprinten. Jaktstarten var god trening for det som skjer resten av OL.Vinden er det mulighet til å takle, men på skytingen har det vært avgjørende. Jeg har ikke vært god nok til å takle vinden på standplass. Får du den vinden på normalen, så må du bare vente. Det er ikke sjanse til å treffe, sier Thingnes Bø.

- Har svak skyting vært et tema i laget?

- Nei, det har det ikke vært. Alle går i seg selv. Konkurrentene bommer de og. Ingen hadde 20 treff på jaktstarten, og det sier sitt, sier skiskytteren.

- Hva vil du være fornøyd med på normalen?

- Jeg vil være fornøyd om jeg får en god opplevelse på standplass, får tryggheten og gode avtrekk, sier Thingnes Bø.

- Brukket rygg

Michael Greis er skiskytterekspert for tyske Eurosport. Han var OL-konge i Torino 2006 med tre gull.

- Johannes er en ganske ung gutt som nok har en ganske annen tilnærming til verdenscupkonkurransene. Under OL er han i medienes søkelys, og han har nok tenkt mye på OL de siste ukene. Et OL byr på en annen tankeprosess, og inntil han har fått prøvd å konkurrere i et OL kan det være vanskelig å håndtere denne situasjonen, sier Greis.

Tyskeren forteller videre:

- Når du bommer på tre skudd (liggende på sprint), slik Johannes gjorde, blir du liggende med brukket rygg. Det blir vrient å reise seg, spesielt i jaktstarten. Men det er flere løp, og nå tror jeg det er svært viktig at trenerne, kanskje også familien, prater med ham og gir ham noen enkle råd, sier Greis.

Feig

En annen som jakter en opptur i dag er Emil Hegle Svendsen. Han forteller at han ikke er funnet godfølelsen i OL-løypene. 18. plass og 20. plass er fasiten så langt.

- De to første rennene ga ikke noen god følelse. Jeg må legge de bak meg, og starte OL på nytt. Jeg følte at jeg ikke var meg selv på de første rennene. Det var en feig Emil. Nå skal jeg finne meg selv, sier Hegle Svendsen.

- Hvorfor feig?

- OL er litt annerledes enn alt annet. Det er vanskelig å forklare. Situasjonen har tatt meg litt. Nå skal jeg gjøre alt for å rette opp den dårlige starten, sier Svendsen.

Herrens 20 km normaldistanse går klokka 12 norsk tid. Det er Eurosport og TVNorges som sender OL i Norge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!