Martin Johnsrud Sundby

Forundret over tilværelsen: - Skremmende

Før årets skisesong har Martin Johnsrud Sundby (36) gjort noe han ikke har gjort på lang tid: Han har tatt seg sommerferie.

FRI: Martin Johnsrud Sundby har sjelden hatt så mye fri som i sommer. Her fra Ski-VM i Oberstdorf. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FRI: Martin Johnsrud Sundby har sjelden hatt så mye fri som i sommer. Her fra Ski-VM i Oberstdorf. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

AURE (Dagbladet): - Det er ikke sånn at jeg kan ta ferie fire måneder til og forvente at jeg skal kjempe mot dem.

Det sa Martin Johnsrud Sundby til Dagbladet rett etter han gikk inn til en femteplass i 3-kilometer staking under Toppidrettsveka i Aure.

Det var 36-åringens andre løp under Toppidrettsveka. Torsdag gikk han inn til en 21.- plass under 55-kilometeren på Hitra som en del av oppkjøringa inn mot langløpssesongen.

Etter årets Ski-VM i Oberstdorf kunngjorde nemlig Røa-løperen at han ikke kom til å satse mot OL. I NRK-dokumentaren «Sundby mot verden» ble man vitne til strenge diskusjoner med kona Marieke Heggeland ved kjøkkenbordet hjemme i Oslo hvorvidt han skulle fortsette eller ikke.

PROFIL: Team Telemarks Mathias Aas Rolid har ikke vært i langrennsmiljøet lenge, men han har allerede gjort seg bemerket. Video: Løkås/Særsland Vis mer

Ny tilværelse

36-åringen valgte å legge satsingen på tradisjonell langrenn på is, og valgte heller å satse på langløp, slik som flere andre store profiler også har gjort.

Sammen med Team Koteng/Eidissen, hvor blant andre den tidligere landslagsløperen Niklas Dyrhaug er en del av laget, skal Johnsrud Sundby nå kjempe om topplasseringer under Ski Classics - langløpernes egne verdenscup.

36-åringen, som har fire OL-gull og to VM-gull på merittlista, har høye ambisjoner foran den kommende sesongen som starter rundt juletider.

I FORM: Johannes Høsflot Klæbo viser form før OL-sesongen og tok seieren i Toppidrettsveka. Video: Løkås/Særsland/NRK Vis mer

- For vår del er det selvfølgelig å vinne lagcupen. Det er mange sterke lag, men det er helt klart hovedmålet, sier han.

For at han skal kunne bidra til nettopp det, har gullvinneren fra 15-kilometeren i VM i Seefeld gjort noe han svært sjeldent før har gjort.

Han har tatt seg ferie. Flere uker ferie.

- Skremmende

Johnsrud Sundby forteller at han i sommer nesten har hatt tre uker ferie hvor han har fått slappet av maksimalt.

- Nå har jeg klart å roe meg ned og skjønt at de treningsøktene som må legges ned for å kalle det en treningsdag har gått dårlig overens med det å ha familieferie. Det er ikke skole og barnehage, så da må jeg passe på ungene mine, sier han.

- Er det en befriende følelse å ikke trene så mye som før?

- Det er litt skremmende hvor digg jeg syntes det var å ha ferie. Enden nærmer seg vel, men jeg er fortsatt sinnssykt motivert.

- Vi la tidlig en plan om at kjøret skulle begynne fra 1. august. Jeg gleder meg til å ta fatt på nye oppgaver, legger han til.

HÅP: Martin Johnsrud Sundby (t.v) håper han ser Petter Northug i langløp til vinteren. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
HÅP: Martin Johnsrud Sundby (t.v) håper han ser Petter Northug i langløp til vinteren. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer

Håper på Northug

Som nevnt har flere av langrennsprofilene valgt å bytte ut de klassiske langrennsløpene med langløp.

I tillegg til Johnsrud Sundby har også Dyrhaug, Marit Bjørgen, Tord Asle Gjerdalen og flere andre tidligere langrennsløpere valgt og heller satse på lengre distanser.

Nå håper Røa-løperen at de skal få konkurranse av en tidligere skikonge.

- Det ser jeg ikke på som helt utenkelig. Det hadde vært ekstremt kult å få gamle ringrever til å møtes til dyst i langløpssirkuset, sier han på spørsmål om Petter Northug kan være aktuell for langløp til vinteren.

- Har han sjans mot deg i et langløp?

- Han har i hvert fall sjans til å lage sirkus. Og noen ganger er det det som er viktig, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer