Forvandlingsnummeret

Chicken Momo er nominert til «Årets hest».

ØVREVOLL-SLAGER: Pascolina Pinto og Chicken Momo var en av årets store slagere på Øvrevoll. Hele tre storløpsseirer klarte den stilige ekvipasjen.Foto: Hesteguiden.com
ØVREVOLL-SLAGER: Pascolina Pinto og Chicken Momo var en av årets store slagere på Øvrevoll. Hele tre storløpsseirer klarte den stilige ekvipasjen.Foto: Hesteguiden.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Her er sjansen til å vinne store gevinster på hest!

(Dagbladet): For annen gang har hovedorganisasjonene for hestesport i Norge - Norges Rytterforbund, Norsk Jockeyklub, Norsk Hestesenter, Det Norske Travselskap og Norsk Rikstoto - gått sammen om å arrangere de firbeintes svar på Idrettsgallaen.

Hestegalla 2010 går av stabelen på Oslo Kongressenter lørdag 23. januar, hvor 450 gjester skal feire året som har gått i norsk hestesport, og hedre de beste beste prestasjonene i 2009.

Kategorien «Årets hest» er bare én av 18 priser som skal deles ut, og Dagbladet.no vil i samarbeid med arrangørene presentere de ni nominerte hestene i dagene framover.

Prisen er både prestisjetung og spesiell, ettersom publikums stemmer teller like mye som fagjuryens (se prosedyre for stemmegivning i faktaboks).

Oppkalt etter matrettDenne gangen har turen kommet til Chicken Momo som ble historisk da han som første treåring klarte å vinne et Gr 3-løp i Norge.

Historien om Chicken Momo er som eventyret om den stygge andungen som utviklet seg til å bli en vakker svane. Men denne gangen er det en kylling som har blitt en stolt hane.

Ingen er bedre enn Øvrevolls trenernestor Arnfinn Lund på å kjøpe billige og halvbillige hester i England og forvandle de til topphester i Norge. Lund har blitt 74 år gammel, men har ingen planer om å gi seg så lenge helsa holder.

CHICKEN MOMO:

Navn: Chicken Momo
Kjønn: Vallak
Farge: Brun
Fødeland: Storbrittania
Avstamning: Pyrus (far), Italian Affair (mor)
Eier: Stall Kalas
Oppdretter: JA & Mrs Duffy
Trener: Arnfinn Lund
Oppasser: Ingen fast
Jockeyer: Pascolina Pinto fem ganger og Tina Smith og Lennart Hammer-Hansen en gang hver

Meritter 2009:
7 starter: 5-0-1-1, formtall 94, innløpt kr 751 688

Chicken Momo har hatt en strålende sesong. Fire strake seire ble det fra sesongstart, hvorav to storløp. Først slo han Touch of Hawk i 2000 Guineas, før han ble den første 3-årige gruppevinneren på Øvrevoll med seier i Polar Cup. Han prøvde seg på en dobbel gruppetriumf, men måtte nøye seg med fjerde i Marit Sveaas? Minneløp på en distanse som nok var i lengste laget. Den femte seieren på Øvrevoll kom i Norsk Jockeyklubs 3-årssprint i oktober.

- Hva skal jeg gjøre da? Legge meg på sofaen? Det livet passer ikke meg. Jeg liker å jobbe, sier Lund.

En rekke av Lunds topphester i hans lange karriere er kjøpt «brukt» i England. Så også Chicken Momo. Hesten som er oppkalt etter en matrett man kan finne oppskriften til på internett, er et eksempel på at man ikke skal gi opp for fort, selv om man har en hest som ikke har den beste avstamningen.

Chicken Momo konkurrerte i England som 2-åring. I de første fire startene gikk det ganske dårlig. I det femte forsøket kom omslaget da Chicken Momo vant i et mindre løp i England.

50 års samarbeid- Chicken Momo var allerede meldt til auksjon før han vant i England, så den seieren var ikke med i auksjonskatalogen. Derfor var det mange som ikke visste at han hadde vunnet. Det er utrolig mange hester å velge mellom på auksjonene i England, og man rekker ikke å sjekke alle. Det var en lykke for oss som dermed fikk hesten for en fin pris, sier Lund.

Hestegalla 2010:

• Hestegalla 2010 går av stabelen 23. januar 2010. 

• Dette er andre gang hele hestesporten samles for å hedre de beste prestasjonene i året som har gått.

• Det er Norges Rytterforbund, Norsk Jockeyklub, Norsk Hestesenter, Det Norske Travselskap og Norsk Rikstoto som står bak Hestegalla 2010. 

• I løpet av kvelden vil det bli utdelt 18 priser. Hver enkelt organisasjon vil hedre sine egne utøvere, og er i tillegg representert med nominerte utøvere. I tillegg vil det bli delt ut en hederspris. 

• Det vil også bli delt ut en fellespris som er «Årets hest».  Publikum vil få mulighet til å stemme via Dagbladet.no. 

• Prisen er et vakkert hestehode, formgitt og utført i tre av kunstneren Angelina Engelsen. 

• Hestegallaen er et årlig arrangement. 

• Formålet er å samle de ulike organisasjonene for å hedre de gode prestasjoner og feire hverandre i en felles ramme.

Les mer på Hestegalla.no

Oss, det er Lund og eierne i Stall Kalas. Bak det navnet finner vi familien Hetland i Nittedal.

- Det var fantastisk gøy at akkurat de fikk tak i denne hesten. Anne Lise Hetland er primus motor i Stall Kalas. Jeg trente hester for faren hennes også og har mer eller mindre trent galopphester for familien sammenhengende i 50 år. Man kan vel trygt si at det var fortjent at de fikk en skikkelig topphest, sier Lund.

Siden Chicken Momo ikke hadde så mye å slå i bordet med da årets sesong startet, begynte han i et vanlig løp.

Seieren der var såpass imponerende at Lund i den andre starten prøvde 2000 Guineas, et klassisk løp av de fleste ansett som det nest viktigste 3-årsløpet i Norge bak Derby. Chicken Momo vant igjen med Pascolina Pinto på ryggen, jenta som red Chicken Momo og de øvrige av Lunds hester i de fleste storløpstriumfene i år. Bare Touch of Hawk klarte å henge med i 2000 Guineas, han vant senere Derby.

Ble historiskDet var sent i juli at Chicken Momo skrev seg inn i historien. Det finnes to Gr 3-løp i Norge. Dette er løp med internasjonal storløpsstatus som er åpne for treåringer og eldre hester. Selv om fullblodshester er tidligere utviklet enn andre hesteraser, er de ikke ferdigutviklet som treåringer. Likevel hadde spillerne stor tro på Chicken Momo i møte med eldre konkurrenter i Gr 3-løpet Polar Cup. Han sviktet ikke sine tilhengere, men vant svært lett, en seier verdt 300 000 kroner.

Chicken Momo fikk med seg ytterligere en storløpsseier på høsten. Han prøvde seg også i det andre Gr 3-løpet i Norge, Marit Sveaas` minnenløp, men ble fjerde bak Theatrical Award og Appel au Maitre. Sesongen ble sesongen avsluttet med tredjeplass i Stockholm, i årets første start på sandbane.

Stem på «Årets hest» under Hestegallaen:

Du har muligheten til å stemme frem din favoritt blant de nominerte hestene til «Årets Hest».

For å stemme på hesten du mener fortjener tittelen Årets Hest, stemmer du i avstemningsboksen nedenfor.

Folkets stemmer vil telle 50 prosent, det samme vil fagjuryens.


De nominerte er:

1 Åsajerven
2 Cezanne 30
3 Appel au Maitre
4 Tindur
5 Megaman Neo
6 Chicken Momo
7 Bork Odin
8 Touch of Hawk
9 Camiro 19

- Det er helt utrolig hvor mye denne hesten har utviklet seg. Eieren trente ham selv i starten da han kom til Norge. Da jeg fikk ham på stallen i april, merket jeg raskt at det var en hest med stort talent, siden har han bare utviklet seg i riktig retning. Chicken Momo er en lett og atletisk hest som passer perfekt for Øvrevolls gressbane. Han er ikke så stor, men det er ikke så viktig. Chicken Momo er blant de beste hestene jeg har hatt. Trolig den beste siden jeg trente Royal Conductor på 70-tallet, sier Lund.

TIL UTDELING: Hestesporten vil hedre utøvere, som vil motta en pris under arrangementet Hestegalla 2010 i januar. Prisen er en miniutgave av denne skupturen som står ved Norsk Hestesenter på Starum og som er signert kunstneren Angelina Engelsen.Foto: Hestegalla.no
TIL UTDELING: Hestesporten vil hedre utøvere, som vil motta en pris under arrangementet Hestegalla 2010 i januar. Prisen er en miniutgave av denne skupturen som står ved Norsk Hestesenter på Starum og som er signert kunstneren Angelina Engelsen.Foto: Hestegalla.no Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer