Annonsørinnhold

Forvent det uventede når Afrikas giganter spiller sitt mesterskap

Lørdag starter Afrikamesterskapet, en stjernespekket turnering der alt kan skje. Les deg opp på mesterskapet og deltakerlagene her!|

Favoritter i Afrikamesterskapet: Wilfried Bony, Gervinho og Yaya Toure er tre av årsakene til at Elfenbenskysten er favoritter til å vinne 2015-utgaven av Afrikamesterskapet. Her feires scoring mot Hellas i VM i Brasil 2014. Foto: REUTERS/Eddie Keogh
Favoritter i Afrikamesterskapet: Wilfried Bony, Gervinho og Yaya Toure er tre av årsakene til at Elfenbenskysten er favoritter til å vinne 2015-utgaven av Afrikamesterskapet. Her feires scoring mot Hellas i VM i Brasil 2014. Foto: REUTERS/Eddie Keogh Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Førstkommende lørdag starter Afrikamesterskapet 2015, den 30. utgaven av dette mesterskapet. Stjernespillere fra hele verden, ikke minst Europa, satte seg tidligere i måneden på flyet for å kjempe om nasjonal ære.

Vertsland denne gang er Ekvatorial-Guinea, ordnet i all hast etter at Marokko trakk seg grunnet frykt for ebola-epidemien. En avgjørelse som også kostet Marokko deltakelsen i turneringen. Ekvatorial-Guinea fikk Marokkos plass som vertskap, tross at førstnevnte ble disket tidlig i kvalifiseringen for å ha benyttet en ikke-spilleberettiget spiller.

Alt kan skje i Afrikamesterskapet

Det skjer alltid noe uventet i Afrikamesterskapet, og det er ingen mangel på gode historier. En historie som Disney-konsernet selv kunne forfattet er Zambias deltakelse i 2012. Landet vant som store outsidere i Gabon (med-arrangør med nettopp Ekvatorial-Guinea da), samme land der en flyulykke kostet hele det daværende landslaget livet 19 år tidligere. Turneringens uforutsigbarhet vises også i bookmakerens vinnerodds, der vi finner en håndfull store favoritter og en stor mengde outsidere.

I 2013 vant Nigeria, mens Egypt vant både i 2006, 2008 og 2010. Pussig nok er hverken Egypt eller Nigeria kvalifisert til årets mesterskap. Hele 14 forskjellige land har vunnet Afrikamesterskapet, Egypt mestvinnende med sine syv seiere.

Mesterskapet begynner lørdag

Kampene spilles i byene Bata, Malabo, Mongomo og Ebebiyin, som har ganske varierende stadionkapasitet med plass til henholdsvis 35.700, 15.250, 10.000 og bare 5.000 tilskuere i følge Wikipedia. For de av oss som ikke har anledning til å reise til Ekvatorial-Guinea denne vinteren sendes kampene på Eurosport. Første kamp spilles lørdag 17.januar klokken 17.00 norsk tid, Ekvatorial-Guinea - Republikken Kongo.

Kampene i dette mesterskapet vil bli tilbudt for oddsspill av Norsk Tipping, og jeg gir derfor her en kjapp oversikt over deltakerlandene og de fire gruppene, slik at man har litt mer ammunisjon hvis man skal putte kampene på oddskupongen.

Mesterskapet er bygd opp med gruppespill først, og de to beste lagene i hver gruppe går videre til kvartfinale. Også bronsefinale spilles.

Så til gjennomgangen, gruppe for gruppe:

Gruppe A

Burkina Faso og Gabon spilte i samme kvalifiseringsgruppe, Gabon gikk seirende og ubeseiret ut av den med ett poeng over annenplassen. Burkina Faso med kvalifiseringens toppscorer i Jonathan Pitroipa (seks mål). Ekvatorial-Guinea egentlig disket, men kommer inn som plutselig vertskap og kan overraske på hjemmebane, tross litt haltende forberedelser. Republikken Kongo trolig gruppas svakeste, men slo Nigeria borte i kvalifiseringen. Alt kan skje.

Burkina Faso
Kallenavn: Les Étalons (Hingstene)

FIFA-ranking: 64, nummer 18 i Afrika

Kvalifiserte seg: Nummer to i sin kvalifiseringsgruppe bak Gabon, men foran Angola og Lesotho

Meritter Afrikamesterskapet: Sølv i 2013
Slik gikk det sist (2013): Sølv

Vinnerodds gruppe A: 2,75
Vinnerodds mesterskapet: 21

Nøkkelspillere: Alain Traore (Lorient), Jonathan Pitroipa (Al-Jazira), Charles Kabore (Kuban Krasnodar)

Måljeger: Jonathan Pitroipa (Al-Jazira)

Den tidligere Bundesliga-proffen Jonathan Pitroipia toppscorer for hele kvalifiseringen med sine seks mål, ble kåret til turneringens spiller da Burkina Faso tok sølv i 2013. Burkina Faso har også Ligue 1-spissen Alain Traore på topp, og viste sin målfarlighet med 5-1 mot Swaziland så sent som lørdag i oppkjøringskamp.

Lite favorittstempel i gruppe, tok altså sølv i 2013 og har stabilitet med samme trener nå som da, Paul Put.

Gabon
Kallenavn: Les Pantheres (Panterne)

FIFA-ranking: 62, nummer 16 i Afrika

Kvalifiserte seg: Vant sin kvalifiseringsgruppe foran Burkina Faso, Angola og Lesotho

Meritter Afrikamesterskapet: Kvartfinale i 1996 og 2012
Slik gikk det sist (2013): Ikke kvalifisert

Vinnerodds gruppe A: 4
Vinnerodds mesterskapet: 26

Nøkkelspillere: Pierre-Emerick Aubameyang (Borussia Dortmund), Andre Poko (Bordeaux), Bruno Manga (Cardiff)

Måljeger: Pierre-Emerick Aubameyang (Borussia Dortmund)

Gabon gikk ubeseiret gjennom kvalifiseringen med seier i hjemmekampene og poengdelinger i bortekampene. Spilt to oppkjøringskamper den siste uka, tapt for Senegal (0-1) og Mali (0-2). Ingen drømmeoppladning for Gabon, som tilsynelatende har et brukbart mannskap med rutinerte folk i hver lagdel. Kjøreavstand fra Gabon til Ekvatorial-Guinea, noe som burde tilsi en viss støtte på tribunen.

Borussia Dortmunds Aubameyang er lynrask og kan spille overalt offensivt, nøkkelspiller med mye å revansjere etter stolpetreff og straffesparkkonkurranse-bom i kvartfinalen i 2012.

Ekvatorial-Guinea
Kallenavn: Nzalang Nacional (Det nasjonale torden/landets torden)

FIFA-ranking: 118, nummer 36 i Afrika

Kvalifiserte seg: Vertsland, egentlig diskvalifisert

Meritter Afrikamesterskapet: Kvartfinale i 2012
Slik gikk det sist (2013): Ikke kvalifisert

Vinnerodds gruppe A: 4
Vinnerodds mesterskapet: 34

Nøkkelspillere: Juvenal Edjogo-Owono (FC Santa Coloma), Javier Balboa (Estoril), Sipo (AEK Larnaca)

Måljeger: Vanskelig å si. Raul Fabiani (Olimpic Xativa) scoret sist

Et litt mystisk preg over vertskapet, som altså opprinnelig ble diskvalifisert og først fikk startet forberedelsene sent i november. Startet for noen år siden et prosjekt for å skaffe flere landslagsspillere ved å innvilge statsborgerskap og være litt kreative med pass, noe som opprinnelig disket dem til denne turneringen. Står uansett med et raskt sammensatt lag nå, som etter hva jeg kan se kun har spilt én forberedende kamp når dette skrives, 1-1 mot Kapp Verde.

Sterk kvartfinaleplass i 2012, men det er også lagets eneste deltakelse i mesterskapet.

Republikken Kongo
Kallenavn: Diables Rouges (Røde djevler)

FIFA-ranking: 61, nummer 15 i Afrika

Kvalifiserte seg: Nummer to i sin kvalifiseringsgruppe bak Sør-Afrika, men foran Nigeria og Sudan

Meritter Afrikamesterskapet: Vant i 1972
Slik gikk det sist (2013): Utestengt

Vinnerodds gruppe A: 7
Vinnerodds mesterskapet: 51

Nøkkelspillere: Thievy Bifouma (Almeria), Prince Oniangue (Reims), Delvin Ndinga (Olympiakos)

Måljeger: Thievy Bifouma (Almeria)

Kongo har vært utestengt de fleste gangene dette mesterskapet har blitt arrangert, og har ikke deltatt siden 1974. Litt heldige som er her nå, ble egentlig slått av Rwanda i kvalifiseringsrunden, men sistnevnte ble diskvalifisert. Siden 2013 hatt den erfarne Claude de Roy som trener. Han vant dette mesterskapet med Kamerun i 1988 og har hatt vellykkede perioder i mange landslag, ikke minst Ghana.

En sensasjonell 3-2-seier borte mot Nigeria i kvalifiseringen i høst la grunnlaget for denne deltakelsen, men ikke imponert veldig siden.

Gruppe B

To sene spissforfall på gruppefavoritten Tunisia gjør ting enda mer usikkert i gruppe B, men nord-afrikanerne vant sin kvalifiseringsgruppe overbevisende og er godt organisert defensivt. Zambia satser ungt og lokalt som de gjorde i sensasjonsåret 2012 med gull, mens både Kapp Verde og Den demokratiske republikken Kongo kan sikre avansement til kvartfinale med god flyt. Forventer mange tøffe og jevne kamper, for øvrig en forventning som gjelder hele mesterskapet.

Tunisia
Kallenavn: Les Aigles de Carthage (Kartagos ørner)

FIFA-ranking: 22, nummer to i Afrika

Kvalifiserte seg: Vant sin kvalifiseringsgruppe foran Senegal, Egypt og Botswana

Meritter Afrikamesterskapet: Gull i 2004, sølv i 1996 og 1965, bronse i 1962
Slik gikk det sist (2013): Røk ut i gruppespillet

Vinnerodds gruppe B: 2,25
Vinnerodds mesterskapet: 10

Nøkkelspillere: Yassine Chikhaoui (FC Zurich), Aymen Abdennour (Monaco), Jamel Saihi (Montpellier)

Måljeger: Wahbi Khazri (Bordeaux)

Tunisia er kvalifisert for sitt tolvte strake Afrikamesterskap, og gjorde det med stil ved å vinne en gruppe foran både Senegal og Egypt. Gikk ubeseiret gjennom kvalifiseringen, er godt organisert og gjerne involvert i målfattige kamper. 1-1 mot Algerie i privatlandskamp søndag, de to høyest FIFA-rangerte lagene i mesterskapet. Spennende blanding av spillere fra nasjonale klubblag og noen solide navn fra særlig fransk Ligue 1.

En spennende outsider til gull i dette mesterskapet, men skuffet sist og savner en måltyv, spesielt etter at Fakhreddine Ben Youssef og Sabeur Khalifa måtte trekke seg med sene skader. Erfaren trener i belgiske Georges Leekens.

Zambia
Kallenavn: Chipolopolo (Kulene)

FIFA-ranking: 50, nummer elleve i Afrika

Kvalifiserte seg: Nummer to i sin kvalifiseringsgruppe, bak Kapp Verde men foran Mosambik og Niger

Meritter Afrikamesterskapet: Gull i 2012
Slik gikk det sist (2013): Røk ut i gruppespillet

Vinnerodds gruppe B: 3,75
Vinnerodds mesterskapet: 26

Nøkkelspillere: Emmanuel Mayuka (Southampton), Ronald Kampamba (Nkana), Kennedy Mweene (Mamelodi Sundowns)

Måljeger: Ronald Kampamba (Nkana)

En rekke utenlandsproffer er ikke nødvendigvis oppskriften på suksess i Afrikamesterskapet, slik Zambia viste med sin eventyrlige seier i 2012. Ble litt for forsiktige i 2013 og røk ut etter tre uavgjorte i gruppespillet. Var aldri egentlig truet i kvalifiseringen, igjen med en forsiktig stil. Noen Afrikamesterskapsveteraner, men også mange unge spillere i troppen. Ankepunktet mot laget blir det offensive, igjen en utfordring da laget tapte 0-1 mot Sør-Afrika i treningskamp 4. januar.

Valgt å satse på lokal trener, ledet av Honour Janza siden august.

Kapp Verde
Kallenavn: Tubaroes Azuis (De blå haiene)

FIFA-ranking: 40, nummer syv i Afrika

Kvalifiserte seg: Vant sin kvalifiseringsgruppe foran Zambia, Mosambik og Niger

Meritter Afrikamesterskapet: Kvartfinale i 2013
Slik gikk det sist (2013): Kvartfinale

Vinnerodds gruppe B: 4,5
Vinnerodds mesterskapet: 26

Nøkkelspillere: Ryan Mendes (Lille), Heldon (Sporting Lisboa), Fernando Varela (Steaua Bucuresti)

Måljeger: Heldon (Sporting Lisboa)

Sterkt av lille Kapp Verde, med sin halve million innbyggere, å være blant de første til å kvalifisere seg til dette mesterskapet. Er bunnsolide hjemme på øyene, men langt blekere på bortebane. En forholdsvis ny stjerne på himmelen i afrikansk fotball, ble ikke med i FIFA før i 1986 og deltakelsen i forrige Afrikamesterskapet var landets første.

Innbyggertallet lyver litt om spillergrunnlaget, en del av landets fotballspillere er både født i og bor i andre land. Mange gode spisser.

Den demokratiske republikken Kongo
Kallenavn: The Leopards (leopardene)

FIFA-ranking: 57, nummer 13 i Afrika

Kvalifiserte seg: Som beste treer med ni poeng, bak Kamerun og Elfenbenskysten i gruppa, men foran Sierra Leone

Meritter Afrikamesterskapet: Gull i 1968 og 1974, bronse i 1974
Slik gikk det sist (2013): Slått ut i gruppespillet

Vinnerodds gruppe B: 7
Vinnerodds mesterskapet: 41

Nøkkelspillere: Cedric Mongongu (Evian TG), Youssuf Mulumbu (West Bromwich), Yannick Bolasie (Crystal Palace)

Måljeger: Jeremy Bokila (Terek Grozny)

Kom seg med som beste treer i kvalifiseringen. Var i en meget tøff kvalifiseringsgruppe med Kamerun og Elfenbenskysten. Vant begge kampene mot gruppas svakeste lag Sierra Leone, men det var den meget solide 4-3-seieren borte mot Elfenbenskysten som sikret en plass i dette mesterskapet. Treningskamp mot Kamerun 7. januar, 1-1.

Mer åpen stil enn en del av de øvrige afrikanske lagene, med mange alternativer offensivt.

Gruppe C

Denne gruppen er nok den tøffeste i mesterskapet, selv om også gruppe D ser hard ut og det ikke er noen enkel vei til kvartfinale for noen deltakernasjon. Både Algerie og Ghana kommer fra anstendige VM-deltakelser. Senegal og Sør-Afrika har kanskje sin fineste tid bak seg, men synes begge å være på rett vei. En meget uforutsigbar gruppe der VM-deltakerne er knappe favoritter til avansement, men de har ikke råd til å gjøre mange feil. Blir mange thrillere her (også).

Algerie
Kallenavn: El Khadra (De grønne)

FIFA-ranking: 18, nummer én i Afrika

Kvalifiserte seg: Vant sin kvalifiseringsgruppe foran Mali, Malawi og Etiopia

Meritter Afrikamesterskapet: Gull i 1990, sølv i 1980, bronse i 1984 og 1988
Slik gikk det sist (2013): Røk ut i gruppespillet

Vinnerodds gruppe C: 2,50
Vinnerodds mesterskapet: 5,5 (nestfavoritt)

Nøkkelspillere: Islam Slimani (Sporting Lisboa), Yacine Brahimi (Porto), Sofiane Feghouli (Valencia)

Måljeger: Islam Slimani (Sporting Lisboa)

Når man ser på informasjon over om merittene i Afrikamesterskapet kan det se ut som Algerie er et lag med sin storhetstid bak seg, men en flott VM-deltakelse med 1-1 i åttendedelsfinale mot de senere mesterne Tyskland (1-2 etter ekstraomganger) og en meget solid gjennomført kvalifisering tyder på at gode ting er i vente for Algerie. Ny trener etter VM, den rutinerte franskmannen Christian Gourcuff. Vant de fem første kvalifiseringskampene før et betydningsløst nederlag mot Mali i siste kamp.

Etter sigende bekymret over kvaliteten på banen i Mongomo, der det meste av gruppespillet foregår.

Ghana
Kallenavn: Nsoroma Tuntum (Svarte stjerner)

FIFA-ranking: 37, nummer fem i Afrika

Kvalifiserte seg: Vant sin kvalifiseringsgruppe foran Guinea, Uganda og Togo

Meritter Afrikamesterskapet: Fire gull (1963, 1965, 1978, 1982), fire sølv (1968, 1970, 1992, 2010), bronse i 2008
Slik gikk det sist (2013): Fjerdeplass

Vinnerodds gruppe C: 2,75
Vinnerodds mesterskapet: 10

Nøkkelspillere: Asamoah Gyan (Al-Ain), Andre Ayew (Marseille), Emmanuel Agyemang-Badu (Udinese)

Måljeger: Asamoah Gyan (Al-Ain)

2-2 mot Tyskland i VM-gruppespill i Brasil for Ghana, de som så den kampen vil ikke betvile lagets kvaliteter, tross at det ble tap i de to øvrige matchene og en tidlig hjemreise. Ingen ideell oppladning til mesterskapet med skifte av trener så sent som i slutten av november, etter kvalifiseringen var ferdig. Tidligere Chelsea-trener Avram Grant mangler ikke trenererfaring, men har hatt mange kritikere og har ikke tidligere jobbet i Afrika.

Spillerstallen er det lite å si på, men heller ikke her har det vært friksjonsfritt tidligere.

Senegal
Kallenavn: Les Lions de la Teranga (Terangas løver)

FIFA-ranking: 35, nummer fire i Afrika

Kvalifiserte seg: Nummer to i sin kvalifiseringsgruppe bak Tunisia, men foran Egypt og Botswana

Meritter Afrikamesterskapet: Sølv i 2002
Slik gikk det sist (2013): Ikke kvalifisert

Vinnerodds gruppe C: 6
Vinnerodds mesterskapet: 17

Nøkkelspillere: Papiss Cissé (Newcastle), Idrissa Gueye (Lille), Lamine Sané (Bordeaux)

Måljeger: Papiss Cissé (Newcastle)

Senegal har ingen mangel på kvalitetsspillere og leverte en sterk kvalifisering med bare ett baklengsmål på seks kamper, i 0-1-tapet borte mot Tunisia. Ser seg selv som en outsider til å vinne mesterskapet for første gang, men ikke veldig glad over å havne i en så tøff gruppe. Stabilitet på trenersiden med erfarne Alain Giresse bak roret siden januar 2013.

En forsvarsrekke trent opp til gjerrighet i franske Ligue 1, mens forover herjer Premier League med blant andre Cheikhou Kouyate, Mame Biram Diouf og Papiss Cissé.

Sør-Afrika
Kallenavn: Bafana Bafana (Gå på, gutta!)

FIFA-ranking: 52, nummer tolv i Afrika

Kvalifiserte seg: Vant sin kvalifiseringsgruppe foran Republikken Kongo, Nigeria og Sudan

Meritter Afrikamesterskapet: Gull i 1996, sølv i 1998, bronse i 2000
Slik gikk det sist (2013): Kvartfinale

Vinnerodds gruppe C: 7
Vinnerodds mesterskapet: 21

Nøkkelspillere: Tokelo Rantie (Bournemouth), Bernard Parker (Kaizer Chiefs), Reneilwe Letsholonyane (Kaizer Chiefs)

Måljeger: Tokelo Rantie (Bournemouth)

At Sør-Afrika rangeres som det svakeste laget i gruppa sier langt mer om gruppa enn om Sør-Afrika. Noen litt utfordrende år etter sitt eget VM i 2010, deretter kvartfinale i Afrikamesterskapet i 2013 som de også arrangerte selv. Har dermed fått til et par store mesterskapsdeltakelser takket være vertskapskvalifisering, men synes etter ansettelsen av trener Ephraim Masaba å være på rett vei. Ubeseiret gjennom kvalifiseringen, og etter 1-1 mot Kamerun i treningskamp sist lørdag uttalte Kamerun-trener Volker Finke at sør-afrikanerne må regnes med i denne turneringen. Størst utfordring blir det kanskje å overleve gruppespillet. Mangler de store utenlandsstjernene, det meste av troppen spiller i hjemlig liga.

Spiller for sin tidligere kaptein, målvakten Senzo Meyiwa som ble myrdet i slutten av oktober.

Gruppe D

Med Kamerun og mesterskapsfavoritt Elfenbenskysten som to av deltakerne er det ingen tvil om det er mye kvalitet i gruppe D. Merk at disse to også spilte i samme kvalifiseringsgruppe, og der var det outsideren Kamerun som toppet foran favoritten Elfenbenskysten. Mali et fysisk tøft lag som synes å heve seg i konkurranser, og som også har sin porsjon stjerner. Guineas offensive kraft gjør at også det landet blir en tøff nøtt å knekke. Kamerun og Elfenbenskysten møtes i siste kamp og drømmer om at det bare skal være en formalitet, med begge lag allerede videre. Vi får se.

Elfenbenskysten
Kallenavn: Les Éléphants (Elefantene)

FIFA-ranking: 28, nummer tre i Afrika

Kvalifiserte seg: Nummer to i sin kvalifiseringsgruppe bak Kamerun, men foran Den demokratiske republikken Kongo og Sierra Leone

Meritter Afrikamesterskapet: Gull i 1992, sølv i 2006 og 2012, fire bronse (1965, 1968, 1986, 1994)
Slik gikk det sist (2013): Kvartfinale

Vinnerodds gruppe D: 1,70
Vinnerodds mesterskapet: 4,5 (favoritt!)

Nøkkelspillere: Yaya Toure (Manchester City), Salomon Kalou (Hertha Berlin), Wilfried Bony (Manchester City)

Måljeger: Salomon Kalou (Hertha Berlin)

Elfenbenskysten er igjen favoritt i mesterskapet, og ingen kan matche spillertroppen selv om Didier Drogba har trukket seg tilbake. Skal man lete etter en innvendig mot stjernestallen er det at bare to spillere er basert i Afrika til daglig, og Afrika-tunge lag har ofte hevdet seg i mesterskapet de siste gangene. To finaletap de siste fem mesterskapene, og å mislykkes igjen vil være tungt for denne generasjonen av stjernespillere, hvor flere har sin siste sjanse nå.

Favorittstempelet er basert på stornavnene i spillertroppen og ikke på resultatene fra 2014, en lite overbevisende VM-deltakelse og mye rart defensivt i kvalifiseringen.

Kamerun
Kallenavn: Les Lions Indomptables (De uovervinnelige løvene)

FIFA-ranking: 42, nummer åtte i Afrika

Kvalifiserte seg: Vant sin kvalifiseringsgruppe foran Elfenbenskysten, Den demokratiske republikken Kongo og Sierra Leone

Meritter Afrikamesterskapet: Fire gull (1984, 1988, 2000, 2002), sølv i 1986 og 2008, bronse i 1972
Slik gikk det sist (2013): Ikke kvalifisert

Vinnerodds gruppe D: 3,50
Vinnerodds mesterskapet: 12

Nøkkelspillere: Stephane Mbia (Sevilla), Vincent Aboubakar (Porto), Eric Maxim Choupo-Moting (Schalke 04)

Måljeger: Vincent Aboubakar (Porto)

Kamerun hjem fra VM i Brasil med tre strake tap, men gikk ubeseiret gjennom en kvalifiseringsgruppe til dette mesterskapet som inkluderte kvalifiserte Elfenbenskysten (favoritten) og Den demokratiske republikken Kongo, og det var sterkt. Slapp bare inn ett mål på seks kvalifiseringskamper og ser solide ut bak samt med spennende spillere offensivt. 1-1 mot Sør-Afrika i privatlandskamp 10. januar.

Et robust lag godt organisert av tyske Volker Finke, som har hatt jobben siden mai 2013. Gitt noen unge spillere sjansen etter VM og har en god blanding av rutinerte og unge «løver». Bare to Afrika-baserte spillere.

Mali
Kallenavn: Les Aigles (Ørnene)

FIFA-ranking: 49, nummer ti i Afrika

Kvalifiserte seg: Nummer to i sin kvalifiseringsgruppe bak Algerie, men foran Malawi og Etiopia

Meritter Afrikamesterskapet: Sølv i 1972, bronse i 2012 og 2013
Slik gikk det sist (2013): Bronse

Vinnerodds gruppe D: 7,5
Vinnerodds mesterskapet: 26

Nøkkelspillere: Seydou Keita (Roma), Drissa Diakite (Bastia), Mustapha Yatabaré (Trabzonspor)

Måljeger: Modibo Maiga (Metz)

Mali variable i kvalifiseringen, men 2-0 hjemme mot et allerede kvalifisert Algerie i siste kamp sikret plassen. Trener Henryk Kasperczak har holdt jobben siden mai 2013 og vet hva dette handler om, hatt flere deltakelser med forskjellige nasjoner i mesterskapet og tatt både sølv og bronse. Et lag som kan forårsake problemer for en hver motstander, og synes å ha en viss evne til å heve seg i mesterskap. Savner en skikkelig måltyv.

Profilen Seydou Keita spiller trolig sitt siste Afrikamesterskap.

Guinea
Kallenavn: Syli Nationale (Landets elefanter)

FIFA-ranking: 39, nummer seks i Afrika

Kvalifiserte seg: Nummer to i sin kvalifiseringsgruppe bak Ghana, men foran Uganda og Togo

Meritter Afrikamesterskapet: Sølv i 1976
Slik gikk det sist (2013): Ikke kvalifisert

Vinnerodds gruppe D: 13
Vinnerodds mesterskapet: 41

Nøkkelspillere: Ibrahima Traoré (Borussia Mönchengladbach), Kévin Constant (Trabzonspor), Seydouba Soumah (Slovan Bratislava)

Måljeger: Seydouba Soumah (Slovan Bratislava)

Tøff gruppe for Guinea, som vant sine siste to kvalifiseringskamper for å sikre plassen på bekostning av treeren Uganda. Hadde et dårlig utgangspunkt grunnet utbruddet av ebola som hindret laget i å spille hjemme, måtte spille hjemmekampene i gruppa i Marokko. På papiret en brukbar spillertropp med mange spillere basert i Europa, som de øvrige lagene i denne gruppa.

Ser bra ut offensivt, men sårbare defensivt og skal få testet seg ordentlig her.

Konklusjon:

Afrikamesterskapet har allerede vært gjennom sin del av overraskelser i kvalifiseringen og det er mange aktuelle vinnerland i turneringen. Elfenbenskysten er oddsselskapenes favoritter foran Algerie og Ghana, med Tunisia og Kamerun rangert kort etter. Av de tre største favorittene synes Algerie å være det beste oddsspillet til rundt 5,5 i odds.

Fire av de fem største favorittene finner vi i tøffe gruppe C og D, og disse lagene vil også møte hverandre i kvartfinale. I denne delen av turneringstreet kan det fort bli mannefall hva gjelder favorittene tidlig.

Lenger ned på listen er det vanskelig å skille skokken av land med tanke på favorittstempel, og det er mange land som med flyt kan vinne.

Mitt forsiktige vinnertips, basert på en oddstankegang der man vil ha godt nok betalt for sine innsatser, er på Tunisia til rundt ti i odds, med Burkina Faso og Gabon som spennende outsidere til over 20 i odds. De tre lagene er alle i den antatt enklere delen av turneringstreet og samtlige har brukbare lag med en miks av Europa- og Afrikabaserte spillere.

Mest aktuelt for oddstippere er kanskje å spille på enkeltkampene, og alle vil bli analysert på Dagbladets oddstipssider.

Lykke til!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer