MASSEMØNSTRING: Sterk motvind venter de som skal kjempe seg gjennom de 54 kilometrene fra Rena til Lillehammer lørdag. Det vil by på utfordringer. Her fra rennstarten i 1998.
MASSEMØNSTRING: Sterk motvind venter de som skal kjempe seg gjennom de 54 kilometrene fra Rena til Lillehammer lørdag. Det vil by på utfordringer. Her fra rennstarten i 1998.Vis mer

Forventer ekstremforhold i Birkebeinerrennet lørdag

- Blir en sterk kjøleeffekt.

(Dagbladet): Årets birkebeinerrenn er bare to dager unna, og landet rundt sitter det birkebeinere som teller ned til sesongens høydepunkt.

De diskuterer utstyrsvalg, formtopping, karbolading og alt annet som kan spille inn på slutt-tida.

De største snakkisene blant de som skal gjennom de 54 kilometrene fra Rena til Lillehammer er imidlertid - som vanlig - været og hva som lønner seg å legge under skiene.

Yr har laget en spesialside, bare kalt Birkebeinerrennet, der utøverne kan sjekke prognosene for en rekke steder langs løypa.

Nedbør For en ukes tid siden var værprognosene svært gode, i hvert fall for de som har planer om å komme seg raskest mulig over fjellet:

Det lå an til å bli sol og varmegrader om dagen og minusgrader om natta. Hadde været vært slik fram til og med renndagen, ville det sannsynligvis blitt blankt i sporet og dermed raske forhold.

Tidligere denne uka satte imidlertid birkebeinerne sportsdrikken i halsen, da det plutselig dukket opp en sky på værprognosene. I morgen kveld skal det nemlig begynne å snø i området mellom Rena og Lillehammer.

Og ikke minst: Det skal begynne å blåse. Mye.

I morgen ettermiddag kommer det nemlig inn en front over østlandet.

- Den kommer som regn og sludd i lavlandet og snø i fjellet. Det er ikke snakk om store mengdene, men det blir nedbør. I tillegg vil det bli fallende temperaturer, sier statsmeteorolog Siri Wiberg Horjen til Dagbladet.

Voldsom vind Kollega Arild Mentzoni utdyper:

VIKTIG: Å legge rett vare under skiene er ekstremt viktig om man skal gå fort fra Rena til Lillehammer. Her fra et smørekurs i Oslo. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
VIKTIG: Å legge rett vare under skiene er ekstremt viktig om man skal gå fort fra Rena til Lillehammer. Her fra et smørekurs i Oslo. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

- Nedbøren kommer fredag ettermiddag og kveld, og passerer i løpet av natta. Høyst sannsynlig vil det klarne opp tidlig lørdag formiddag. Nedbøren slutter nok før skiløperne begynner å gå, sier han.

- Det som er plundrete er at det blir en del vind. Det er snakk om kuling, og opp mot sterk kuling, fra nord, seinere fra nordvest. Med andre ord får skiløperne vinden nesten rett i ansiktet, fortsetter statsmeteorologen.

Mentzoni tror temperaturen på fjellet vil ligge noen få grader under frysepunktet, men minner om at det - kombinert med en vindstyrke på 10-15 sekundmeter - vil oppleves som svært kaldt.

- Kombinert med kuling vil dette bli temmelig kaldt. Det blir en ganske sterk kjøleeffekt og en ganske sur fornøyelse, sier han.

Smørejakten Minst like mye besøkt som Yrs spesialside, er Swix' smøretips. Der kan deltakerne finne ut hva smøreprodusentens eksperter tror det er lurt å legge under skiene.

Bjørnar Myhren, sponsorsjef i Swix, er selv med og tester de siste dagene fram mot lørdagens renn. Han forteller at firmaet har fire-fem mann ute langs løypa nærmest kontinuerlig fram mot starten lørdag morgen.

- Vi har folk på begge sider av fjellet hver dag for å finne ut hva det lønner seg å smøre med. Vi bygger smøretipset vårt på en kombinasjon av to ting: Værvarselet og testingen på fjellet, sier han til Dagbladet.

Myhren understreker at de som skal gå Stafettbirken og Fredagsbirken i morgen vil få helt andre forhold enn den store majoriteten som skal gå selve Birkebeinerrennet lørdag.

Klisterføre? Om lørdagen sier han:

- Akkurat nå er det vanskelig å si hva som lønner seg. Det kommer an på hvor mye nedbør som kommer. Om vi vil anbefale klister kommer an på snøen. Hvis det kommer fin snø, tåler ikke klisteret noe særlig før det fryser, sier han og legger til:

- Hvis det blir kuldegrader hele veien, så heller det mer mot voks eller hardere klister, med tørrvoks på toppen, sier han.

MÅLET: Majoriteten av de som går Birken bryr seg ikke om å ta merket, men for noen betyr den lille knappen alt. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
MÅLET: Majoriteten av de som går Birken bryr seg ikke om å ta merket, men for noen betyr den lille knappen alt. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

- Hvordan vil vinden spille inn på smøringen?

- Den vil gjøre at snøen driver og sporet holder seg kaldt.

- Kan det bli mer utfordrende enn vanlig å treffe med smøringen i år?

- Det spørs hvor kaldt det blir. Hvis det blir mildt nede og kald snø som driver på fjellet, så er variasjonen stor. Det er vanskelig å kombinere det. Når det er sagt, så er Birken nesten alltid utfordrende siden det er langt utpå året, sier han.

- Jeg har ingen dårlig følelse uansett. Jeg håper mange får en god skiopplevelse, sier Myhren.

Swix legger ut sine endelige tips for festesmøring i morgen, men allerede nå har smøreprodusenten lagt fram sitt glidertips.

BIRKEBEINERE: Eks-finansminister Sigbjørn Johnsen (t.h.) og Torgeir Micaelsen (AP) har begge gått Birken. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
BIRKEBEINERE: Eks-finansminister Sigbjørn Johnsen (t.h.) og Torgeir Micaelsen (AP) har begge gått Birken. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer