Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Forventer syke løpere etter Tour de Ski

VM-formen i fare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Råkjøret i Tour de Ski kan gjøre flere langrennsløpere syke. Og blir de først syke, viser erfaringen at formutviklingen går ad undas. Det er skummelt i en VM-sesong.

Legene i Det internasjonals skiforbundet (FIS) og Norges Skiforbund er enige om at nyskapningen på langrennsfronten utgjør en potensiell fare for deltakerne. Åtte løp på ti dager er en omdreining på skruen for de aktive, medgir landslagslege Hans Petter Stokke:

- Ja, det må vi kunne si. Vi kan forvente en øket sykdomstendens blant deltakerne. FIS medisinske komité har uttrykt skepsis i forhold til konsekvensene, men sier de ønsker å følge nøye med. Jeg synes det er en sunn holdning, sier Stokke til Adresseavisen.

Den medisinske komiteen i FIS er såpass urolig at den har bedt om tilbakemeldinger fra alle nasjoner om overhyppighet av luftveisplager og indikasjoner på overbelastning.

Norge har før denne sesongen utvidet det medisinske apparatet med én lege, Ellen Moen, slik at i alt tre leger er tilknyttet langrennslaget. I tillegg kommer et helt eget opplegg i bakkant av konkurransene.

- De tre-fire timene rett etter konkurranse ligger immunsystemet helt nede. Det er i disse timene løperne er mest utsatt for infeksjoner. Og skal de da sette seg på en buss sammen med mange andre som gjerne hoster og harker litt, utsetter de seg for smittefare. Erfaringsmessig vet vi at det én har, det får straks to-tre til hvis de oppholder seg sammen. Derfor vil Norge kjøre eget transportopplegg der vi selv kan bestemme hva som skjer. Når vi skal reise, når vi vil stoppe og hva vi vil gjøre, sier Stokke.

OL i Torino sist vinter ble et mareritt for de norske langrennsløperne. Magesjau og forkjølelse herjet i troppen og ødela for mange.

(NTB)

LØPSOPPLEGG TIL Å BLI SYK AV? Petter Northug (t.h) og den norske langrennseliten utsettes for et voldsomt kjør under Tour de Ski i vinter. Foto: Scanpix
LØPSOPPLEGG TIL Å BLI SYK AV? Petter Northug (t.h) og den norske langrennseliten utsettes for et voldsomt kjør under Tour de Ski i vinter. Foto: Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart