I FARENS FOTSPOR: Som Nils Arne ble Knut Torbjørn Rosenborg-spiller, og begge har også trent Moss. Faren hadde stor suksess som RBK-terner, mens Knut Torbjørn ledet Fredrikstad til toppen. Foto: JOHN T. PEDERSEN
I FARENS FOTSPOR: Som Nils Arne ble Knut Torbjørn Rosenborg-spiller, og begge har også trent Moss. Faren hadde stor suksess som RBK-terner, mens Knut Torbjørn ledet Fredrikstad til toppen. Foto: JOHN T. PEDERSENVis mer

Forvillet seg ut på banen under Vålerenga-kamp som 4-åring

Knut Torbjørn Eggen ble født med knotter under beina, dagen etter Rosenborgs første gull.

(Dagbladet): Knut Torbjørn Eggen, som døde i går, ble født 1. november 1960.
 
Dagen før vant Rosenborg cupen, klubbens første triumf noensinne. På det laget spilte Knut Torbjørns far, Nils Arne Eggen.
 
- Farsan var ikke til stede da jeg ble født. Jeg tror han var ute og feiret, sa Knut Torbjørn humrende i et portrettintervju med Dagbladet i 1998.
 
På banen som fireåring Eggen-familien var en fotballfamilie av de sjeldne. Knut Torbjørn - som ble en tøff midtstopper - ble født med skruknotter under beina.
 
- Jeg var mye sammen med farsan i oppveksten, men det var stort sett i fotballsammenheng. Da han spilte på Vålerenga tidlig i 60-åra, ble jeg som regel med på trening. Det var gjerne Helge «Bonden» Sørli, keeperen, som passet på meg. En gang styrtet jeg inn i målet til «Bonden» midt under en kamp. Jeg var vel en fire år, så jeg debuterte tidlig for Vålerenga, sa Knut Torbjørn i Dagbladet-portrettet.
 
Men den virkelige A-debuten kom i 1978, da Knut Torbjørn var 17 år gammel.
 
I løpet av karrieren ble det tre seriegull og to cupgull som Rosenborg-spiller.
 
- Flest fordeler Og han fulgte ikke overraskende i trenersporene til faren.
 
Nils Arne var en temperamentsfull trener. Knut Torbjørn kunne også fyre seg opp, men hadde aldri tenningsnivået til faren. Han har fortalt at han syntes faren brukte for mye kjeft - men i sum var det stort sett positivt å være Eggen junior.
 
- Det har vært flest fordeler, vil jeg si. Men da han kom tilbake til Rosenborg som trener i 1988, følte jeg behov for å trekke meg litt tilbake. Det har sine sider å være på laget som sønn' te' far sin, sa Knut Torbjørn.
 
Som trener førte Eggen junior Moss opp i Tippeligaen og han hevet også Fredrikstad fra 2. divisjon til Tippeligaen på to år. I 2006 ledet han FFK til cupgull.

- Tung dag I går kveld mistet familien Knut Torbjørn Eggen. Samtidig mistet også fotballen en stor ressurs.

Derfor har hele Fotball-Norge sørget i dag. På Lerkendal hadde Rosenborg flagget på halv stang og Eggen blir hedret med flotte ord og sterke historier fra gamle medspillere, trenerkolleger og dem han de siste åra jobbet med innen TV.

Det ble følelsesladd da Jan Åge Fjørtoft ledet kveldens Champions League-sending. Tårene kom.

- Det er en tung dag for alle i Viasat. Vi har mistet en god venn og kollega. Han er dypt savnet, den snilleste mannen i fotballen, sa en gråtkvalt Fjørtoft.

GULLFEST MED VOTTER: Knut Torbjørn Eggen ble med på allsangen etter at Fredrikstad vant cupgull i 2006. Foto: JOHN T. PEDERSEN
GULLFEST MED VOTTER: Knut Torbjørn Eggen ble med på allsangen etter at Fredrikstad vant cupgull i 2006. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer

- Stemmen hans er Champions League. Det er ikke ofte man møter mennesker som ham, sier Fjørtoft til Dagbladet.