Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese Johaugs bruk av Trofodermin

Forvirring rundt dopingsymbolet på «Johaug-kremen»: - Ingen preparater er merket slik i Norge

Har du også stusset over dopingsymbolet på Trofordermin-kremen? 

UVANLIG SYMBOL: Selv om du kjøper en medisin i Norge som inneholder et stoff som står på WADAs dopingliste, vil du ikke kunne se dette dopnigsymbolet på pakningen. Foto: Aina-Kaisa Saarinen (tilsendt av Sami Jauhojärvi)
UVANLIG SYMBOL: Selv om du kjøper en medisin i Norge som inneholder et stoff som står på WADAs dopingliste, vil du ikke kunne se dette dopnigsymbolet på pakningen. Foto: Aina-Kaisa Saarinen (tilsendt av Sami Jauhojärvi) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mange måtte gni seg i øynene da nyheten om Therese Johaugs positive dopingprøve ble offentliggjort forrige torsdag.

Mens Johaug og flere gned seg i øynene for å tørke vekk tårene, gjorde mange det samme i forskrekkelsen over hvordan Johaug og lege Fredrik S. Bendiksen overså det overtydelige dopingsymbolet på Trofodermin-salven som inneholdt clostebol.

Aino-Kaisa Saarinen gikk selv ned på det aktuelle apoteket i Livigno og sendte Dagbladet et bilde av Johaugs krem og latterliggjorde det faktum at dopingsymbolet var tydelig avmerket på pakningen.

- Vi må bare le av at det går an å misforstå noe sånt, uttalte Saarinen.

Er dette virkelig sant? Er det normalt at medisiner som inneholder stoffer fra WADAs dopingliste er merket på denne måten på helt hverdagslige apoteker? spurte mange seg.

Da Dagbladet onsdag formiddag var i kontakt med Tove Ytterbø, leder i Norges Farmaceutiske Forening, fortalte hun at dette er et svært sjeldent fenomen.

- Regelverket er ulikt i forskjellige land i Europa, da slik symbolmerking regnes som et nasjonalt anliggende. I Norge har vi ikke merking av preparater som står på dopinglisten med et dopingsymbol, opplyser Ytterbø til Dagbladet.

- Hvor vanlig er dette i andre nasjoner?

- Hva som er gjeldende regelverk og praksis i Italia eller de andre europeiske landene har vi ikke oversikt over, og vi har derfor heller ikke kjennskap til antall preparater med slik merking.

Johaug-leirens svar

Flere har påpekt at dopingsymbolet på Trofodermin-salven som har vekket oppsikt den siste uka, er mangetydig og kan misforstås. Over dopingteksten er det et slags forbudsskilt, slik at symbolet kan tolkes som en såkalt «dobbelt negativ» som opphever hverandre.

REAGERER: Aino-Kaisa Saarinen er en av mange som reagerer på at Therese Johaug og Fredrik Bendiksen ikke så dopingsymbolet på pakningen. Foto: Aina-Kaisa Saarinen (tilsendt av Sami Jauhojärvi)
REAGERER: Aino-Kaisa Saarinen er en av mange som reagerer på at Therese Johaug og Fredrik Bendiksen ikke så dopingsymbolet på pakningen. Foto: Aina-Kaisa Saarinen (tilsendt av Sami Jauhojärvi) Vis mer

- Kan symbolet misforstås i en verden hvor symbolbruk og tegnlære varierer fra nasjon til nasjon?

- Når folk spør, så kan det tydeligvis misforstås. Men ingen hadde vel vært i tvil om at det ikke er lov å røyke om det hadde vært det samme runde merke med en rød strek og bilde av en sigarett, mener Ytterbø.

I Martin Johnsrud Sundby-saken ble misforståelsen av et uklart regelverk et formildende argument i dommen.

Johaugs manager Jørn Ernst forstår problemstillingen, men avviser at symbolbruken kan tale til langrennsessets fordel i den pågående etterforskningen.

- Det symbolet kan sikkert misforstås, men verken Therese eller Fredrik sier at de la merke til dette på pakningen. Så sånn sett er ikke symboltolkningen relevant i denne saken, sier Ernst til Dagbladet.

Kastet pakken

Johaug fikk hele pakningen Trofodermin av Bendiksen, men hennes advokat Christian B. Hjort tror ikke det faktum påvirker aktsomhetsvurderingen.

- Det er fortsatt uklart om pakken var merket, men det vil Antidoping Norge finne ut av. Therese forklarer at hun ikke så noe varselskilt på pakken. Hvis hun hadde sett det, så ville hun ikke brukt salven. Hennes forklaring er at hun fikk pakken fra Fredrik Bendiksen og forsikringer om at den ikke inneholdt forbudte stoffer. Med det i hodet, tok hun tuben ut av pakken, kastet pakken og brukte salven, sa Hjort til Dagbladet mandag.

- Så dette påvirker ingenting i deres øyne?

- På bakgrunn av de faktiske omstendigheter i saken, kan ikke Therese bebreides for hvordan hun håndterte dette, mener Hjort.

Det som taler positivt for Johaug, er at hun oppga at hun hadde brukt Trofodermin da hun ble dopingtestet, i tillegg til det faktum at hun spurte landslagslegen om denne kremen sto på dopiglista, fikk nei som svar og fulgte legens råd. Tommy Forsgren i Antidoping Sverige, som er ekspert på WADAs regelverk, mener det styrkes Johaugs sak.

- Hvis man oppgir i prøveprotokollen at man har tatt medisinen kan det påvirke saken til utøvers fordel. Det har tidligere vært saker i CAS (Idrettens voldgiftsrett) der man peker på at utøver har oppgitt hvilke medisiner de har tatt - og seinere testet positivt for - hvilket innebærer at det har styrker utøvers forklaring for hvordan det har gått til, sa han til Dagbladet forrige uke.

Gladnyheten

I går ble det klart at Johaug suspenderes i to måneder, men som Dagbladet opplyste, får 28-åringen likevel trene med Marit Bjørgen og sine lagvenninner på fritiden. I tillegg kan hun slutte seg til den norske dommen 4. desember om en dom ikke foreligger før den tid.

I henhold til paragraf 12-8 åpnes det nemlig opp for at Johaug kan bli med landslaget på landslagssamling de siste to ukene i suspensjonsperioden:

«Utelukket utøver kan delta i organisert trening de siste to måneder av ilagt utelukkelse, eventuelt siste fjerdedel av ilagt utelukkelse dersom den perioden er kortere.»

En fjerdedel av to måneder tilsvarer altså to uker, som betyr at Johaug kan trene med landslaget fra og med 4. desember og dermed eksempelvis bli med landslaget på høydeopphold i Davos - for å trene, men ikke konkurrere.

- Det visste jeg ikke. Det er jo i så fall positivt, men jeg vil ikke si noe utover det, sier Johaugs manger Jørn Ernst.

Det forutsetter imidlertid at Johaug-dommen ikke blir klar i løpet av den tid. Trolig vil vi få klarhet i dette spørsmålet før denne problemstillingen blir aktuell. Hvis dommen ikke er klar innen 18. desember, kan suspensjonen utvides med to nye måneder.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!