Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sondre Turvoll Fossli kritisk til OL-uttaket

Fossli mener Skiforbundet ikke har fulgt OL-kriteriene: - Har de mistet troa på meg?

OL-reserve Sondre Turvoll Fossli mener Norges Skiforbund ikke har fulgt kriteriene for OL-uttaket som han ble forelagt før sesongen. Langrennssjef Vidar Løfshus forstår lite av kritikken.

TOPPNIVÅ: Sondre Turvoll Fossli har vist at han på gode dager kan vinne internasjonale skirenn, som her da han som 22-åring vant sprinten i Kuusamo foran Eirik Brandsdal og Petter Northug t.h.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TOPPNIVÅ: Sondre Turvoll Fossli har vist at han på gode dager kan vinne internasjonale skirenn, som her da han som 22-åring vant sprinten i Kuusamo foran Eirik Brandsdal og Petter Northug t.h. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I skyggen av Petter Northug-saken har det foregått et drama i kulissene om de øvrige plassene i det norske OL-uttaket.

Og den langrennsløperen som kanskje har mest grunn til å være skuffet - i hvert fall om vi baserer det på denne sesongens resultater - heter Sondre Turvoll Fossli.

24-åringen er et langrennstalent av den helt sjeldne sorten. Allerede som 19-åring vant han sølv på sprinten i senior-NM bak Eirik Brandsdal og fikk dermed sitt gjennombrudd på seniornivå i enda yngre alder enn Johannes Høsflot Klæbo (21).

Turvoll Fossli tok steg for steg og vant deretter sin første verdenscupseier bare 22 år gammel i Kuusamo i 2015, etter å ha spurtslått Petter Northug og Brandsdal.

I de to siste sesongoppkjøringene har han operert ryggen, men likevel kommet raskt tilbake og levert toppresultater på det øverste nivået. Denne sesongen har Fossli kommet helt til finalen i tre av de fem uttakssprintene som har vært viktige i OL-uttaket.

Skuffet over Skiforbundet

Likevel er han bare reserve for det sterke norske sprintlaget i vinter-OL i Pyeongchang. Til Dagbladet snakker han nå ut om vrakingen.

SKUFFET: Sondre Turvoll Fossli mener at han burde ha blitt tatt ut til OL-sprinten i Pyeongchang og at Skiforbundet ikke har fulgt sine egne kriterier.. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKUFFET: Sondre Turvoll Fossli mener at han burde ha blitt tatt ut til OL-sprinten i Pyeongchang og at Skiforbundet ikke har fulgt sine egne kriterier.. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg er veldig skuffet. Jeg hadde forventet å bli tatt ut til sprinten med de kriteriene som jeg har blitt fortalt og de resultatene jeg har levert, sier Sondre Turvoll Fossli til Dagbladet.

- Hvilke kriterier tenker du på da?

- Før sesongen ble jeg fortalt av landslagsledelsen at sprinten i Kuusamo ikke er så viktig med tanke på OL-uttaket, fordi det er så tidlig i sesongen. De fire uttaksrennene etter det betyr mye mer, fikk jeg beskjed om, sier 24-åringen.

- Har ikke fulgt kriteriene

Det var Pål Golberg som vant kampen om den fjerde og siste sprintplassen foran Turvoll Fossli. Golbergs 2. plass i nettopp Kuusamo i november ble til slutt utslagsgivende for landslagsledelsen i dette valget.

Fossli hevder altså at han fikk beskjed om at denne sprinten var mindre viktig i OL-uttaket.

- Det er ikke meningen å snakke ned noen andre, for jeg ønsker de fire andre gutta lykke til i OL, men jeg mener at jeg burde få gå i Pyeongchang. Denne gang synes jeg at det burde gått «stang inn» for meg, for en gangs skyld. Jeg mener at det er et feil uttak, sier Fossli.

- Slik jeg ser det, har ikke landslagsledelsen fulgt kriteriene til punkt og prikke. Det var først fra Lillehammer og ut det virkelig var viktig å gå raskt.

VRAKET: Verken Petter Northug eller Sondre Turvoll Fossli skal gå skirenn i OL, så sant ikke det blir sykdomsforfall som gjør at reserve Fossli kommer inn på sprinten. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
VRAKET: Verken Petter Northug eller Sondre Turvoll Fossli skal gå skirenn i OL, så sant ikke det blir sykdomsforfall som gjør at reserve Fossli kommer inn på sprinten. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Løfshus' svar til Fossli

Langrennssjef Vidar Løfshus hevder imidlertid på sin side at det ikke stemmer.

- Nei, det er ikke riktig. Vi har sagt at det er fem uttaksrenn som gjelder for OL-sprinten: i Kuusamo, Lillehammer, Piteå, NM og Planica. I utgangspunktet skal alle telle like mye, sier Løfshus til Dagbladet.

Denne sesongen har Golberg det beste enkeltresultatet av dem med en 2. plass fra Kuusamo, mens Turvoll Fossli har vært mest stabil med finaleresultater i tre av fem uttakssprinter. Golberg har resultarekka 2-13-10-7 i de uttaksrennene han har gått, mens Turvoll Fossli har rekka 6-6-5-12 i tilsvarende renn.

- Pål ble nr. 2 i Kuusamo, før han ble satt ut av vannkopper. Nå peker pila oppover igjen, og Pål har hatt en veldig fin formstigning etter jul. Samtidig er Sondre også et kjempegodt valg, som like godt kunne ha blitt valgt. Det var veldig jevnt mellom de to, forklarer Løfshus.

- Har de mistet troa på meg?

​Fossli var i en liknende situasjon før VM i Falun i 2015. Da hadde han kniven på strupen før NM-sprinten på Røros og måtte slå brødrene Tomas og Petter Northug for å kvalifisere seg til VM-sprinten. Det klarte han, men ble bare reserve i VM.

- Jeg fikk vel da beskjed om at det sto mellom meg og både Tomas og Petter Northug. Jeg slo begge to, men ble likevel vraket. Det har vært mye stang ut i uttak, sier 24-åringen.

- Det får meg til å lure på om Skiforbundet har mistet troa på meg? Det er veldig synd, for akkurat nå er det den følelsen jeg sitter med, forteller Turvoll Fossli til Dagbladet.

Det skjønner Løfshus lite av.

- Hvis det hadde stemt, hadde ikke Sondre vært på landslaget. Sondre er et kjempetalent som vi har stor tro på, tydeliggjør langrennssjefen.

- Jeg kommer til å ytre min mening

Allerede lørdag kveld - få timer etter sprinten i Planica - fortalte sprintlandslagstrener Arild Monsen til Turvoll Fossli at han ville bli reserve på OL-sprinten.

Det var blytungt å fordøye.

- Arild sa at det var et vanskelig uttak som kunne bikke flere veier, men at jeg nå bare blir reserve i OL. Han pekte da på fremgangen hos noen andre, forteller sprintesset.

- Hva sa du da?

- Jeg sa ikke så mye, fordi jeg var så skuffet. Men jeg kommer til å ytre min mening og spørre om de har mistet troa på meg som skiløper, forteller han.

Fallet i semifinalen i Planica ble trolig hans bane.

- Jeg har vært i tre sprintfinaler og skulle helst ha tatt steget opp på pallen. I Planica gamblet jeg litt mer gjennom å spare mer krefter i innledende heat, for å ha nok krefter igjen i finalen. Det gikk veldig bra i kvartfinalen, men så falt jeg i semifinalen. Det var synd at jeg ikke fikk vist hva jeg var god for da, for jeg følte meg veldig sterk.

Tror ikke på «Hattestad-gjentakelse»

Foran OL-sprinten i Sotsji i 2014 var i utgangspunktet Ola Vigen Hattestad reserve, men endte opp med å overta plassen til Finn-Hågen Krogh da han vant generalprøven i Toblach.

Fossli tør ikke å håpe at det samme skal skje om han vinner fristilssprinten i Seefeld denne helga.

- Det er sant at det har skjedd før, men jeg tror ikke de går på den blemma igjen. Sprinten i Seefeld er dessverre i feil stilart med tanke på OL, sier 24-åringen.

Løfshus bekrefter til Dagbladet at sprinten i prøve-VM har null betydning for OL-sprinten.

Det betyr at Fossli er avhengig av sykdom for å få gå OL-sprinten i Pyeongchang. Hvis ikke er det nå VM-sprinten i Seefeld i 2019 som gjelder. Den går i fristil.

- Kan du bli like god i den stilarten?

- Jeg er bedre i klassisk, så jeg har en jobb å gjøre i fristil. Men jeg liker utfordringer og er motivert for å jobbe meg inn som et selvskrevet valg på sprinten i Seefeld, sier Turvoll Fossli.

Åtte år til neste gang

I prøve-OL i Sør-Korea ble Fossli nr. 2, til tross for en skadeforfulgt sesongoppkjøring- og innledning. I år har han vært en av de mest stabile sprinterne og vært i finalene i tre av fem uttaksrenn.

- Er det ekstra kjip at det er åtte år til neste OL-sprint i klassisk?

- Ja, det er lenge til neste klassisksprint i OL, så det spørs om det blir noe klassiskrenn på meg i OL. Men akkurat nå er det ikke noe å tenke på, sier han.

24-åringen kan i hvert fall glede seg over at ryggen fungerer igjen etter skademarerittet og at det er mange mål å jobbe mot i framtiden.

- Det er egentlig veldig bra at jeg har kommet så rask tilbake etter ryggoperasjonen. Der må jeg rose helsepersonellet, sier Turvoll Fossli til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!