Sondre Fossli om hjertestansen

Fossli om dramaet: - Veldig flaks

Sondre Turvoll Fossli forteller om dagen da hjertet hans stanser og perioden i etterkant hvor han har kommet til hektene igjen.

DRAMATISK: Sondre Turvoll Fossli var flere minutter uten å puste på egenhånd da hjertet stanset i midten av august.
Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
DRAMATISK: Sondre Turvoll Fossli var flere minutter uten å puste på egenhånd da hjertet stanset i midten av august. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpixVis mer

For første gang siden hjertet hans plutselig stanset på vei inn til Oslo for litt over tre uker siden forteller Sondre Turvoll Fossli om hvordan han selv opplevde situasjonen og tiden etterpå.

Det gjør langrennssprinteren i et sju minutter langt intervju med Norges Skiforbunds egen Youtube-kanal Ski TV.

Fossli sier i intervjuet at han ikke husker noe fra morgenen og fram til han våknet opp på sykehuset seint på kvelden.

- Jeg mener å huske at jeg sto opp om morgenen og satte meg i bilen. Mer husker jeg egentlig ikke av den dagen. Jeg husker kanskje litt fra kvelden da jeg åpnet opp øynene på sykehuset, men alt annet er bare ting jeg har blitt fortalt. Jeg husker ingenting av bilturen, sier Fossli.

Uten pust i ti minutter

Selv om Fossli selv ikke husker hva som skjedde den mandagen har han blitt fortalt detaljer i etterkant. Fossli er dypt takknemlig for hjelpen han fikk av kjæresten Henriette, og andre personer som kom til og hjalp ham etter at bilen stoppet og stengte veien på vei ut på motorveien ved Skøyen.

- Jeg har blitt fortalt at Henriette ringte ambulansen med en gang det skjedde. Så fikk hun krabbet over meg, åpnet døra ut av bilen, og så var det i alle fall to personer som var veldig behjelpelige. En av dem fortalte at jeg ikke pustet. Da skrek Henriette. En syklist kom forbi, hørte at samboeren min skrek og fikk startet hjerte- og lungeredning. Jeg har mye å takke de for, sier Fossli.

Hele ti minutter tok det fra Fosslis hjerte stanset til han igjen begynte å puste. Det som reddet langrennsløperen var kontinuerlig hjerte- og lungeredning og at en ambulanse raskt var på plass.

- Jeg fikk hjerte- og lungeredning i sju minutter før jeg fikk første støtet med hjertestarter. Så fikk jeg det andre støtet tre minutter seinere, det var da jeg begynte å puste igjen. Det var på andre runde med hjertestarter at jeg kom til hektene igjen, forteller Fossli.

27-åringen sier at han vet at det er mye flaks som gjør at han fortsatt er i live.

- Det var veldig mye som klaffet den dagen, og jeg har hatt veldig flaks. Det er det ingen tvil. Det er veldig kjedelig at sånne ting skjer, men når det først skulle skje, var det et veldig bra sted det skjedde på.

Roser sykehuset

Fossli var innlagt på sykehus i ti dager og har fått god oppfølging i ettertid Han roser sykehuset for måten han har blitt tatt vare på, og venner, familie og lagkamerater for støtten i perioden.

Foreløpig er det ikke funnet ut så mye av hvorfor hjertestansen har skjedd. Fossli forteller at det har vært mange utredninger av hjertet hans og at han har gått med en EKG døgnet rundt, siden hjertestansen skjedde. Det har også blitt gjort et inngrep slik at Fossli har fått operert inn en hjertestarter i kroppen.

Nå er Hokksund-gutten usikker på hva fremtiden bringer. Det er meget usikkert om han kan fortsette langrennskarrieren.

- Det blir spennende å se da. Det blir litt spesielt også. Det er jo veldig mye usikkert da, for å si det sånn. Det er jo en sannsynlighet for at jeg ikke kan satse videre. Det er selvfølgelig veldig kjedelig da, det er det. I de situasjonene er du jo veldig glad for at du lever da, det er du. Jeg prøver å ta én dag av gangen og være positiv, sier Fossli.