Vaksinepass Corona

Fotball bare med vaksinepass

For ett år siden var toppkampene rene smittegryter. Nå kommer corona-pass for å fylle tribunene fortest mulig.

FYLLER OPP TRIBUNENE: Bodø/Glimt feiret seriegullet sist desember med dels stengte tribuner. Nå vil engelsk fotball ha flere folk inn ved å begrense adgangen til bare de som har vaksinepass. FOTO: Mats Torbergsen / NTB
FYLLER OPP TRIBUNENE: Bodø/Glimt feiret seriegullet sist desember med dels stengte tribuner. Nå vil engelsk fotball ha flere folk inn ved å begrense adgangen til bare de som har vaksinepass. FOTO: Mats Torbergsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 116 000 +407
innlagt106 -8
døde 757
påvist smittet 157 000 000+831.3K
døde 3 270 000 +13.8K
Se mer

ENGELSK toppfotball blir nå brukt for å teste vaksinepass som et verktøy for å åpne mer av samfunnet. Det påvirker direkte adgangen til norske fotballarenaer:

  • Første test kommer i semifinalen i FA-cupen mellom Leicester og Southampton på søndag. Så følger selve cupfinalen på Wembley midt i mai.

Det hele er en del av planen som britiske myndigheter jobber med for å koble adgang til store sportsarrangementer til bevis for negativ covid-test eller et pass som viser at du er vaksinert.

Tenkningen ligner på forslagene fra den «sommergruppa» som kulturminister Abid Raja brukte for å få på plass praktiske løsninger til de store norske festivalene.

Der kommer det ingen konklusjon før det nasjonale smittebildet blir klarere om noen uker.

Men fotballen kan fort bli testarena også her. Kulturministeren har fortalt at norske myndigheter vil følge de internasjonale testene tett.

Da teller britenes erfaringer med tiltaket om å åpne stadioene bare for tilskuere med papirene i orden.

GJENÅPNING: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier det vil være et sjansespill å gjøre store lettelser i coronatiltakene nå. Vis mer

FOTBALL og corona har dessverre en nitrist forhistorie. Det var jo nettopp på fotballtribunene at Europa ble så stygt infisert uten å merke noe som helst.

I februar i fjor feiret Atalanta fra Bergamo i Nord-Italia at klubben overraskende hadde nådd åttendedelsfinalen i Champions League. Hjemmekampen mot spanske Valencia ble flyttet til store San Siro stadion åtte mil sørøver i Milano for å gi plass til flest mulig tilskuere.

Der pakket klubben inn 45 000 tilskuere; nesten alle kom fra Bergamo, en by med bare 125 000 innbyggere. Som alle sammen festet henrykt den februarnatta over sjokkresultatet 4 - 1.

FØRST seinere ble festen til den fotballkampen som italienerne ga navnet «Game Zero», med referanse til jakten på den første coronapasienten i Europa. Da var Bergamo blitt til episenteret for coronaens lidelser i Italia, og byen hadde allerede mistet 1000 innbyggere.

- Ingen visste hva som egentlig hendte, sa Bergamos ordfører Giorgio Gori, om det forskerne etterpå kalte «en biologisk bombe».

vet vi bedre. Det krever ettertanke også i idrettsbevegelsen. Altså om fullsatte tribuner rettferdiggjør vaksinetiltak mot biologiske bomber.

I Storbritania har alle de store nasjonale grenene som rugby, tennis og cricket gått sammen med fotballen om et brev til myndighetene som peker på utfordringene ved å knytte tribuneadgang til vaksinestatus:

- Som idretter ser vi fordelen av at et COVID-sertifikat gir muligheten til å få tilhengerne trygt tilbake til tribunen så fort som mulig, men prosessen må ikke være diskriminerende, understreker disse sportsorganisasjonene i et felles brev til myndighetene.

Der setter sporten både krav til teknologien som blir brukt, og til hvordan utsilingen rammer:

- Prosessen må sikre at alle i utgangspunktet har mulighet til å få adgang til tribunen og omfatte de arrangementene som krever negativ covid-test eller et vaksinesertifikat, står det i brevet.

OGSÅ i britisk proffsport er det spenning rundt disse virkemidlene. Noen av fotballederne presser på:

- Alternativet til sertifisering er ikke frihet, sa Premier League-sjefen Bill Bush til BBC nylig:

- Det alternativet er sosial avstand, tynne tilskuer-skarer og store begrensninger på folks mulighet til å bevege seg, spise, drikke og reise, understreket han.

De store sportsorganisasjonene har advart myndighetene om en kommende finansiell krise i proffidretten hvis malen blir at arenaene bare kan bruke en fjerdedel av tilskuerkapasiteten.

den annen side er proffidretten tydelig på at vaksinesertifisering ikke må utvides til å gjelde noen form for breddeidrett. Likevel har kritikerne pekt på den sosiale ulikheten som ligger i selve vaksineringen i et så klassedelt samfunn som det britiske:

- Vi vet at svarte og etniske minoriteter nøler med å la seg vaksinere. Jeg tror dette tiltaket vil øke den sosiale forskjellen, sier den tidligere Wolwerhampton-målvakten Carl Ikeme.

I vaksine-pioneren Storbritania har over 90 prosent av de hvite i aldersgruppen sytti pluss blitt vaksinert. Tallene for minoritetene i samme aldersgruppe synker til 59 prosent hos svarte med afrikansk bakgrunn.

I EN langt mer samlet norsk idrettsbevegelse er det ikke gitt at den tillatte konkurransesporten vil presse på for å få slike tester. Selv om elitefotballen her hjemme har ligget lengst framme med særordninger for proffseriene, har idretten klart å holde en felles linje.

Slik er det også Fotballforbundet sentralt som i praksis styrer kontakten med myndighetene for bransjeorganet Norsk Toppfotball. Begge steder er man foreløpig mer opptatt av å få igang elitefotballen enn å presse opp antall tilskuere.

Det er vrient nok etter at treningen på grunn av den lokale smittesituasjonen er blitt stoppet i flere eliteklubber. Starten er satt til 8.mai. Da sannsynligvis med tilskuere i grupper på 200 opp til 600 totalt.

KANSKJE kommer det en sterkere debatt om ikke antall tillatte tilskuere bør variere med arenaenes størrelse. Den økonomiske situasjonen i eliteklubbene virker uansett ikke prekær. Det at de tre øverste seriene for gutta og kvinnenes Toppserie ble spilt i kriseåret 2020, sikret de viktige TV-inntektene. Fjorårets rause stalige støtteordninger for å kompensere bortfall av publikumsinntektene, gjorde også at de norske eliteklubbene samlet har kommet seg overraskende godt fra corona-krisa.

Den nasjonale uenigheten har mer gått på gjenåpning av breddeidretten. Helst om hvordan man skal vektlegge smitterisiko mot de store sosiale kostnadene som følger et sterkt svekket nasjonalt barne -og ungdomsarbeid.

For å komme i gang, kar fotballen gjort et svært omfattende arbeid selv. Nå sist gjennom den faglig solide "Breddefotball-protokollen" som skal hjelpe til lokalt med åpningen også for de voksne spillerne.

I et helseperspektiv er det å sikre den starten det desidert viktigste.

DENNE siste debatten tar norsk toppidrett med seg inn i avveiningen om hva den egentlig kan tjene på å bruke vaksinepass for å fylle opp tribunene.

Eliteidretten må også speile det tillitssamfunnet som har hjulpet Norge gjennom nedstengningen. Det betyr at det kan være uklokt å presse fram mer tvungen vaksinering gjennom å innføre mulige premier som fri adgang til fotballstadioene.

Det er kanskje bakgrunnen for at spørsmålet om å innføre vaksinesertifikat i norsk elitesport først i går ble drøftet sentralt på høyt nivå. Her er altså myndighetene tilsynelatende mer frampå når det gjelder å fylle opp tribunene.

Men på sikt blir den forsiktigheten en fordel både for Norges Idrettsforbund og norsk fotball.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer