Tom Høgli etter vennen Arild Bergs bortgang

- Fotball blir veldig fort veldig alvorlig

Arild Berg minnes av hele Fotball-Norge. Et av hans viktigste budskap ønsker Tom Høgli at skal bli husket.

MINNER VENNEN: Humør og glede var viktig for Arild Berg. Hans tidligere lagkamerat og venn Tom Høgli ønsker at norsk fotball skal bli flinkere til å bevare det.
MINNER VENNEN: Humør og glede var viktig for Arild Berg. Hans tidligere lagkamerat og venn Tom Høgli ønsker at norsk fotball skal bli flinkere til å bevare det.Vis mer

Den tragiske bortgangen til Arild Berg har preget norsk fotball denne helga. Han ble regnet som en av norsk fotballs aller største talenter, men skader og sykdom gjorde at karrieren fikk en altfor tidlig slutt.

På grunn av kronisk utmattelsessykdom fikk Berg aldri helt ut potensiale. Bare 25 år gammel var det nok for Arild Berg, som spilte for Bodø/Glimt og Lyn før han ga seg.

Etter karrieren var Berg ikke så opptatt av at han ikke hadde fått ut sitt fulle potensiale, selv om mange rundt mente han hadde et større talent enn brødrene Runar og Ørjan.

I et intervju med Bodø NU i 2014, svarte Arild Berg at han hadde et annet syn på fotballen enn anger.

- Folk spør meg ofte om det der. Om jeg sørger over at jeg ikke fikk fullbyrdet meg selv som fotballspiller. Men greia med fotball; det handler like mye om da du var en liten gutt, du fikk være ute litt lenger på kvelden, du kom hjem med grønske på shortsen og la deg omtrent med fotballskoene på. Du skal vinne bra mange cupfinaler for å trumfe gleden du følte ved fotball som syvåring ...

MIDTBANESJEF: Arild Berg styrte midtbanen til Bodø/Glimt på sedvanlig sterkt vis. Godset måtte gang på gang ty til ulovlige midler for å stanse 24-åringen. Her er det Christer George (bakerst) og Erik Hagen som blir lurt. Foto: Dagbladet/ Tore Sandberg
MIDTBANESJEF: Arild Berg styrte midtbanen til Bodø/Glimt på sedvanlig sterkt vis. Godset måtte gang på gang ty til ulovlige midler for å stanse 24-åringen. Her er det Christer George (bakerst) og Erik Hagen som blir lurt. Foto: Dagbladet/ Tore Sandberg Vis mer

Dette sitatet har blitt trukket fram i sosiale medier og i media siden lørdag og har fått mange til å nikke i samtykket. En annen av norsk fotballs mest gjennomtenkte mennesker er tidligere lagkamerat av Berg i Bodø/Glimt, Tom Høgli.

Den tidligere landslagsbacken mener uttalelsen på mange måter symboliserer det Arild Berg sto for i fotballverdenen.

- Det er et helt nydelig sitat som jeg håper kan stå igjen. Han var ekstrem på den måten. Jeg tro han ikke orket å holde på med noe han ikke syntes var artig. Han var avhengig av den indre gleden og lysten. Han drev ikke med fotball bare fordi at faren var en legendarisk fotballspiller. Gleden for fotball gjennomsyret Berg-gutta og måten de spilte fotball på, sier Høgli til Dagbladet.

BRØDRE: Ørjan Berg gikk til RBK da Arild Berg måtte takke nei i 1999. Arild ble av mange regnet som den mest talentfulle. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde /Dagbladet
BRØDRE: Ørjan Berg gikk til RBK da Arild Berg måtte takke nei i 1999. Arild ble av mange regnet som den mest talentfulle. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde /Dagbladet Vis mer

- Både han og hele familien Berg er helt fantastisk hele gjengen. Jeg har vært heldig å få spilt med Runar. Han også var utrolig leken. Det er det man skulle ønske kunne holde på litt leken litt lengre i fotball, sier Høgli.

Viktig at alvoret ikke tar over

For nettopp den manglende leken som Berg så flott beskriver i sitatet fra Bodø Nu, mener Høgli at norske klubber og trenere på barne- og ungdomsnivå må ta til seg og forsøke å lære av.

- Fotball blir veldig fort veldig alvorlig. Min frykt er at man mister for mange for tidlig. Og at vi mister noen av de som har leken i seg, men som kan bli veldig, veldig gode om de får lov til å utfolde seg lengre, sier Høgli.

Denne helga har Høgli fått muligheten til å oppleve leken og gleden barn har til fotballen da han har deltatt på en fotballskole i Tromsø. Han mener det

- Man ser mange glade unger. Det er viktig for oss i norsk fotball, det er min mening. Jeg er rundt som foreldretrener, og for meg er det viktige at vi klarer å bevare gleden og nysgjerrigheten til ungene og ungdommene og at dette skal være noe de har lyst til å holde på med lenge i stedet for å bare fokusere på resultater. Det må være innenfor en viss struktur, men at ikke det blodige alvoret tar overhånd, sier Høgli.

- Raus, varm og lun

Den tidligere Tromsø- og København-spilleren sitter i dag som styremedlem i NISO. Han mener at norske klubber er blitt flinkere til å ta grep rundt det mentale og presset spillerne kan oppleve i løpet av de siste årene.

- Det er kommet mer og mer på dagsorden. Presset blir større og større virker det som. Det har vært gjort undersøkelser i Eliteserien, og de viser at dette er noe som påvirker spillere. Det er mer på dagsorden og klubbene har mer fokus på det. Det er en veldig viktig del av fotballen i dag, det å takle press fra mange forskjellige plasser, sier 35-åringen.

Høgli spilte selv for Bodø/Glimt fra 2002 til 2006 og ble godt kjent med Arild Berg i løpet av perioden han spilte for nordlandsklubben. Det er tydelig at han satte meget stor pris på Berg, selv om han sier at kontakten mellom de to var mer sporadisk de siste årene.

- Han var raus, varm og lun og ekstremt kompetent på veldig mange forskjellige områder. En utrolig smart fyr, beskriver Tom Høgli.

- Jeg mener han sikkert kunne blitt en av de beste fotballspillerne fra Norge. Fotball var likevel ikke alt for ham, han var utrolig god på utrolig mange området i livet. Rett og slett en utrolig interessant type og høre på og være i nærheten av, sier Høgli.