Fotball eller bråk?

CHARLEROI (Dagbladet): En hel fotballverden holder pusten foran morgendagens slag i Charleroi: hatkampen mellom England og Tyskland. Selv om begge lags EM-skjebne står på spill, snakkes det mer om at liv kan gå tapt enn det sportslige.

Da jeg ruslet i de trange gatene i Charleroi går, var det vanskelig å forestille seg at dette lørdag kveld kan bli åsted for et fryktelig gateslag. Ingen tror at det vil være mulig å lage bråk på stadion som kun tar 30 000 mennesker. Der vil tyskerne og engelskmennene få tildelt hver sin tribune og skilt fra hverandre i en sikkerhetssone. Verre vil det bli i gatene, på pubene og kafeene der ølet vil flomme blant ytterligere 15 000 hooligans som ikke har billett.

I Danmark ble det nylig avslørt at en av de som startet opptøyene mellom tilhengerne fra Arsenal og Gatatasaray, var en løslatt drapsdømt hooligan. Et knivstikk vil kunne utløse opptøyer som tidenes sikkerhetsopplegg med 3 000 bevæpnede politifolk kan få problemer med å kontrollere. Men den blide politisjefen i Charleroi er godt forberedt -- stolt viste i går de nye fangehullene: Hele garasjeanlegget hos Gendarmeriet er bygd om til 80 mann-store celler med et pissoar og en do, tilsammen plass til tusen arresterte. Og løfter du hånda på en måte som likner en nazihilsen, vil du bli buret inne umiddelbart.

Nå er de fleste også enige om at kampen aldri skulle vært spilt i Charleroi, av mange kalt den styggeste av mange byer i Belgia. En industriby med stort innslag av tyrkere som politiet forøvrig har undertegnet fredspakt med: Tyrkerne har lovet å holde seg unna sentrum denne lørdagskvelden. Til og med FIFA-sjef Sepp Blatter sa for et par uker siden at kampen burde flyttes til en større by med stadion utenfor sentrum. Men nå er det for seint. Arrangørlandene og UEFA vil få mye av skylda hvis det går galt.

Helt siden krigen har kampene mellom Tyskland og England hatt en spesiell dimensjon utover det rent sportslige. Men mest fordi oppgjørene mellom to av fotballens stormakter alltid har vært jevne og dramatiske. VM-finalen på Wembley i 1966 da Geoff Hurst avgjorde i ekstraomgangene huskes spesielt fordi den også var et gjennombrudd for fotball på TV og forholdet ble ikke bedre av at England både i VM i 1990 og i EM på hjemmebane i 96 ble slått av tyskerne på straffespark-konkurranse.

Det er mye som skal hevnes og nå må begge vinne for å unngå å bli slått ut av EM. Begge tviholder på noen gamle spillere i sin sentrallinje og har ikke evnet å fornye verken lag eller spillestil. Når kritikken er så knallhard mot spillere og trenere og det snakkes om internt bråk i begge lag, har morgendagens kamp alle ingredienser for å bli et historisk viktig oppgjør.

Bare et fåtall av de engelske jeg traff i Charleroi i går, hadde billett til kampen. Det spilte ingen rolle. De bare drakk øl og lo av hverandre. De gledet seg til å se sine landsmenn knuse tyskerne.

Men de sa ingenting om hvor det skulle skje.