Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotball-EM utpekt som IS-mål: - Ronaldo gjør Portugal til et høyrisiko-lag

Det franske sikkerhetsoppbudet under fotball-EM blir enormt.

TERROR-MÅL: Portugals desidert største stjerne, Cristiano Ronaldo, gjør at landslagets kamper under sommerens EM-sluttspill i Frankrike defineres som høyrisiko-kamper, ifølge landets landslagssjef. Her fra en hjemmekamp mot Norge i 2012. Foto: Jose Manuel Ribeiro/Reuters/NTB Scanpix
TERROR-MÅL: Portugals desidert største stjerne, Cristiano Ronaldo, gjør at landslagets kamper under sommerens EM-sluttspill i Frankrike defineres som høyrisiko-kamper, ifølge landets landslagssjef. Her fra en hjemmekamp mot Norge i 2012. Foto: Jose Manuel Ribeiro/Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Europol-sjef Rob Wainright advarte tidligere denne måneden om en overhengende terrorfare under sommerens EM-sluttspill i fotball, som starter i Frankrike i juni.

- Det er ingen tvil om at EM står oppført på IS' liste over potensielle terrormål. Det er en ganske opplagt antagelse. Jeg mener terrorfaren er stor, sier han nå, ifølge Daily Mail.

Han legger imidlertid til at terrorister vil få en vanskelig jobb med tanke på de omfattende forberedelsene til franske sikkerhetsmyndigheter. 

Ronaldo gjør Portugal til terrormål Den amerikanske regjeringen advarte tidligere denne uka landets innbyggere mot mulige terrorangrep i Europa, og sa at EM-sluttspillet er et «potensielt mål for terrorister». 

Nå sier Portugals landslagssjef Fernando Santos at fotballstjerna Cristiano Ronaldo gjør Portugal-kampene til et attraktivt mål for terrorgruppa IS. 

- Alle vet at Portugal er sett på som et høyrisiko-lag, fordi vi har Cristiano Ronaldo. Men vi er godt forberedt, sier han ifølge det franske nyhetsbyrået AFP

- I realiteten vil dette ansvaret ligge på de franske sikkerhetsmyndighetene. Våre supportere må forstå at vi ikke vil ha muligheten til å slippe fri spillerne våre som vi vil, sier han videre.

- Frankrike har lært Det er ventet at sju millioner tilhengere og andre tilreisende vil være i og omkring de ti forskjellige arenaene under EM-sluttspillet. De siste ukene har fransk spesialpoliti nærmest daglig gjennomført en antiterrorøvelser i forberedelsene til sommerens sluttspill.

- Frankrike kan sammenlignes med Storbritannia, som nå vet hvordan de skal sørge for sikkerheten. De har også lært mye etter terrorangrepene i november, sier Wainwright.

Frankrike opplyste i april at unntakstilstanden som ble innført etter terrorangrepene i Paris i november bil bli forlenget til etter fotball-EM. 

Det er heller ingen tvil om at sikkerhetsoppbudet under sommerens fotballfest kommer til å bli enormt. Onsdag opplyste landets myndigheter om at 60 000 politifolk skal gjøre alt for å unngå terrorangrep, ifølge NTB. 

Alltid en risiko Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve sier at alle mulige tiltak vil bli satt i verk for å skape så trygge forhold som mulig til EM-åpningen 10. juni.

- Det franske folket og alle andre som skal overvære fotball-EM fortjener å høre sannheten. Dersom vi ikke tar noen forholdsregler, betyr det 100 prosent risiko for at noen skal skje. På den annen side er det ikke slik at 100 prosent forholdsregler gir null prosent risiko. Det er alltid en viss mulighet for at noe kan skje, uansett hva vi gjør, sa Cazeneuve onsdag.

Ingen har heller glemt at Stade de France ble angrepet av selvmordsbombere i forbindelse med de omfattende terrorangrepene i Paris i november i fjor, men terroristene klarte aldri å komme seg på innsiden av sikkerhetssperringene den gangen.

Sikkerheten på arenaene under fotball-EM er ifølge Cazeneuve underlagt ansvaret til Det europeiske fotballforbundet (UEFA), mens det private sikkerhetsselskaper skal ta seg av sikkerheten i publikumsområdene.

TERROR-ØVELSE: Franske myndigheter tar ingen sjanser foran sommerens EM-sluttspill, og har kalt inn 60 000 politifolk som skal sørge for sikkerheten. De siste ukene har politiet gjennomført en rekke terrorøvelser, som her utenfor Parc Olympique Lyonnais i Lyon mandag. Foto: Robert Pratta / Reuters / NTB Scanpix
TERROR-ØVELSE: Franske myndigheter tar ingen sjanser foran sommerens EM-sluttspill, og har kalt inn 60 000 politifolk som skal sørge for sikkerheten. De siste ukene har politiet gjennomført en rekke terrorøvelser, som her utenfor Parc Olympique Lyonnais i Lyon mandag. Foto: Robert Pratta / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!