Fotball er blitt størst i USA

Starter med flere talenter enn basketball. Utkonkurrerer baseball og amerikansk fotball.

NYE TIDER:  Ronaldo og Portugal er i ferd med å bli sendt hjem fra VM, mens USA stormer fram som sportens nye supermakt. FOTO: AFP/Raphael Alves.
NYE TIDER: Ronaldo og Portugal er i ferd med å bli sendt hjem fra VM, mens USA stormer fram som sportens nye supermakt. FOTO: AFP/Raphael Alves. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DEN tilsynelatende sikre plassen i åttedelsfinalen ble i natt nappet fra USA på et superinnlegg fra Ronaldo noen sekunder før slutt. Stort bitrere er det vanskelig å miste en seier for en av VMs mange postive overraskelser, men det kunne vært verre:

•• For få andre av lagene i Brasil har mer trøkk i fotballen sin enn USA.

Den entusiasmen kan fort sende amerikanerne videre i VM uansett. Og enda viktigere for sporten:

•• Dette trøkket er i ferd med å forandre det internasjonale fotballkartet.

Nå vokser denne idretten raskest nettopp i USA.

AKKURAT det er en overraskende utvikling. Det er tross alt ikke så lenge siden vår fotball; altså "soccer" på amerikansk, i dette landet ble omtalt som unasjonal virksomhet. Midt på 1980-tallet tok den markante republikanske politikeren Jack Kemp: en av de ledende ideologene i Reagans presidentperiode og seinere minster for George Bush den eldre, opp det muligens suspekte ved den europeiske formen for fotball:

LEDELSE: Clint Demsey har akkurat scoret 2 - 1 med magen, det er kort tid igjen og det virker som om USA er klar for ttedelsfinalen. FOTO:AFB/Fabrice Cofferini..
LEDELSE: Clint Demsey har akkurat scoret 2 - 1 med magen, det er kort tid igjen og det virker som om USA er klar for ttedelsfinalen. FOTO:AFB/Fabrice Cofferini.. Vis mer

- Det må understrekes at amerikansk fotball er demokrati og kapitalisme, mens soccer er en europeisk sosialistsport, sa Kemp i Kongressen i 1986. Han var tidligere stjerne i amerikansk fotball, og opptatt av å verne om nasjonale tradisjoner og verdier.

Åtte år seinere arrangerte USA likevel sitt første fotball-VM, uten at dette ellers svært populære mesterskapet umiddelbart forandret verdensportens nasjonale gjennomslagskraft. Skepsisen blant det amerikanske flertallet satt hardt i. Eller som en kommentator i The Times for bare noen år siden omtalte denne intense motviljen:

- Det å hate soccer er mer amerikansk enn eplepai, kjøre pickup eller bruke lørdagskvelden til å surfe TV-kanaler med fjernkontrollen.

AMERIKANEREN Franklin Foer, forfatteren av boka "Fotball forklarer verden"; selve standardverket om internasjonal fotballkultur, mener amerikanerne lenge har sett på soccer som kulturimperialisme mot USA. Der amerikansk kultur gjennom populærkultur og mat i årtier har erobret resten av verden, nekter amerikanerne selv å bli invadert av en fremmed sport.

Men nå er akkurat det i ferd med å skje.

FOR selv om løpsmaskinen og VM-lagets mesterhjerne Michael Bradley; sønn av Stabæk-trener Bob, klønet det til i overmotet midt på banen rett før slutt slik at Portugal fikk en ekstra sjanse, stopper ikke dette bitre poengtapet framgangen. Det er slutt på tida da USA yppet seg i hvert VM, og soccer med fire års mellomrom ble utpekt til "framtidas idrett" i USA:

MEST TRØKK:  Få lag i VM har mer trøkk i fotballen sin enn USA: FOTO: AFP/Odd R. Andersen.
MEST TRØKK: Få lag i VM har mer trøkk i fotballen sin enn USA: FOTO: AFP/Odd R. Andersen. Vis mer

•• Soccer er blitt dagens idrett.

Tidlig denne måneden publiserte Sport Business Journal de nyeste deltakertallene for de ulike idrettsgrenene i landet. Den statistikken viste at soccer hadde vokst til den største aktiviteten i USA for unger mellom 6 og 9 år. Først derfra overtok basketballen som den dominerende leken, men europeisk fotball forble nest størst gjennom hele barne -og tenåringstida foran de tradisjonelle idrettene baseball og amerikansk fotball.

Da er det ikke lenger så viktig at skoleverket ennå henger litt etter utviklingen. Fortsatt er det flere tilbud i videregående til de tre historisk amerikanske lagidrettene pluss friidrettt, terrengløp og golf enn til soccer, men også der kommer endringen fort. Den europeiske fotballen presser seg fram over alt.

DENNE eksplosive veksten speiles i boomen til proffserien Major League Soccer (MLS). Etter flere mislykkete forsøk på å etablere profesjonell fotball i USA, er serien de siste årene forvandlet til en tilskuersuksess:

•• Nå er det for første gang en klar sammenheng mellom økningen i fotball som breddeaktivitet og det å se de beste lokale  klubblagene spille.

Derfor tjener ni av de 19 MLS-lagene penger, og snittverdien på disse klubbene har steget fra 220 millioner kroner i 2008 til 620 millioner i fjor. Veksten har skjedd på tross av generelt vanskelige økonomiske tider, og styrkes ytterligere ved at stadig større sponsornavn vil knytte seg til denne nye amerikanske folkesporten.

STADIG FLERE:  Nye spillere strømmer til soccer i USA, og har gjort sporten til den største barneaktiviteten. Det vil snart gi et meget godt landslag endamer imponerende individuellle ferdigheter. FOTO: AFP/Fabrice Coffrini,
STADIG FLERE: Nye spillere strømmer til soccer i USA, og har gjort sporten til den største barneaktiviteten. Det vil snart gi et meget godt landslag endamer imponerende individuellle ferdigheter. FOTO: AFP/Fabrice Coffrini, Vis mer

FOTBALLENS popularitet hjemme i USA gir også sommerens turiststrøm til Brasil. Landet sender flest tilskuere til VM, og bare for å understreke den underliggende endringen som skjer i sporten:

•• I VM er det nå tre ganger så mange amerikanske fotballfans som deres tradisjonelt langt mer berømte engelske tribunekollegaer.

Det har selvsagt noe med reiseavstand å gjøre, men enda mer med en ny sportskultur.

DENNE kulturen er også synlig på banen der trener Jürgen Klinsmann har satt sammen et lag som framstår taktisk langt mer modent enn de tidligere mer kamporienterte amerikanske VM-utgavene.

Fortsatt mangler spillerne ekstreme individuelle ballferdigheter. Det er ingen kommende Ronaldo i den amerikanske troppen. Men også hans likemenn er på vei.

Når fotballen er blitt den største idretten blant de amerikanske ungene, er sånt bare et tidsspørsmål.

Esten O. Sæther er landslagstrener i futsal (innendørsfotball) og kommentator i Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer