-  Fotball er en ond verden

For den danske Milan-stjernen Jon Dahl Tomasson er ikke fotballyrket bare millionlønninger og et liv på glanspapir. Det er også en kald og kynisk verden.

Få - om noen - skandinaviske spillere har en merittliste like eksklusiv som Jon Dahl Tomasson (28). Han har spilt for AC Milan siden 2002, og har vært med på å vinne både Champions League (for Milan) og UEFA-cupen (for Feyenoord). Han har seriemesterskap fra Italia og Nederland og cupmesterskap fra Italia. Men medaljene har en bakside som Dahl Tomasson mandag luftet i et intervju med den danske avisa BT:

-  Det er mange ting som ikke er spennende. Det er vanskelig å sette ord på dette. Jeg vil si det sånn: I en klubb som denne er det rimelig kaldt på toppen. Jeg har lært hvor hardt det er å leve på toppen. Det er en hard hverdag. Fotballverdenen er en jungel, det er en ond verden, sier Dahl Tomasson.

Og fortsetter:

-  Det er et stort spill. Naturligvis er det også en fet tilværelse med mange privilegier. Man tjener godt og får gode opplevelser. Men man skal også overleve. Det blir man nødt til i en klubb som denne. Mer vil jeg egentlig ikke si om det.

Ulike kulturer

Henning Berg har spilt for toppklubber som Manchester United i England og Glasgow Rangers i Skottland, men han kjenner seg ikke igjen i bildet Dahl Tomasson beskriver:

-  Det er forskjellige kulturer i land som England, Italia, Tyskland og Frankrike. Jeg har ikke opplevd det samme som Dahl Tomasson. Det er ingen dans på roser i England heller, men der kan man kjempe om plassene på laget uten å være fiender, sier Berg.

Dahl Tomasson har for sin del ikke like gode erfaringer fra England. Han spilte 97/98-sesongen for Newcastle, og sier dette om oppholdet:

 KALDT PÅ TOPPEN: Jon Dahl Tomasson jubler over scoring sammen med lagkameratene Paolo Maldini og Andrea Pirlo. I et intervju med den danske avisa BT kan han fortelle at baksiden av medaljen er en kald og hard hverdag. Foto: Scanpix
KALDT PÅ TOPPEN: Jon Dahl Tomasson jubler over scoring sammen med lagkameratene Paolo Maldini og Andrea Pirlo. I et intervju med den danske avisa BT kan han fortelle at baksiden av medaljen er en kald og hard hverdag. Foto: Scanpix Vis mer

-  Der lærte jeg hvordan fotballverdenen kan være kynisk.

Berg mener altså at det er land som er tøffere:

-  Spør du for eksempel Tommy Svindal Larsen, så er det nok ikke like bra i Tyskland. Der er det mer klikkdannelser, sier Berg.

Harde krav

-  Ja, det er riktig at miljøet i Tyskland er ganske tøft. Det gjelder i Nürnberg, men også i klubber som Bayern München og Schalke. Det vil alltid være klikker blant spillerne, men sjøl føler jeg at det tøffe miljøet handler mer om krav som blir satt til deg fra klubbledelsen og fra pressen, sier Tommy Svindal Larsen.

Tore André Flo spiller i Italia og har spilt både i England og Skottland.

-  Her i Siena er det fine forhold, men dette er også en mindre klubb enn Milan. I England og Skottland merket jeg mye større press, men ikke slik at det gikk ut over vennskapet mellom spillerne, sier Flo som for tida merker størst press i ryggen.

-  Det er noen skiveproblemer. Har fått en knekk på en nerve og har merket det langt ned i beina, sier Flo som er usikker på om han rekker bortekampen mot Lecce søndag.

Ingen omsorg

Erik Solér har jobbet som fotballagent i de fleste europeiske toppnasjonene.

-  Jeg tror at Dahl Tomasson her snakker om trykket både internt og eksternt. Det kan gå tre dager fra en spiller avgjør cupfinalen til han får fyken. De gamle ta-vare-på-hverandre-prinsippene passer ikke lenger i de store klubbene. Men dette er et mer utbredt syndrom sørover i Europa. Det hører hjemme i Italia, Tyskland og litt i Spania, sier Soler.

PS: Erik Solér anslår årslønna til Dahl Tomasson å ligge på 25- 30 millioner kroner i året.