Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotball er et råttent spill - spør Jan Jönsson og RBK

Det er ikke mye ære og verdighet i dagens fotball. Men det er plenty grådighet.

TRODDE DE HADDE KONÉ: Tirsdag trodde Jan Jönsson og Rosenborg at de hadde sikret seg Yssouf Koné. Torsdag skrev han under for Vålerenga. Foto: Morten Pedersen/Dagbladet
TRODDE DE HADDE KONÉ: Tirsdag trodde Jan Jönsson og Rosenborg at de hadde sikret seg Yssouf Koné. Torsdag skrev han under for Vålerenga. Foto: Morten Pedersen/Dagbladet Vis mer

La Manga — søndag 30. januar

 I DAGBLADET I dag forteller jeg hvordan Yssouf Koné og to agenter lurte RBK trill rundt før spilleren tre dager senere dukket opp i Vallhall og signerte for Vålerenga. Her på La Manga sitter fortsatt Rosenborg og lurer på hva som skjedde. For da sportsdirektør Erik Hoftun dro fra Stockholm sist tirsdag hadde både spilleren og agenten hans sagt ja og velsignet avtalen.

Det eneste RBK manglet var en underskrift.

DEN FÅR DE aldri. For den fikk Vålerenga. Gjennom en agent nummer to la VIF fram et tilbud som var bedre enn det Rosenborg hadde lagt på bordet. Og da spilte det ingen rolle, verken for Koné eller agenten som hadde tatt Erik Hoftun i handa, at Rosenborg hadde en muntlig avtale.

De tok pengene til Vålerenga.

Og så vidt jeg forstår er det ingen som skammer seg på veien til banken.

ROSENBORG VIL HELST ikke si noe om saken. De orker ikke. De føler seg lurt og bedratt. Men da jeg hadde en kaffekopp med Jan Jönsson i går ettermiddag innrømmet han i hvert fall at han hadde ønsket å se den tidligere RBK-spissen tilbake på Lerkendal.

- Vi hadde han jo, sa Jönsson.

- Det hadde vært veldig positivt for oss om han hadde kommet.

FOR 14 ÅR og sju uker siden, nærmere bestemt i desember 1996 satt jeg i bilen til daværendeTottenham-eier Alan Sugars sønn, Daniel Sugar. Vi var på husjakt med Steffen Iversen som uka i forveien hadde gått fra RBK til Spurs, og jeg satt der jeg satt fordi jeg har kjent Steffen siden han ble født da pappa Odd spilte for Vålerenga. Og det var på vei inn  i huset til snookerspilleren Ronny O'Sullivan at Daniel Sugars telefon ringte.

Det var en agent i den andre enden.

LIVERPOOLS JOHN SCALES var på flyttefot den dagen. Til Everton mener jeg å huske. The talk of the town var i hvert fall at Scales og Everton (?) var enig om en avtale og at den skulle underskrives på Goodison Park senere samme dag. Men plutselig ringer Scales sin agent og tilbyr Tottenham spilleren. For mer penger.

VAR ENIG MED ROSENBORG: Rosenborg manglet bare underskriften til Yssouf Koné. Men plutselig ville han heller til Vålerenga. Foto:  (AP Photo/Tom Hevezi)
VAR ENIG MED ROSENBORG: Rosenborg manglet bare underskriften til Yssouf Koné. Men plutselig ville han heller til Vålerenga. Foto: (AP Photo/Tom Hevezi) Vis mer

- Er han ikke solgt, spurte Daniel Sugar.

- Jo, men jeg vet at Gerry (Francis — Tottenham-manager den gangen) liker John godt, svarte agenten.

- Meaning?

- At dere kan få ham om dere ønsker det. Men det må skje nå. John skal snart til Goodison. Det haster.

DANIEL SUGAR RINGTE Gerry Francis der og da og fikk bekreftet det agenten hadde sagt. Manageren likte John Scales og ville gjerne ha ham til Tottenham. Og sånn ble det en telefonsamtale senere. Selv om Scales egentlig allerede var solgt til Everton.

- This is football, sa Daniel Sugar da tallene var bestemt og formalitetene på plass.

- It's a shitty business.

STIG MARIUS TORBJØRNSEN er talentspeideren som fant Koné og tok ham til Norge og Rosenborg første gangen. I dag vet jeg om en mann som er glad han ikke hadde noe å gjøre med Konés retur til Norge. Noen avtaler, om du kan bransjen din, holder du deg bare unna. For som tidligere RBK-ansatt, og nå også med en to måneders VIF-historie før jul, ville en Koné-involvering vært en automatisk tap-tap sak for Torbjørnsen.

Hadde Koné gått til RBK ville jo Vålerenga blitt sure.

Og omvendt.

SLIK DET GIKK er det Rosenbog som sitter med svarteper. Og er sure. Men de kan ikke skylde på Stig Marius. Og offisielt, så lenge RBK ikke vil sette søkelys på problematikken, er det ingen andre å skylde på heller.

Its a shitty business.

DAGBLADET I DAG: Yssouf Koné brukte en dobbeltagent for å sikre seg overgangen til Vålerenga.
DAGBLADET I DAG: Yssouf Koné brukte en dobbeltagent for å sikre seg overgangen til Vålerenga. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling