- Fotball er farlig

Henning Berg og landslagsgutta har opptil ti ganger så stor risiko for slitasjegikt som deg og meg.

Det viser en undersøkelse publisert i tidsskriftet «British Journal of Sports Medicine». Der framgår det at fotballspillere på toppnivå ofte lider av slitasjegikt i hoftene allerede i 30- og 40-årene.

Forskningen fra Royal Hospital i Bolton viser at ni av 68 eks-spillere har problemer med hoftene. Spillerne har i snitt 16 år bak seg som proffer, og seks av dem har gjennomgått tilsammen åtte hofteoperasjoner.

Blant vanlige folk i samme alder har to av 138 menn slitasjegikt. Det betyr at risikoen kan være ti ganger større for fotballproffene.

Riktig tendens

I Norge har ingen forsket på hofteskader hos spillere, men landslagslege Lars Engebretsen er ikke i tvil om at tendensen også gjelder norske spillere.

- Men jeg tror risikoen bare er mellom fire og ti ganger høyere. De tallene finnes i en tilsvarende svenske undersøkelse, sier Engebretsen til Dagbladet.no.

Engebretsen er ikke i tvil om at fotball er hardt for kroppen. Tidligere har det blitt påvist at nikking kan føre til presenilitet, og at både knær og rygg er utsatt for senskader.

- Det er ikke noe tvil om at fotball er farlig for kroppen, sier Engebretsen.

Pussig nok finnes det trolig like mye slitasjegikt hos bønder og vektløftere som hos gamle fotballspillere.

Mindre kreft og hjertesykdommer

- Alle sammen får en generell tøff belastning på leddene over tid, sier Engebretsen.

Landslagslege Engebretsen minner om at fotballspill også har mange positive helsemessige bieffekter.

- Fotballspillere har mindre risiko for hjerte- og karsykdommer, lungekreft og sukkersyke. Det er felles for toppidrettsutøvere, sier han.

Les også:

<B>LEGER LANDSLAGET:</B> Lars Engebretsen er ikke bare opptatt av hofter. Her sjekker han Sigurd Rushfeldts ribbein.