Fotball-Europa holder pusten

Samtidig som coronaviruset blusser opp i store deler av Europa, skal fotballandslagene ut på reise.

BEKYMRET: Liverpool-manager Jürgen Klopp og Wolverhampton-manager Nuno Espirito Santo er bekymret over spillerne sine. Foto: Reuters/Carl Recine/NTB Scanpix
BEKYMRET: Liverpool-manager Jürgen Klopp og Wolverhampton-manager Nuno Espirito Santo er bekymret over spillerne sine. Foto: Reuters/Carl Recine/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har allerede blitt rettet sterk kritikk mot at Norge etter planen skulle spille treningskamp mot Israel på Ullevaal onsdag - før kampen til slutt ble avlyst.

Likevel ble en lang rekke treningskamper mellom europeiske nasjoner spilt onsdag, og nå braker løs med kamper i Nations League til helga og uka som kommer.

Det er ikke ideelt at store landslagsapparat samles og reiser over landegrenser, med tanke på coronaviruset som stadig blusser opp i flere land nå som det går mot vinter.

- Bekymret

Premier League har nylig innført nye regler når det gjelder covid-19-testing.

Når spillere kommer tilbake til klubblaget etter landslagsspill, vil de ikke få trene igjen før de har levert en negativ test. Tidligere kunne de starte treningen umiddelbart, så lenge den siste testen utført i forbindelse med landslagssamlingen var negativ.

Wolverhampton-manager Nuno Espírito Santo er blant managerne som har slått alarm i forkant av de nye reglene.

- Vi er bekymret, og det handler ikke bare om Wolves. Jeg tror alle managerne er bekymret over det og risikoen som er involvert, sier Santo.

- Hvis en spiller returnerer tirsdag eller onsdag og må vente til Premier League starter testingen, hva skal han gjøre i mellomtida? For øyeblikket venter vi mer enn 24 timer på resultatet av testen, mener portugiseren.

Santo stiller også spørsmål ved hvorfor det avholdes treningskamper i det hele tatt på denne tiden.

- Det er veldig vanskelig å forstå. Jeg spør alltid meg selv: «Må det være slik?» Burde det ikke vært forberedt på en annen måte på bakgrunn av pandemien? Vi ber spillere reise over hele verden og når de returnerer, er det en fare for neste kamp, sier han.

Skrekkeksempel

Og det er grunn til bekymring. Superstjerne Cristiano Ronaldo fikk påvist corona sist han var på landslagsoppdrag for Portugal - og det tok lang tid før han var tilbake i kamp. Det samme gjorde keeper Anthony Lopes og forsvarsspilleren José Fonte.

Hvor galt det kan gå har den tyske klubben Hoffenheim fått kjenne på kroppen. Duoen Andrej Kramaric og Kasim Adams pådro seg også covid-19 etter reise med landslaget i oktober, og særlig førstnevnte har vært savnet.

Kramaric scoret hele seks mål på de tre første Bundesliga-kampene (blant annet to mål mot Bayern München), men har ikke vært i aksjon for klubblaget etter at han ble smittet. Klubben har ikke vunnet noen av de fire seriekampene han har måttet stå over.

- Klubbene betaler spillerne og jobber med alle for å sørge for at alle prosedyrer blir gjort skikkelig. Og du får inntrykk av at de nasjonale forbundene ikke bryr seg, uttalte Hoffenheim-direktør Alexander Rosen.

RB Leipzig måtte blant annet klare seg uten Amadou Haidara, som ble smittet i forbindelse med en kamp mellom Mali og Ghana.

- Når du ser på økningen (av virustilfeller, journ.anm.) må man spørre seg om det gir mening å stoppe spillere fra å dra på neste landslagssamling, mente RB Leipzigs sportsdirektør Markkus Krösche.

Liverpool-manager Jürgen Klopp har tidligere uttalt at han er bekymret over å måtte slippe spillere på landslagsoppdrag.

I karantene

Andre spillere nektes å reise på landslagsoppdrag denne uka. Det gjelder blant annet spillere fra de italienske klubbene Roma og Fiorentina.

Årsaken er at det allerede har blitt påvist smitte i klubbene, hos Edin Dzeko og José Callejón, som gjør at resten av spillertroppen er satt i karantene, ifølge italienske Gazzetta dello Sport.

Og det er allerede kaos rundt om i Europa. Frykt for spredning av en mutert utgave av coronaviruset har gjort at britiske myndigheter skjerper karantenekravene for personer som kommer fra Danmark.

Det gjør at Premier League-klubber nekter å la danske og svenske spillere (som møtes til kamp) reise til Danmark, fordi de må i ti dagers karantene ved hjemkomst. Danmark mangler i alt 20 spillere mot Sverige.

Det blir også meldt at kampen mellom England og Island 18. november kan bli spilt på nøytral bane i Albania, fordi Island møter Danmark søndag og dermed har vært innom landet hvor det er frykt for spredning.

Alt dette skjer altså før landskampene i det hele tatt er spilt. Om ei snau uke får vi en pekepinn på hvordan det gikk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer