Fotball-eventyret

STAVANGER (Dagbladet): For knappe to år siden levde asylsøkeren Ernest Sesay (17) i krigshelvetet i Sierra Leone. Søndag spilte junioren seg inn i hjertene til Viking-supporterne i kampen mot RBK.

Sesay var nemlig en av 21 spillere på laget Freetown Vikings fra Sierra Leone som rømte fra Norway Cup i 2000. To år etter er han sammen med tre andre lagkamerater fra Freetown fast inventar i Vikings juniorstall. Ernest er den som har kommet lengst i utviklingen. Han har vært innpå i tre treningskamper for a-laget så langt i vinter. Søndag fikk han en varm mottakelse på stadion da han steppet inn for skadde Erik Nevland i kampen mot Rosenborg.

Stavanger-gutt

- Jeg er så glad nå, sier han med et smil så bredt som avisa han titter i.

Med bilder av seg selv i både Dagbladet og Rogalands Avis var mandagen som en drøm for Ernest.

- Jeg er Stavanger-gutt nå. Jeg går på skole der jeg studerer matte, engelsk og naturfag, og så trener jeg to ganger om dagen. En økt sammen med a-laget, dessuten står jeg opp klokka seks hver morgen for å ha egentrening før jeg reiser på skolen.

Han snakker godt norsk, med kraftig Stavanger-sleng.

- «Eg ska' bort å snopa litt» er ett av favorittuttrykkene mine. Det sier jeg når jeg går ut for å kjøpe meg en sjokolade, ler Sesay.

Han bor sammen med ghaneseren Abdul Kharim, som også er i Vikings a-stall. Venner er viktig for Ernest. Familien har han ingen kontakt med.

Tunge tanker

- Nei, jeg har ikke hørt fra dem på fem- seks år. Jeg vet ikke om de er i live engang, sier han stille.

Hver gang han ser nyheter på TV, går tankene tilbake til det krigsherjede hjemlandet han forlot.

- Det er tungt å tenke på, så jeg prøver å glemme det. De tunge tankene kommer ofte. Men nå har jeg det bra her, og jeg angrer ikke et sekund på at jeg hoppet av etter Norway Cup i forfjor.

Sjøl om Sesay spilte seriegeneralprøven, så mener Viking-trener Benny Lennartsson at stortalentet trenger litt mer tid.

- Han har vært skadd i beinhinna i vinter. Ernest må trene seg skikkelig opp først, men han kommer nok til å få spille seinere i sesongen, sier Lennartsson til Dagbladet.

Svensken omtaler han som «vår sorte perle», og later til å ha stor tro på ham. Sjøl tror Ernest at han kan oppnå sin store drøm i løpet av sesongen.

- Jeg håper å bli god nok til å starte kampene i spann med Erik Nevland. Han er mitt forbilde, en jeg kan lære mye av. Men jeg lover. Får jeg spille, så skal jeg spille godt. Det vet jeg, smiler han.

TALENT: Ernest Sesay er egentlig juniorspiller, men trener nesten daglig med a-laget til Viking. Etter hjemmedebuten mot RBK, drømmer asylsøkeren fra Sierra Leone om å bli spissmakkeren til Erik Nevland.