Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotball gjør verden mindre

Skurkebildet av FIFA er ikke bare i svart/hvitt.

RUSSISK JUBEL: Glede hos den russiske delegasjonen i FIFA-hovedkvarteret etter et klokt valg av VM-arrangør.  Foto: AFP / Sebastian Derungs.
RUSSISK JUBEL: Glede hos den russiske delegasjonen i FIFA-hovedkvarteret etter et klokt valg av VM-arrangør. Foto: AFP / Sebastian Derungs. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MENS nyhetene de siste månedene stort sett har dreiet seg om kynismen og sluheten blant mennene i den innerste kretsen av fotballsporten, er kveldens nyhet at også flertallet i denne gjengen kan fatte kloke valg:

•• Russland som VM-arrangør i 2018 er et slikt.

Men enda mer er den russiske seieren nok et eksempel på at det gjelder å ta blikket vekk fra banen når du skal tippe den store utviklingen i fotball.

DET har vi England-beundrende nordmenn vansker mer. Knapt noe folk har sterkere følelsesmessige bånd til Fotballens Mor, og det er greit nok. Bortsett fra når vi skal utnevne VM-favoritter og mulige VM-arrangører.

I begge disiplinene er gambling på England som å kaste vekk penger. Lite strategisk nytenkning har gjort at engelskmennene har tviholdt på sin tradisjonelt primitive kampsport-orientering på banen, mens en historisk arroganse har sørget for at sportens pionerer savner venner utenfor stadion.

Da betydde det lite at vi alle syntes David Beckham var riktig sjarmerende i forsøket på å få VM til landet. Valget var sannsynligvis avgjort lenge før hans PR- jobb i Zürich.

AKKURAT det skulle forresten bare mangle.

Mer og mer er selve valget av VM-arrangør blitt et politisk og kulturelt valg. De siste par tiårene er sporten blitt så globalt bred at det blir fattigslig å veie stadionanlegg og transportavstander opp mot mulighetene som ligger til å bygge regioner sterkere ved hjelp av fotball.

Det er det siste som skjer gjennom valget av Russland. På samme vis som tildelingen av vinter-OL 2014 er i ferd med å dra russisk idrettskultur i en siviliserende retning, kommer det enda mer gloriøse fotballmesterskapet til å forsterke den positive internasjonaliseringen av denne gamle totalitære supermakten.

Med et sterkere internasjonalt søkelys på det russiske samfunnet i ytterligere fire år, vil langt viktigere sektorer enn sportsavdelingen nyte godt. I beste fall hjelper dette valget både demokratiseringen og oppbyggingen av en sikrere rettsstat. Særlig hvis president Dimitry Medvedev klarer å utvide sin kampanje mot korrupsjon til også å omfatte FIFAs involvering i de russiske VM-forberedelsene.

I så måte kan fotball-VM 2018 bli et bidrag til en fredeligere verden uten at noen av oss av den grunn trenger å ramse opp overdrevne forventninger om fotball og fred og sånt.

DA kan heller de engelske myndighetene; heiet fram av noen blindt nasjonalistiske avisredaksjoner, få sitte igjen med en flau smak i munnen.

De siste dagene har de ivrigste forkjemperne for Englands kandidatur med glede byttet enhver kritisk tilnærming til FIFAs råtne maktstruktur bare for å smigre mennene med stemmesedlene. Sannsynligvis ble dette slesking uten betydning. For mange av medlemmene i FIFAs eksekutivkomite har forlengst vist at de ikke anerkjenner annen ros enn den som kan telles i sedler. Resten har derimot integritet nok til å gjøre sine valg ut fra helt greie kriterier.

Derfor havnet VM 2018 til Russland, og muligens også VM 2022 til Qatar. I det nye globale spillet skal også Arabia ha sitt.

Så får vi andre heller akseptere at det tilsynelatende skal mye mer enn litt fotball til for å endre den delen av kulturen vi ikke liker der.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!