-  Fotball kan jeg styre unna

Marit Bjørgen (25) har et dårlig forhold til Russland, og irriterer seg over at alle fokuserer på musklene hennes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ØKERN(Dagbladet): Du beskrives som et av de hotteste sponsor-objektene i Norge om dagen. Hvordan oppleves det å være så ettertraktet?

-  Det er veldig greit det, absolutt. Det at en får inn penger gjør jo at jeg slipper å tenke på det økonomiske og kan konsentrere meg om å gå på ski.

Hvor mange sponsorer har du nå?

-  Jeg har fire personlige i tillegg til landslaget akkurat nå. Cresco, Möller`s Tran, Teller AS og Tine. Skiforbundet lansere forresten ny sponsor i morgen.

Hvordan syns du egentlig tran smaker?

-  Jeg syns det smaker helt greit, jeg har ingen problem med å få det i meg. Mange må ha noe å drikke til, men det trenger ikke jeg. Synes ikke det smaker så mye.

Hvor mye tjener du på sponsorinntektene denne sesongen?

-  Det har jeg ikke lyst til å prate om.

LYSTPRESSER:  Vårt kanskje største OL-håp Marit Bjørgen elsker å presse kroppen, men liker ikke alt fokuset på hvor sterk hun er. Foto: Kurt Pedersen
LYSTPRESSER: Vårt kanskje største OL-håp Marit Bjørgen elsker å presse kroppen, men liker ikke alt fokuset på hvor sterk hun er. Foto: Kurt Pedersen Vis mer

Hvor mange treningstimer la du ned i den hardeste treningsmåneden i sommer?

-  Jeg hadde 88 timer i august, og det var vel måneden med mest trening.

Det er skrevet at du har så steinhardt treningsprogram at man knapt nok har sett liknende hos verken mannlige eller kvinnelige løpere før. Hvor går grensen?

-  Det er vanskelig å si. Jeg kunne absolutt trent mer, men da måtte jeg gått ned på intensiteten. Føler jeg har funnet en fin balanse nå, en må jo tenke på den totale belastningen også.

Kan du med hånda på hjertet si at du virkelig liker å holde på sånn?

-  Ja, jeg elsker å teste og se hvor mye kroppen tåler. Det er det som driver meg.

Ord som rå, råskinn og råskap brukes ofte om deg. Føler du deg like rå som alle beskriver deg?

-  Hva skal jeg si, jeg vil egentlig bare bli enda råere. Selv tror jeg ikke jeg kan bli rå nok, men hva andre skriver bryr jeg meg ikke så mye om.

Hvor mye tar du i benkpress?

-  Det trener jeg ikke, det er ikke relevant i forhold til langrenn, så jeg holder meg til knebøy. Man har ikke særlig behov for brystmuskulatur når en går på ski.

Liker du alt fokuset på din fysiske styrke?

-  Nei, en får jo følelsen av at det er styrken som gjør at jeg går fort på ski. Grunnen er jo egentlig at jeg har fått større oksygenopptak, jeg trener ikke mer styrke enn de andre jentene. Jeg blir irritert når journalister alltid skal ta bilder av meg i styrkerommet.

Hvem frykter du mest av konkurrentene i OL?

-  Det er vanskelig å si, Smigun og Neumanova, de finske jentene, de tyske og de norske. Mange av jentene på det norske laget virker sterke nå.

Er det mulig for deg å ta seks gull i OL?

-  Målet mitt er å ta 3-4 medaljer, men om det er mulig, tja.. Da er det i hvert fall mange ting som skal klaffe. Man skal ha marginene med seg, rette ski... Og du vet, flere av de andre kan også tenke seg gull. Ingenting er umulig, men man må være litt realistisk også.

Du trener ikke sprint engang, men vant suverent i forrige helgs verdenscupåpning. Hva gjør konkurrentene feil?

-  Jeg har rask muskulatur og god utholdenhet. Mange av dem som bare spesialiserer seg på sprint fokuserer kanskje litt for lite på utholdenhet.

Hvilken distanse vil du helst vinne i OL?

-  Tikilometeren i klassisk. Det hadde vært stort. Eller kanskje duathlon...

Du har gått fra angrepspossisjon til å være den alle vil slå. Hvordan føles det?

-  Det er jeg fullt klar over, og jeg har selv vært den som vil slå de beste. Derfor jobber jeg knallhardt. Men jeg blir ikke kjempeskuffa om jeg ikke vinner hver gang, å bli nummer to er jo også kjempebra.

Du har utrolig mange reisedøgn igjennom et år. Hvor trives du dårligst?

-  Nå har jeg ikke konkurrert mye i Russland, men dit vil jeg heller ikke. Jeg tror jeg kommer til å mistrives, og da klarer man heller ikke å prestere. Neste år blir det en verdenscup-helg i Russland, og der har jeg allerede bestemt meg for å ikke gå.

Hva gjør du når du ikke går på ski?

-  Da gjør jeg ting som vanlige folk. Vasker klær, går på kino og er sammen med venner. Jeg har ikke noen spesiell hobby, men ser mye sport utover det jeg driver med selv. Som skiskyting, håndball og friidrett. Fotball kan jeg styre unna.

Hvor lenge skal du satse på langrenn?

-  Så lenge som motivasjonen er der. VM i Holmenkollen i 2011 ser jeg for meg som kanskje det siste. Men det kan jo hende jeg mister motivasjonen før, og da gir jeg meg. Men akkurat nå er det overhodet ikke noe problem å motivere seg.

Har du lagt planer for hva du skal gjøre den dagen du ikke lenger vil gå raskest fra start til mål i skisporet?

-  Jeg har ikke tenkt så mye på det. Kanskje vil jeg jobbe med barn, jeg er veldig glad i barn. Eller så får jeg meg kanskje jobb hos en av sponsorene mine, hvem vet.

Hva er det verste spørsmålet du har fått fra en journalist?

-  Når de spør om hva jeg mislyktes med etter at jeg har blitt nummer to eller fire. Da spørres det gjerne «Hva skjedde?» eller «hva gikk galt?». Men nummer to eller fire er ingen dårlig prestasjon, og når jeg får slike spørsmål etter en andreplass blir jeg litt fortvila.

Kjæresten din Fred Børre Lundberg er tidligere olympisk mester og verdensmester. Har du fått noen gode råd fra han?

-  Hmm.. Det har jeg ingen kommentar til.. Han har jo vært igjennom gamet selv da, men. Nei, jeg vil ikke kommentere det.

Svenskene overrasket med klappski i Düsseldorf. Hvilke tanker gjør du deg om nyvinningen?

-  Jeg tror man kan tjene mer på andre områder enn om man går på klappski. Jeg har ikke prøvd det og har ingen planer om det heller.

Kostholdet er viktig for toppidrettsutøvere. Når skeia du ut sist?

-  Jeg spiser godteri jeg, potetgull senest søndag. Tror det går greit jeg, så lenge det ikke blir potetgull hele tiden, og man ellers spiser næringsrikt og til rette tider.

Når skulka du en trening sist?

-  Skulka, nei det tror jeg aldri jeg har gjort. Hvis jeg går glipp av en trening er det fordi jeg er syk eller fordi jeg innser at utbyttet blir større med hvile.

Hva er din største bekymring akkurat nå?

-  Jeg har bekymret meg for å bli syk til OL, men nå får jeg jo Möller`s Tran, så da trenger jeg ikke det lengre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer