LANDSLAGSSJEFER:  Per-Mathias Høgmo, Lars Lagerbäck, Morten Olsen og Erik Hamren. Foto: NTB Scanpix
LANDSLAGSSJEFER: Per-Mathias Høgmo, Lars Lagerbäck, Morten Olsen og Erik Hamren. Foto: NTB ScanpixVis mer

Fotball-Norden snudd på hodet: - Selvsagt skal det ikke være sånn

Island best på FIFA-ranking.

(Dagbladet): Island har det beste fotballandslaget i Norden. Det viser den siste rankingen til Det internasjonale fotballforbundet FIFA, som ble offentliggjort torsdag.

Island ligger på 23. plass. Danmark kommer på plassen bak, mens Sverige er nummer 33. Først på 67. plass finner vi Norge. Dårligst er Finland på 90. plass.

- Selvsagt skal det ikke være sånn, sier TV 2-ekspert Jahn Ivar «Mini» Jakobsen til Dagbladet. Han tviler på at vi har fått et varig maktskifte i Norden.

- Først skal vi applaudere Island og gratulere med veldig god ungdomsjobbing. Men at de ligger på 23. plass er like naturlig som at Norge var nummer to i sin tid, påpeker han.

Suksesstrener Island har alltid fått fram gode fotballspillere. Eidur Gudjohnsen - med ei fortid i Chelsea og Barcelona - troner øverst i hierarkiet. Forskjellen fra tidligere er at Island nå også har fått fram et godt lag. Mye av æren tillegges svensken Lars Lagerbäck, som ble ansatt som trener i 2011.

- Dette er ikke bare flaks. De har fått fram en gyllen generasjon. Men det kommer til å forandre seg. Jeg tror ikke det er sånn om fem år, sier Mini.

- Dette handler også litt om hvilke lag du møter. Ifølge rankingen er Island nesten tre ganger så god som Norge. Slik er det naturligvis ikke i praksis.

Paralleller Det er lett å trekke paralleller til Drillo-tida med Norge:

- Island hadde ikke kommet der de er i dag uten stram defensiv organisering og direkte angrepsspill. Ser du på ball possession tipper jeg at de ikke har hatt ballen én gang over 50 prosent, sier Mini.

- Hvilke islandske spillere husker du fra din egen tid som fotballspiller?

- Jeg var nære på å spille sammen med Gudjohnsen. Han kom skadet fra PSV Eindhoven, og var på vei til Rosenborg. Men så fikk han tilbud fra noen islandske eiere i Bolton. Resten av historien kjenner vi.

Mini fortsetter:

- Jeg spilte sammen med keeper Arni Gautur Arason i Rosenborg. Islendingene har den samme moralen, innsatsen og seriøsiteten som nordmenn.

Topper tabellen Rankingen skyldes ikke minst den gode innsatsen i EM-kvaliseringen. Island topper gruppe A foran Tsjekkia og Nederland. Tar vi utgangspunkt i at Island har et innbyggertall på 330 000, er dette intet mindre enn sensasjonelt.

Island slo Tsjekkia 2-1 så seint som 13. juni.

- Går vi til EM, blir det nok utlyst nasjonal helligdag. Lagerbäck blir valgt til president om han stiller, sier forsvarsspilleren Kari Arnason til Aftonbladet.