Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Fotball-Norge kan velge å feie det under teppet. Eller ta sinnet på alvor

Hevder innvandrere ekskluderes.

DEBATTERES: Bersant Celina har bodd i Drammen siden han var to år, men er født i Kosovo. Nå har Manchester City-spilleren sagt nei til det norske landslaget etter å ha følt seg urettferdig behandlet av Norges Fotballforbund. Foto: Scanpix
DEBATTERES: Bersant Celina har bodd i Drammen siden han var to år, men er født i Kosovo. Nå har Manchester City-spilleren sagt nei til det norske landslaget etter å ha følt seg urettferdig behandlet av Norges Fotballforbund. Foto: Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Forfatter Aslak Nores VG-publiserte kronikk «Les Misérables» har ført til en heftig debatt de siste dagene. Nore angriper Norges Fotballforbunds (NFF) behandling av den Kosovo-fødte drammenseren Bersant Celina (19), arbeidet med ikke-etnisk norske talenter óg mentaliteten til Mats Møller Dæhli (20).

I kjølvannet av kronikken har NFF blant annet hevdet at Celina fremmet et krav om garantert spilletid for å takke ja til å representere det norske landslaget, noe han ikke skal ha fått og som dermed gjorde at 19-åringen bestemte seg for å spille for Kosovo i stedet.

- Det viktigste for meg var å ta opp spørsmålet om vi i Norge er gode nok til å fange opp spillere som har en litt annen «attityd» enn det vi er vant med. Så kan man diskutere tilfellet Bersant Celina, om han er urimelig eller rimelig, men det jeg tror vil bety mest i fremtiden er at vi nå har en fotballkultur som fremhever en type spillere og gjerne ekskluderer andre uten at vi er helt klar over det, forteller Nore til Dagbladet.

Refser NFF Bersant Celina flyttet til Norge da han var to år gammel, men føler seg urettferdig behandlet av norske fotballedere. Nore mener Celinas situasjon langt ifra er et enkeltstående tilfelle.

Forfatteren hevder norske trenere og ledere ikke evner å håndtere spillere med holdninger og verdisyn som bryter med det norske og at det er ødeleggende for den sportslige utviklingen.

- Fokuset til NFF har ofte kretset rundt spillere med «gode verdier og holdninger». Men er det nødvendigvis veien å gå? NFF har etterlyst gode spisser i mange år. For å finne dem bør man lete etter andre typer enn dem som er flinke på skolen og kommer fra solide familier. De jeg kanskje har fått mest tilbakemeldinger fra på kronikken, er folk med innvandrerbakgrunn. De har opplevd å stå utenfor fotballfamilien på måter som vi etniske nordmenn ikke alltid ser selv, forteller Nore og fortsetter:

- Hvis du spør spillere som ikke har etnisk norsk bakgrunn, vil de veldig ofte si at de har blitt skjøvet bak den spilleren med en ressurssterk pappa som står på sidelinjen. Fotball-Norge kan velge å feie det under teppet. Eller ta sinnet på alvor. Så vil alltid folk si at vi er fargeblinde og at de ikke forskjellsbehandler, men jeg tror det er en del ubevisste fordommer som vi ikke alltid er gode nok til å se. Hvis det kommer en storkjefta type som Celina, kan de oftere bli møtt med en kald skulder enn det tilfellet er for en vanlig norsk middelklassegutt med beskjedne sosialdemokratiske holdninger. Hvis det skal være sånn, går vi glipp av noe viktig.

Fagermos opplevelser Odd-trener Dag-Eilev Fagermo brenner for talentutvikling. I Skien har tippeligasjefen jobbet med ikke-etnisk norske talenter som Herolind Shala (bestemte seg for å spille for Albania), Elbasan Rashani (vurderer både Norge og Kosovo) og Rafik Zekhnini (kan spille for både Norge og Marokko).

KRITISK: Aslak Nore retter kraftig kritikk mot Norges Fotballforbund. Foto: Dagbladet
KRITISK: Aslak Nore retter kraftig kritikk mot Norges Fotballforbund. Foto: Dagbladet Vis mer

Når Fagermo får referert deler av Nores kronikk, er det både punkter han er enig og uenig i.

- Å si at norske trenere er dårlige til å håndtere slike spillere ... det tror jeg er veldig forskjellig. Det går fint an å lykkes enten du er norsk eller har en annen etnisk bakgrunn. Rashani er nå i Rosenborg. Shala spiller Europa League med Slovan Liberec og skal til EM. Rafik har kommet med på lister over de 50 største talentene i verden. Så det er jo ikke helt riktig, men han setter ting på spissen, sier Fagermo til Dagbladet.

- Umulig å vite hvor god Celina er Fagermo mener på sin side at nordmenn altfor fort lar seg rive med av enkeltstående prestasjoner fra norske talenter. Odd-treneren minner om at Celina ikke har spilt mer enn noen minutter med førstelagsfotball for City, og undrer derfor på hvordan landslagsledelsen skulle kunnet garantere ham spilletid.

- Det er umulig å vite hvor god Celina er før han har spilt mer. I Norge tror vi engelsk fotball er fantastisk fordi vi er så glad i engelsk fotball, men faktum er at nivået der ikke er fantastisk. Man tror at spillere som har fått et par minutter for City er så utrolig gode, men det er ikke sikkert at Celina er det. Martin Samuelsen blir også hyllet, men han spiller i Peterborough som ikke holder tippeliganivå engang. Jeg har sagt hele tiden at mange norske fotballspillere tror de er bedre enn det de er, kommenterer Fagermo.

- Det er berikende 49-åringen er derimot enig med Nore i at spillere med ikke-etnisk norsk bakgrunn ofte må behandles på en spesiell måte.

- Det er litt andre mentaliteter og holdninger når man har vokst opp i et hjem som kanskje har andre verdier enn man har i Norge. Det er utfordrende, men jeg mener det er berikende. Jeg har lært av det som trener for jeg har sett at de har egenskaper som vi trenger for å sprite opp kollektivet. Det ligger litt mer i det egosentriske som er større enn det vi gjerne har hatt aksept for, men som er viktig for å lykkes. Man må ha den indre driven, sier Fagermo.

- Hvordan behandler du slike spillere?

- Man må behandle dem med respekt. Det er mennesker. Man får akseptere at man er forskjellige.

Faresignaler I fjor kritiserte imidlertid Fagermo supertalentet Zekhnini for å ha blitt høy på seg selv. Bakgrunnen forklarer Fagermo med at han er klar på at det er tre ting som kan stoppe talentfulle unggutter fra å få utløp for potensialet sitt, noe han ikke vil skal skje i Zekhninis tilfelle.

OPPTATT AV TALENTUTVIKLING: Odd-trener Dag-Eilev deler sine synspunkter på talentarbeidet som blir gjort i Norge.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
OPPTATT AV TALENTUTVIKLING: Odd-trener Dag-Eilev deler sine synspunkter på talentarbeidet som blir gjort i Norge. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Det ene er alvorlig skade. Det andre er at du kommer til en trener eller klubb der du ikke får den tilliten du trenger for å ta nye steg. Og det er veldig mange norske spillere som gjør når de reiser til utlandet og kommer til store akademier i Manchester United og Manchester City og tror at de skal bli verdensstjerner.

- Og det tredje er at du og familien rundt deg «tar av» og tror at de er bedre enn det de er. Da bremser utviklingen opp. Jeg sier til spillerne mine: «Sørg for at du ikke havner i noen av de tre kategoriene der».

- Vi har ingen Zlatan Samtidig deler Fagermo den samme bekymringen som Nore over nivået på det norske landslaget. Han mener derimot ikke at det er håndteringen av spillere med minoritetsbakgrunn som er problemet.

- Vi har talenter, men vi har ingen Zlatan. Vi er ikke i nærheten. Hvis Martin Ødegaard spiller seg inn på Real Madrid har vi det, men på et B-lag er han ikke i nærheten.

- Hvordan kan norsk fotball få flere stjerner?

- Vi må la unge spillere slippe til på den øverste arenaen. Selv er jeg av den oppfatning at det er fra alderen seks til 16 år det gjøres for lite i Norge. Klubbene i de store byene er også altfor dårligere. Stavanger, Bergen og Oslo skulle hatt lag i toppen av Tippeligaen hvert år, men det har de ikke. Det er ødeleggende for utviklingen, mener Fagermo.

Stortalent regaerte 22 år gamle Fredrik Oldrup Jensen har for lengst etablert seg som en av Odds og Tippeligaens aller beste spillere. Midtbaneeleganten har selv vært gjennom det tradisjonelle norske utviklingsløpet.

Han mener forholdene ligger til rette for å bli god uavhengig av etnisitet.

REAGERTE: Odd-spiller Fredrik Oldrup Jensen deltar i debatten om utviklingen av norske talenter.
Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
REAGERTE: Odd-spiller Fredrik Oldrup Jensen deltar i debatten om utviklingen av norske talenter. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg vet ikke om noen soleklare eksempler på spillere som ikke har fått spilt fordi de har sagt det de mener, men så vet ikke jeg alt om det. Det kan være at det er eksempler på det. Det er i alle fall ikke noe i veien for at unge norske spillere skal bli gode. Vi har jo det meste her i landet. Om man er en type som går litt egne veier og sier ting som ikke alltid er akseptert skal ikke det ha noe å si, forteller Oldrup Jensen til Dagbladet.

22-åringen var en av dem som reagerte negativt på deler av Nores kronikk. Onsdag kveld henvendte han seg derfor til forfatteren på Twitter. Likevel synes Oldrup Jensen at debatten som har oppstått er positiv.

- Det eneste jeg mente var at han kanskje var litt vel krass rundt ting som ikke hadde med det jeg oppfattet som hovedpoenget i kronikken hans. Man har også eksempler på at forskjellige spillertyper kan bli veldig gode. Man har Zlatan som er egoistisk og direkte. Så har man Lionel Messi som for meg virker som en veldig ordentlig type. Jeg tror ikke det er noen fasit, at man må være en av delene.

Nore tror ikke på endring I Nores kronikk omtaler forfatteren blant annet skadeplagede Mats Møller Dæhli som «en puslete skolegutt» som ikke har mentaliteten som skal til for å lykkes.

Det er en av formuleringene som har skapt reaksjoner, blant annet fra Oldrup Jensen. En annen er at Celina burde fått spille mer enn fire minutter i U21-landskampen mot England i høst, og da på bekostning av langt mer erfarne spillere som Martin Ødegaard, Ole Kristian Selnæs, Iver Fossum, Ghayas Zahid, Veton Berisha og Morten Thorsby.

- Det er greit, det. Jeg går høyt ut, da må man forvente å få kritikk. Hvis det kan sette i gang en større diskusjon om hva norsk fotball bør være, er det bra, sier Nore til Dagbladet.

Han tror likevel ikke at debatten han selv har startet vil føre til endringer i Fotball-Norge.

- Det er vanskelig å si. Nei, jeg gjør vel egentlig ikke det. Grunnen til det er at jeg synes at folk som er i norsk fotball tenker altfor likt. Trenerne kommer fra det samme utdanningsløpet og har mange av de samme referansene. Man kan stille spørsmål ved om det kan ta norsk fotball videre. I Norge har vi i mindre grad hentet impulser fra andre kulturer. Diskusjoner som dette ender alltid med at man sier: «Takk for innspillet, men vi gjør det på vår måte». Men er det alltid best å gjøre det sånn? Norsk fotball har gått fra tap til tap og degradering til degradering. Da tror jeg det kan være lurt å lytte til andre land og prøve å lære litt av dem, mener Nore.

PS: Dagbladet har vært i kontakt med Mats Møller Dæhli. Han ønsker ikke å kommentere omtalen fra Nore.

- Folk må få lov til å mene hva de vil, skriver Møller Dæhli i en tekstmelding.

Dagbladet har ikke lykkes med å komme i kontakt med toppfotballsjef Nils Johan Semb i denne saken.

Les også: Berisha-brødrenes foreldre flyktet fra krigen i Kosovo. Selv valgte de å spille for Norge

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media