Fotball-Norges ukjente rike onkel

HØNEFOSS (Dagbladet): Høsten 1996 gikk Liv/Fossekallen på en økonomisk smell. Inn kom mangemillionæren Aage Thoresen (48), og nå er Ringerike på vei mot Tippeligaen.

Ifølge Kapital var Thoresen god for 750 millioner kroner i fjor. Gode kilder forteller at summen er høyere. Sammen med noen andre i et AS, eier han spillerne på A-laget.

Thoresen har drøye 50 prosent. Og har ingen planer om å selge seg ned. Han har ekte hjerte for klubben sin.

- Klubben har i alle år alltid hatt støtte i en del lokale bedrifter, sier Aage Thoresen til Dagbladet. - Min har vært en av dem.

Ved fotballpausen i 1. divisjon har Hønefoss Ballklubb bare Tromsø foran seg på tabellen, og om de ligger blant de to beste ved sesongslutt, gir det direkte opprykk til Tippeligaen.

Med andre ord har oppturen og suksessen vært enorm siden den økonomiske smellen for seks år siden, da Thoresen kom inn som klubbens rike onkel etter initiativ fra Ringerike Blads administrerende direktør.

Stor i Norgesgruppen

Thoresen er mannen bak AKA-kjeden. For noen år siden fusjonerte han, og var med på dannelsen av Norgesgruppen. Han brakte med seg 43 dagligvarebutikker og fem kjøpesentra, og er en av fire dominerende eiere. Norgesgruppen har 34 prosent markedsandel i det norske dagligvaremarkedet og er størst.

Rimi-gruppen har 24,5 prosent og Reitan-gruppen (Rema) har 16 prosent. Thoresen sitter i dag som styremedlem i Norgesgruppen.

- Da jeg gikk inn i en lederjobb i klubben høsten 96, måtte vi enten si at 3. divisjon var fornuftig, eller det motsatte, sier Thoresen.

Han og resten av styret valgte det siste, og Liv/Fossekallen, som klubben stadig het, klarte seg bra i 2. divisjon året etter.

- Vi bestemte oss for å satse i tre nye år - og i 98 vant vi avdelingen vår med 13 poeng, men vi måtte kvalifisere oss før opprykket var klart, sier Thoresen.

Hønefoss 150 år

Fyllingen fra Bergen ble slått sammenlagt 6- 2, og navnet L/F Hønefoss ble valgt. Etter fjoråret, hvor klubben ikke gjorde det så bra, ble det bestemt å satse i tre nye år.

Navnet ble forandret til Hønefoss Ballklubb.

- Vi satte oss som mål å rykke opp i Tippeligaen i 2003. Nå har vi forandret det til i høst - byen fyller 150 år i år, sier Thoresen.

Tom A. Schanke er sjøl født i Hønefoss, og har vært medlem av klubben siden 1947. Han driver Oslo-kontoret til Ballklubben. Schanke legger ikke skjul på at han har vært med på å påvirke Aage Thoresen til å si rett ut at Tippeligaen er målet denne sesongen.

- Og hadde det ikke vært for Bør Børson (han bruker konsekvent det navnet om Thoresen), hadde ikke byen hatt et lag i 1. divisjon, og kanskje fra høsten i Tippeligaen, sier Schanke.

- Vi ville spilt i 2. divisjon.

Gir litt tilbake

Aage Thoresen forteller at han har brukt 15- 20 millioner på klubben siden han tok over formannsjobben i 1997. Hvor mye mer han skal bruke i framtida, vil han ikke si. Men vi har inntrykk av at han ikke kommer til å være knipen.

- Businessen min har hatt basis i distriktet, og da er det greit å gi litt tilbake, sier Thoresen beskjedent.

Aage Thoresen tror ikke Hønefoss Ballklubb vil være noen døgnflue innen toppfotballen. I byen bor det rundt 30000, og klubben har et markedsområde på 70000. Da tar han med Modum, Hole, Jevnaker og hele Hallingdal. Og det satses stort på aldersbestemte lag.

- Vi har brukt og skal bruke mye penger på vår junioravdeling, sier Thoresen.

- I tillegg samarbeider vi med sju klubber i distriktet. Vi må satse på å utvikle egne talenter.

Da samarbeidet startet var det 66 lag, nå er det 120. 750 nye fotballspillere er blitt med.

- Vi bruker mellom 10 og 20 prosent av budsjettet på aldersbestemte klasser, sier Thoresen.

- Vi skal ha blant de 8- 10 beste juniorlagene i Norge, og ha landslagsspillere i aldersbestemte klasser.

Foran årets sesong ble Lars Tjærnås hentet inn som trener, samtidig ble laget forsterket med seks- sju spillere. En av dem tidligere landslagskeeper Frode Grodås. Rykker Ballklubben opp, må det hentes ytterligere seks- sju spillere. Hvis ikke, blir det et kort opphold blant de store.

Rosenborg i flomlys

- I år har vi et budsjett på 12- 13 millioner - det må økes til 15- 20 neste år, sier Thoresen. - For de største sponsorene ligger det en klausul i avtalen: Ved opprykk øker vi med 50 prosent.

Til tross for bare 1000 tilskuere i snitt på hjemmekampene, er det fotballfeber i Hønefoss etter at klubben klatret til direkte opprykksplass før ferien. Blir det Tippeliga-spill neste år, skjer det på helt nytt fotballstadion til 40 millioner kroner.

- Det kunne vært fint med en flomlyskamp mellom Hønefoss Ballklubb og Rosenborg neste år, sier Aage Thoresen til Dagbladet og peker utover der den nye stadion skal ligge.

IKKE AKKURAT ULLEVAAL: Hønefoss Ballklubbs formann Aage Thoresen med hovedtribunen bak ryggen. Klubben trenger nytt stadion, og får det. - Vi satte oss som mål å rykke opp i Tippeligaen i 2003, sier Thoresen. - Nå har vi forandret det til i høst - byen fyller 150 år i år.