- Fotball og gambling er som et ektepar

Likevel vurderer Kjetil Siem tippeforbud for fotballspillere.

VURDERER FORBUD: NFFs generalsekretær Kjetil Siem sier de vurderer tippeforbud for spillere i norsk fotball. Likevel omtaler han tipping og fotball om et ektepar.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VURDERER FORBUD: NFFs generalsekretær Kjetil Siem sier de vurderer tippeforbud for spillere i norsk fotball. Likevel omtaler han tipping og fotball om et ektepar. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Norges Fotballforbund innrømmer at gambling på egne kamper er et utstrakt problem blant spillere og ledere i norsk fotball.

Nå kan gambling bli forbudt blant fotballspillere i Norge.

- Vi kan ikke utelukke noen modell. Et totalforbud må diskuteres med spillere, ledere, forbundet, Norsk Tipping og myndighetene, sier generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem til Dagbladet.

Per i dag har ikke aktørene lov til å spille på kamper som direkte, eller indirekte kan knyttes opp mot eget lag.

- Direkte og indirekte gambling på eget lag er en stort utfordring for oss, sier Kjetil Siem. 

Mandag avslørte tidligere Southampton-kaptein Claus Lundekvam at han og lagkameratene spilte på egne kamper, og manipulerte enkeltsituasjoner de hadde satt penger på.

Lundekvam røpet også at han kjente til lignende situasjoner i Norge.

- Jeg har også hørt historier fra norsk fotball om spillere som har spilt på eget lag. Det er utbredt, tror jeg.

Gjensidig avhengighet
Siem minner om at fotballen og Norsk Tipping er helt avhengig av hverandre.

- Det heter jo Tippeligaen. Fotball og gambling er som et ektepar, og spiller hånd i hånd. Økt tippeomsetning gir økt utbetaling tilbake til fotballen gjennom tippenøkkelen, forklarer generalsekretæren.

- Det legges til rette for å øke tippeaktiviteten. Men vi har nok blitt for blind på veien, og ikke tatt faresignalene på alvor, tror Siem.

Nå mener han at det har vært gjort en altfor dårlig jobb for å stå imot problemene, og at man har en stor jobb å gjøre i framtiden.

- Vi har kjent til enkelte tilfeller med spillere som har hatt spilleproblemer, men vi har nok ikke sett det store bildet av dette.
 
Søker spenning
Generalsekretæren tror at både spillere og klubbledere søker ekstra spenning gjennom gamblingen, både direkte tilknyttet fotballkamper, men også ellers i hverdagen.

- Dette er personer som er vant til mye adrenalin. I noen fotballmiljøer veddes det om alt, forteller Siem før han tar et eksempel:
 
- Jeg har opplevd at spillere på tur setter store summer på hvem sin koffert som kommer først på bagasjebåndet.
  
For å få bukt med problemene peker Siem på to hovedkriterier.

- Vi må stramme inn egne regelverk. Reglene må defineres og spesifiseres. Dessuten må vi som ledere sette en standard om hva vår etikk angående pengespill er.