Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotball på engelsk vis

Dagbladet.no fulgte Sven-Göran Erikssons 11 menn på landsbypub i England.

BARTON STACEY (Dagbladet.no): England har vært på kokepunktet i hele dag, både metrologisk og følelsesmessig. På årets varmeste dag, med 30 grader i skyggen, koste britene seg i solsteiken med øl, chips og veddemål før «Den store kampen».

Klokka 14 britisk tid var det stille i gatene, men bare minutter etter kunne man høre jubelbrus fra åpner vinduer, pubdører på gløtt og andre steder der fotballfansen var samlet.

David Beckham ordnet 1-0 på klassisk vis fra frisparkposisjon flerfoldige meter unna 16-meterboksens ytterste grense.

40 millioner øyne

BBCs seertallsanalytikere regnet med at 20 millioner mennesker benket seg foran tv-skjermen i ettermiddag for å se Englands første kamp i VM mot Paraguay.

Statskanalen hadde hanket inn legendariske Alan Hansen, Gary Lineker og Alan Shearer som ekspertkommentatorer i bua over stadion, mens britenes svar på Arne Scheie, John Motson kommenterte kampen.

Dagbladet.no slo seg ned sammen med noen av de 800 innbyggerne i landsbyen Barton Stacey, omlag 110 km sørvest for London i dag. Byens eneste vannhull, The Swan Inn er samlingsstedet når fotball vises på TV.

Allerede en time før avspark begynte det å fylles på med fotballhungrige fans som bestilte øl og diskuterte strategier og hvem som selvfølgelig er best på laget. Bare en ting var de enige om. Den svenske treneren skal det bli godt å bli kvitt når VM er over.

MÅÅÅÅÅÅÅÅL: Slik jubler britene når de scorer mål i VM. Foto: OLIVER ORSKAUG
MÅÅÅÅÅÅÅÅL: Slik jubler britene når de scorer mål i VM. Foto: OLIVER ORSKAUG Vis mer

Da Beckham skrudde den første ballen i mål, via hodet til motstanderen Carlos Gamarra, reiste taket seg på The Swan Inn. Bygningen har stått der i 350 år, lenge før fotball og store flatskjermer var oppfunnet.

Ball + øl = sant

Innehaveren Martyn Strickland hadde mer enn nok å gjøre med å tappe øl og ta i mot bestillinger på britisk pubmat.

- Jeg er ikke så opptatt av fotball som de andre. Det er kanskje like greit, så kan jeg jobbe i stedet.

Han regner med å tappe rundt 150 pints mens Cole, Owen, Terry, Lampard og Beckham jager ballen i 90 minutter på gressmatta i Tyskland.

- Vinner England så selger jeg enda mer etter kampen, sier Martyn Strickland og smiler lurt.

Før kampen settes veddemålene. Man kan vedde på når det siste målet blir scoret eller så kan man være med i trekningen om VIP-behandling på puben.

Lucky couple

Premien er 45 pund til den som gjetter riktig spilleminutt, og den som trekker det rette loddet fra glasskrukken får fire pint på huset, god plass foran storskjermen og middag servert i 2. omgang.

Ettermiddagens heldigste kjærestepar var uten tvil Fran Walters og Les Smith, begge bosatt i den lille landsbyen.

- Lodd nummer 611 roper dama bak bardisken.

- Jaaaaaaaa. To hender skyter i været.

- Jeg byttet lodd med en annen i pausen også vant jeg med hans lodd, jubler Fran, som ga fra seg lodd nummer 620.

Typen hennes smiler enda bredere. Han hadde nemlig satt 20 pund på at Beckham scoret det første målet og fikk rett.

- Om Beckham krever målet kreditert seg, og han får medhold, ruller det 240 pund inn på kontoen min, sier Les og håper kampen ender 4-0, for da vinner han enda mer.Les er overbevist om at stussen til Gamarra ikke kan regnes som selvmål.

Håret hans var jo knapt borti ballen, sier Les og forsøker å overbevis de andre i puben.

Fotball-VM?

Selv om 20 millioner ser kampen på TV og 40 000 engelskmenn har tatt turen over kanalen og til Tyskland, er det også noen som ikke er så opptatt av den lille ballen på balløya.

Tony Rooley (62) og Emma Kirkby (57) er på vei mot Sommerset og en konsert for å feire bursdagen hans i dag. De stanser på The Swan Inn for å ta en matbit før de skal videre i bilen.

- Fotball er ikke vår greie. Vi foretrekker kunst, musikk og bøker, sier Rooley, som bor delvis i Sveits og delvis i England.

Paret er mer opptatt av Norge og synes det er interessant hvorfor vi ikke er medlem av EU.

- Dere i Norge har jo råd til å la være, akkurat som sveitserne, sier Tony Rooley.

Når de forlater vertshuset og puben, blåser den meksikanske dommeren i fløyta for pause.

- Det var hyggelig å hilse på deg. Vi får komme oss av gårde mens det fortsatt er litt spilletid igjen. Da er det ikke noe trafikk på veien og vi kan kjøre mye fortere, sier Roley og ber oss hilse en Elin og en Guro i Norge - om vi kjenner dem da.

A great victory

En fotballpause og 45 minutter senere blåser meksikaneren i fløyta igjen:

- Yeaaahhh. Full applaus og jubel fra et ukjent antall mennesker i det andre rommet.

England vant 1-0 og landet koker over. Nå er også nervene litt mer under kontroll i befolkningen.

Så begynner kassaapparatet i den familiedrevne puben å plinge igjen. Nye pints tappes fra fat og Martyn Strickland smiler, selv om han ikke er så veldig opptatt av fotball.

FOR MYE FOTBALL: Den ballen er blitt som opium til folket. De flykter vekk fra dagliglivet og inn i en slags rus når de ser fotball, sier pubgjest Tony Rooley.
SLUKKER TØRSTEN: Skal man holde ut en nervepirrende kamp i 90 minutter trenger man noe å slukke tørsten med. Da er øl det eneste som duger på pub i England.
VINNER:</B> Fran Walter hadde lykkeloddet 611 og fikk fire øl, middag og den beste sitteplassen foran storskjermen på The Swan Inn.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling