Fotball skal stjele vinteren

Glem hytteferie og skiturer i helgene. I vinter skal du og vennene dine spille fotball - uansett hvilken form dere er i. Det har Norges Fotballforbund bestemt.

- Dette er en fin måte å treffe folk utenom jobben på, sier Rune Juliussen.

Børsanalytikeren samles med andre ansatte i Carnegie ASA til innefotball hver mandag gjennom vinteren.

- Kvaliteten her er helt middels. Vi ligger nok på et 5. divisjonsnivå, mener Juliussen.

Man trenger ikke være fotballekspert for å se at det er løgn. Kompisgjengen i Oslo-firmaet er stillestående, utmattet og stivbeinte fra første spark på ballen, men det gjør ingenting.

- Dette er sosialt og morsomt, smiler 26-åringen.

Da er Norges Fotballforbund (NFF) fornøyd.

Storsatsing

I november starter Fotballforbundets gigantsatsing på innendørsfotball, Coca-Cola-cup. I idrettshaller over hele landet vil mer eller mindre ambisiøse fotballelskere sparke ball og hverandre uten de store forpliktelsene.

- Først og fremst er dette et breddetiltak. Cupen skal være sosial og uforpliktende for dem som ikke finner plass i seriesystemet, forteller informasjonssjef i NFF Roger Solheim.

Han representerer et forbund som er alt annet enn uforpliktet. Sponsorene er klare, og planene lagt for 103 turneringer gjennom vinteren.

Saken er grei: Fotball er den suverent største idretten i landet. Nå skal den bli enda større. Sommerstid er ikke lenger vekstpotensialet så stort. Om vinteren, derimot...

- Kjempepotensial

I overkant av 350000 nordmenn er fotballspillere. Interessen for lærkula har steget de siste 15 åra, mens vinteridrettene opplever det motsatte. I 1988 var det 76000 flere fotballspillere enn skiutøvere i landet. 15 år seinere har tallet steget til 230000, og trenden er den samme for alle vinteridrettene.

- Fotball har et kjempestort potensial som vinteridrett, mener Roger Solheim, som ikke har noen planer om å la vinteren være forbeholdt solskinnshistorier i løssnøen:

- Vi vil gjøre fotball til en helårsidrett. Ingen nåde.

Da vinterfotballen kom

90-åra var tiåret da fotballen kapret vinteren i Norge. Det skjedde først på toppnivå.

- Fotballen i Norge var ikke mye å skryte av på 80-tallet. Skulle vi konkurrere med resten av Europa, måtte vi utvide sesongen, forteller anleggsansvarlig Ole Myrvold i NFF.

Løsningen var kunstgress. Slitesterkt, uavhengig av værforhold og i bruk hele året var det svaret på fotballproblemet, men det skulle bli en trang fødsel.

- Vi bygde vår første bane i Harstad i 1972, men den var hard og glatt og lite populær å spille på, forklarer Myrvold.

Det ble innledet et forskningssamarbeid med europeiske leverandører, og da ideen med sand i banene kom på 90-tallet, tok byggingen av.

Breddens tur

Det var en liten revolusjon for spillere og trenere, forteller Myrvold. - I dag er kunstgresset mykt, belagt med gummi og lengre enn tidligere. Kvaliteten er så høy at Fotballforbundet har åpnet for tippeligaspill på kunstgress og planlegger å bygge 50 nye baner i året framover. Toppfotballen ble helårsidrett for lenge siden. Nå står bredden for tur.

I KFUM-hallen har Rune Juliussen plassert seg i mål. Det tar på å forsvare seg mot overtente kollegaer.

- Vi pleier å invitere kunder med på fotballtrening. Da gjelder det å ikke takle for hardt, gliser Juliussen.

Akkurat nå sliter laget hans med å komme oppi motstanderen, uansett om han er kunde eller kollega, men så er ikke det hovedpoenget heller:

- Fotball er morsommere enn annen trening. Hele året.

Les i morgen: Til kamp mot fotballen

LOKKER UNGE: Halltrening skal trekke unge til fotball om vinteren. Her i Vallhall, hvor Marlon Wayne Hilton får ballen unna to spillere fra KFUM.