Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Fotball stopper volden

BOGOTA (Dagbladet): Colombianske Christian (5) blir banket opp av faren sin dersom han kommer hjem. Derfor er han i stedet ute i en av Bogotas mange møkkete gater og spiller fotball med Røde Kors-medarbeidere midt på natta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Informasjonssjef i Norges Røde Kors, Herborg Bryn, er tilskuer - og trekker paralleller til :stopp volden-prosjektet i Norge.

Regner siler ned i Colombias hovedstad, Bogota. Men sju-åtte unger ler og hyler av glede fordi noen voksne tar seg tid til å spille fotball med dem på et fortau i byens sentrum. Røde Kors-medarbeiderne er frivillige, samfunnsengasjerte personer som jobber med tiltak for å forhindre at gatebarna blir kriminelle.

Patricia de la Espriella jobber for Colombia Røde Kors og er med på nattbussen som patruljerer gatebarnas mange områder.

Negativt fokus

- Her i Bogota har vi ikke tall på alle gatebarna. Vi prøver å gi dem trygghet og holdninger så de ikke blir kriminelle. Men oppgaven vår er bortimot håpløs, forteller hun til Dagbladet.
Gatene i seksmillionersbyen Bogota får den famøse Rosenkrantzgata i Oslo til å framstå som nærmest problemfri. For her kryr det av hjemløse voldsforbrytere.

Men Herborg Bryn ser at :stopp volden-prosjektet og annet Røde Kors-arbeid i Norge har samme formål som i Bogota: å skape antivoldsholdninger hos ungdom.

- Det er viktig å skape et negativt fokus på alt som heter vold. Og den holdningen må vi klare å gi ungdommene så tidlig som mulig. :stopp volden og nattevandringer i Røde Kors-regi i norske bygater er i så måte svært effektivt, sier Bryn.

Og for å nå ut, må de unge møtes på hjemmebane, blant annet gjennom fotball. Både Espriella og Bryn er enige i at den idretten er universell, og at unge forstår budskapet lettere gjennom fotballspillets regler.

- På et arrangement som Norway Cup møtes svært mange ungdommer som alle er i en mottakelig alder. Og derfor kommer :stopp volden også i år til å være synlig på Ekebergsletta, forklarer den tidligere NRK-medarbeideren.

Juling

Heldigvis finnes det ikke unger i Christians situasjon midt på natta i Oslo. For hans liv er allerede på hell. Man kan ikke annet enn å synes synd på den vesle gutten.

- Jeg har ikke vært hjemme på en stund. Men jeg er glad for at Røde Kors er her og leker med oss. De er de eneste voksne vi stoler på, forteller colombianeren.
Han er sendt ut i Bogotas gater av faren for å tigge etter penger. Dersom han kommer hjem med for lite pesos, får han en real omgang juling av opphavet. Derfor tilbringer han heller nettene i rennesteinen.

Våpenbruk

- Broren min (på åtte år) tar seg av meg. Han tør heller ikke å dra hjem, forteller Christian.

Men kan han reddes fra et liv i slum, vold og kriminalitet?

- Det kan vi ikke si noe om. Men dersom ikke faren hans hjelper ham, blir det vanskelig. Vi kan kanskje hjelpe tre gatebarn i året til et liv i trygghet, sier Espriella i Colombia Røde Kors.

Bryn slipper de samme grusomme forholdene. Men hun er bekymret over den økende våpenbruken i Norge.

- Volden blir stadig råere i Norge. Derfor har vi en stor jobb foran oss med å snu den trenden, sier hun. Og legger til:

- Men heldigvis ikke så stor som i Colombia.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!