Fotball-Sverige hyller Hareide: - Han har en erfaring som ingen andre i Skandinavia besitter

Tok Malmö til Champions League.

• Malmö FF - Red Bull Salzburg 3-0 (2-0)

(Dagbladet): - Det har ikke sunket inn helt det vi har gjort. Guttene gjorde en fantastisk jobb. At vi klarte å få så tidlige mål, var veldig bra. Vi sjokket dem, sier Åge Hareide til TV 6.

84 intense, nervepirrende og dramatiske minutter. Det var det Hareide måtte lide seg gjennom i kveld, da han ledet Malmö til gruppespillet i Champions League for første gang i klubbens historie.

For da hadde den hjemvendte superspissen Markus Rosenberg ventet lenge nok. Med en ubeskrivelig nonchalant scoring, fastsatte 31-åringen sluttresultatet til 3-0 og sendte samtidig majoriteten av de 21 000 tilskuerne på Swedbank Stadion til himmels.

Hyllet Etterpå hyllet mannen med fortid i toppligaene til England, Spania og Tyskland en norsk 60-åring for suksessen.

- Dette skyldes virkelig taktikken som Åge la opp. Vi spilte med fem mann bak. De fikk panikk. De skapte ingenting på 90 minutter. Han betyr mye for oss. Han har en erfaring som ingen andre i Skandinavia besitter. Det viste han virkelig i dag, skryter Rosenberg overfor TV 6s reporter.

De fine ordene er noe Hareide setter pris på.

- Det er fint, da har de forstått hva vi skulle gjøre. Vi skulle forsvare oss og kjøre hurtige overganger, sier Hareide om skryten.

Stor utfordring Etter 2-1-tapet borte mot østerrikske Red Bull Salzburg i forrige uke, hadde Hareides svenske menn en tøff oppgave foran seg med å snu underleget til avansement.

Gamleklubben til Zlatan Ibrahimovic virket likevel aldri preget av omstendighetene.

Anført av Rosenberg, gikk Malmö umiddelbart i strupen på østerrikerne. Etter bare elleve minutter, banket kapteinen også inn 1-0 fra straffemerket.

Magnus Eriksson (24) var mannen som ble felt, og bare sju minutter seinere sto 24-åringen for kveldens prestasjon:

På det første touchet, fyrte Eriksson løs fra over 30 meter. Salzburg-keeper Peter Gulácsi var på halvdistanse og kunne bare se på at ballen seilet ned i det lengste hjørnet.

JUBLET: Malmö-gutta tok fullstendig av etter Champions League-avansementet. Foto: Scanpix
JUBLET: Malmö-gutta tok fullstendig av etter Champions League-avansementet. Foto: Scanpix Vis mer

En fantastisk scoring, som fikk Hareide til å juble hemningsløst.

- Dette er vanskelig å forstå. Det er nesten for mye. Det er så stort at man trenger litt tid. Helt fantastisk, sier Rosenberg.

Nå vil superspissen gjerne møte kompisens lag i Champions League.

- Det hadde vært kult med Zlatan. Nå er vi i det fine selskapet. Det er bra for oss og det er bra for svensk fotball, sier Rosenberg.

Hareide hylles Det er liten tvil om at Hareide samtidig kan juble for sin taktiske triumf. For med fem mann i forsvar, kontrollerte Malmö alt ute på den grønne gressmatta.

- Det er en taktisk fantastisk kamp. Jeg må berømme Åge. Jeg er utrolig imponert over måten laget gjennomfører denne kampen på, skryter tidligere landslagssjef for Sverige og nåværende Island-trener Lars Lagerbäck i TV 6-studio.

I første halvdel av 2. omgang, kom det en forventet offensiv fra Salzburg, men Malmö-forsvaret sto fjellstøtt. Da Rosenberg trillet inn den iskalde scoringen sin helt på tampen, var det et faktum:

Sverige har fått sitt første Champions League-lag siden Helsingborg deltok i 2000.

- Dette er en kveld hvor alt som er verdt å være stolt over med svensk fotball viser seg i en og samme kamp. Det er en hel stadion som står her og synger sammen, som vi knapt finner maken til noe annet sted i Europa. Det er en helt utrolig opplevelse, sier den anerkjente fotballjournalisten Erik Niva.

I BEGIVENHETENES SENTRUM: Først skaffet Magnus Eriksson straffespark, så scoret han et nydelig mål. Foto:  BJORN LINDGREN / AFP / SCANPIX
I BEGIVENHETENES SENTRUM: Først skaffet Magnus Eriksson straffespark, så scoret han et nydelig mål. Foto: BJORN LINDGREN / AFP / SCANPIX Vis mer