- Fotball-VM for svarte skjermer

Per i dag er sjansen nærmest null for at norske tv-seere får se lekre brassespark og elegante driblinger på direkten fra fotball-VM i 2002. Ole Gunnar Solskjær og kompani kan møte Luis Figo og Portugal mens du må se på såpeserier.

Krisa gjelder ikke bare for Norge. Hele Norden går mot svarte skjermer. En milliard kroner skal rettighetshaverne ha for mesterskapet. Hundre millioner er beløpet Norden kan skrape sammen.

- Fifa kan ha bitt seg selv i nesa, tordner Uefa-president Lennart Johansson i Svenska Dagbladet.

Allerede før Fifa solgte tv-rettighetene for neste års fotball-VM til det tyske medieselskapet Prisma, var presidenten i det europeiske fotballforbundet ute med en advarende pekefinger.

Krever for mye

- Vi framførte våre synspunkter, men Fifa var bare interessert i det høyeste budet. Vi hadde bare å bøye oss for majoriteten, sier Uefa-Lennart.

  • NRK og TV2 er med i gruppen av åtte nordiske tv-selskaper som har tilbud om å få sende mesterskapet for en milliard kroner.

Og gapet mellom tilbud og etterspørsel er skyhøyt: 900 millioner kroner.

Fotball-VM i 2002 spilles i Japan og Korea. Johansson mener Fifa på lang sikt vil tape på at store mesterskap går for svarte skjermer.

- Det er et PR-spørsmål som handler om å selge sporten for framtida. Kanskje lærer Fifa seg en lekse om at høyeste budet ikke alltid er det beste, sier Uefa-presidenten.

Uhørt krav

NRK og TV2 har ikke vondt for å være med på Lennart Johanssons framstilling av virkeligheten.

- Per i dag tror jeg fotball-VM kommer til å gå for svarte skjermer. I hvert fall når det gjelder de riksdekkende kanalene i Norge.

- Jo lenger tid som går uten at pengekravet blir vesentlig redusert, dess større er sjansen for at dette blir en realitet, sier sportssjef Bjørn Taalesen i TV2 til Dagbladet.

Også forhandlingssjef Tor Aune i NRK mener at sjansen nå er større enn noensinne for at norske tv-seere går glipp av neste års viktigste fotballbegivenhet.

- Kravet om en milliard kroner er uhørt, sier Aune.

Det er lite som tyder på at NRK og TV2 er interesserte i å strekke seg særlig mye lengre for å få lov til å sende fotballfesten.

- Tidsforskjellen betyr at VM uansett ikke vil kunne sendes i prime time. Hvis det i tillegg viser seg at Norge ikke kvalifiserer seg til mesterskapet, vil betalingen i antall seere bli mindre både for oss og TV2, sier Tor Aune.

Slik ståa er nå må norske fotballentusiaster sette sin lit til at noen av betalingskanalene har penger nok til å sikre seg de svinedyre rettighetene til fotball-VM.

GÅR VI GLIPP AV MOROA? NRK og TV2 har ikke råd til å kjøpe rettighetene til fotball-VM. Det kan bety at slike gledesscener utspiller seg uten at vi får være med...