SPONSOR: McDonald's er en av sponsorene som nyter godt av FIFAs skatteregime i Brasil. Her viser en japansk McDonald's-ansatt fram en av de offisielle VM-burgerne - en «Brazil burger beef BBQ». Den observante leser vil - kanskje - se at burgerbrødet har form som en fotball. Foto: AFP / NTB scanpix
SPONSOR: McDonald's er en av sponsorene som nyter godt av FIFAs skatteregime i Brasil. Her viser en japansk McDonald's-ansatt fram en av de offisielle VM-burgerne - en «Brazil burger beef BBQ». Den observante leser vil - kanskje - se at burgerbrødet har form som en fotball. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer

- Fotball-VM har blitt et omreisende skatteparadis

Raser mot FIFAs skatteregime i Brasil.

(Dagbladet): Til tross for omfattende rot i forberedelsene til VM håper millioner av tilhengere verden over på en fotballfest, når VM sparkes i gang i São Paulo klokka 22 norsk tid neste torsdag.

For en liten elite blir imidlertid mesterskapet også et skikkelig skattekalas.

Skattefritt For FIFA krever skattefritak for sine multinasjonale sponsorer under mesterskapet. En lignende ordning som IOC praktiserer for OL - og som har møtt omfattende kritikk. Kirkens Nødhjelp har undersøkt skatteamnestiet, og opplyser til Dagbladet at FIFA har krevd skattefritak på over halvannen milliard kroner.
 
De som nyter godt av amnestiet er noen av verdens aller største selskaper - McDonald's, Budweiser og Johnson & Johnson.
 
- FIFA, fotballens øverste organ, har stilt betingelser til Brasil som vertsnasjon for VM om å gi de internasjonale sponsorene enorme skattefritak, sier Kirkens Nødhjelp.

- Omreisende skatteparadis - Det hjelper lite at Brasil regnes som Latin-Amerikas ledende økonomisk makt når det samtidig er et av landene i verden med størst forskjell på fattig og rik, sier Anne-Marie Helland, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, til Dagbladet.

- 37 millioner mennesker lever under fattigdomsgrensen. Kirkens Nødhjelp har ingenting i mot den store folkefesten som gleder mennesker over hele verden, men vi ser svært negativt på at fotball-VM har blitt et omreisende skatteparadis, sier Helland.

- Sammen med internasjonale søsterorganisasjoner oppfordrer Kirkens Nødhjelp derfor alle til å underskrive på vårt opprop om at FIFA avslutter sitt urene spill, og aldri mer innfører regler som tapper fremtidige vertsland for milliarder. Samtidig oppfordrer vi Norges Fotballforbund til å legge press på FIFA, slik at kommende mesterskap skal kunne arrangeres under en rettmessig fane av «fair play».

- Taper 1,5 milliarder Brasil vedtok fullt skatteamnesti i 2011. Detaljer om amnestiet er publisert av at brasilliansk advokatfirma. FIFA vil kunne importere bensin, mat og utstyr uten å skatte av importen. Også inntektsskatten bortfaller - et gode som også tilfaller lokale samarbeidspartnere og internasjonale partnere. En omfattende gjennomgang av skatteregime er også publisert hos BBC.

- Resultatet er at brasilianerne taper mer enn 1,5 milliarder kroner som ellers kunne blitt brukt til å løfte millioner av mennesker ut av fattigdom. De tapte skatteinntektene kunne bidratt til å forbedre grunnleggende offentlige tjenester som helse, utdanning og sanitære forhold, sier Kirkens Nødhjelp.

Romario, en av Brasils største fotballhelter, har uttalt til CNN:

- Brasil er i FIFAs hender. FIFA kommer til landet vårt og oppretter en stat i staten.

Forsvarer FIFA har forsvart skatteregimet, og sier at vertslandet vil få en rekke positive effekter av å arrangere VM - blant annet bedret infrastruktur og økt turisme.

KRITISERER: - Vi ser svært negativt på at fotball-VM har blitt et omreisende skatteparadis, sier generalsekretær i Kirkens Nødhjelp Anne-Marie Helland. Arkivfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KRITISERER: - Vi ser svært negativt på at fotball-VM har blitt et omreisende skatteparadis, sier generalsekretær i Kirkens Nødhjelp Anne-Marie Helland. Arkivfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

FIFAs generalsekretær Jerome Valcke uttalte i juni at FIFA ville tjene omkring fire milliarder dollar på årets VM - et estimat som er blitt omtalt som konservativt. FIFA har blant annet monopol på billetter til mesterskapet.

- FIFA tjener ingenting på offentlige midler fra vertslandet. Det er ikke riktig at offentlige penger forsvinner inn på sveitsiske bankkontoer, het det i en FIFA-uttalelse til CNN.

FOTBALLFEST: Millioner av tilhengere verden over håper på en fotballfest, når VM sparkes i gang i São Paulo klokka 22 norsk tid neste torsdag.For en liten elite blir imidlertid mesterskapet også et skikkelig skattekalas. Her Brasil-fans under lagets siste oppvarmingskamp mot Panama. Foto: AFP / NTB scanpix
FOTBALLFEST: Millioner av tilhengere verden over håper på en fotballfest, når VM sparkes i gang i São Paulo klokka 22 norsk tid neste torsdag.For en liten elite blir imidlertid mesterskapet også et skikkelig skattekalas. Her Brasil-fans under lagets siste oppvarmingskamp mot Panama. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer