Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotballaget ble utsatt for «trolldom». Leverte inn protest

Sterk overtro skal ikke undervurderes.

OVERTRO: Overtroen er en veldig stor del av kulturen i Zimbabwe, også innenfor idretten. Foto: AFP PHOTO / ALEXANDER JOE
OVERTRO: Overtroen er en veldig stor del av kulturen i Zimbabwe, også innenfor idretten. Foto: AFP PHOTO / ALEXANDER JOE Vis mer

(Dagbladet): Idrett og overtro er i mange tilfeller uløselig knyttet til hverandre.

Historiene om fotballspillere med spesielle ritualer før en kamp er mange, og det er ikke rent få som kan fortelle om en lykketruse som har vært sentral i en hans eller hennes karriere.

Men i Zimbabwe har de tatt dette et par hakk lengre. Der setter de sin litt til trolldom eller «juju» som det blir kalt blant lokalbefolkningen.

Åndenes makt Tidligere denne måneden møttes nemlig lagene CAPS United og How Mine til en viktig kamp som ville avgjøre hvem av dem som gikk til dagens cupfinale.

How Mine stakk til slutt av med seieren, men CAPS har levert inn en klage. Da kampen var et kvarter gammel tok nemlig deler av støtteapparatet seg inn i motstanderens garderobe, der de fant flere «mistenkelige» objekter. Blant annet tente lys og beholdere med væske arrangert i en ellevemannsformasjon.

En fremtredende person i det nasjonale fotballforbundet, som foretrekker å være anonym, forteller at dette langt på vei er vanlig praksis.

- Det er en stor del av trossystemet i Afrika, men det er tabu å snakke om det. Juju er virkelig overalt - også i fotballen, sier han ifølge Nehanda Radio.

Bavian-urin Og de «magiske» gjenstandene som tas i bruk begrenser seg heller ikke bare til lys. Kroppsdeler fra ymse dyr er meget vanlige, deriblant hyener, slanger, krokodiller og ugler.

Disse, i tillegg til tørket blod og døde firfisler, blir ofte gjemt rundt på banen for å gi laget et lite overtak på motstanderen.

Men naturligvis finnes det også det som kan motvirke denne formen for «magi».

Man kan leie inn «hekser» for å heve eventuelle forbannelser, men det mest effektive skal visstnok være bavian-urin.