<strong>ANGREPET:</strong> Jordan Larsson blir konfrontert av sitt eget lags supportere etter at nedrykket er et faktum. Nå viser det seg at angrepene kan ha vært nøye planlagt. Foto: Emil Langvad / TT / NTB Scanpix
ANGREPET: Jordan Larsson blir konfrontert av sitt eget lags supportere etter at nedrykket er et faktum. Nå viser det seg at angrepene kan ha vært nøye planlagt. Foto: Emil Langvad / TT / NTB Scanpix Vis mer

Fotballangrepet og slagene som ryster Sverige er langt mer omfattende enn først antatt

Skal ha vært planlagt på forhånd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Scenene som utspilte seg på Olympia da Halmstad sendte Helsingborg ned fra det øverste nivået i svensk fotball, har skapt reaksjoner over hele verden.

Etter en dramatisk snuoperasjon i sluttminuttene kunne gjestene feire for 2-1-seier, og det fikk begeret til å renne over for noen av hjemmelagets supportere.

Bildene viser at flere maskerte tilhengere konfronterer Helsingborg-spiss Jordan Larsson, at de forsøker å trekke av ham drakta og at han ble regelrett angrepet. Bakgrunnen for angrepet antas å være en reaksjon på klubbens svake sportslige prestasjoner denne sesongen.

Men det som først ble antatt å være en handling i affekt over nedrykksskuffelsen, kan vise seg å være langt mer overlagt. Svenske Aftonbladet skriver nemlig i dag at angrepet har vært planlagt i flere dager.

Lukket gruppe

Planene om angrepet på Jordan og faren Henrik «Henke» Larsson skal ha dukket opp i en lukket Facebook-gruppe i forrige uke. Denne informasjonen skal så ha blitt viderebragt til administrasjonen i Helsingborg.

Sent søndag kveld ville ikke klubbens arrangementsansvarlig Fredrik Ericsson kommentere disse opplysningene, og viste videre til klubbdirektør Mats-Ola Schulze.

Schulze sier til avisa at de ikke vil kommentere sikkerhetsarbeidet, men at de alltid tar slike trusler på alvor.

- Vi kommer til å hente inn informasjon fra ulike kilder rundt alt i den situasjonen som oppsto, og gjennomføre en grundig analyse av dette. Vi tar alltid trusler på alvor, sier Schulze.

Må kikke seg over skulderen

På pressekonferansen etter kampen sa Larsson at han ikke selv fikk med seg slagene mot sønnen da det skjedde.

- Hadde jeg sett det hadde jeg mest sannsynlig vært der og veivet ordentlig med armene ettersom de må tenke seg om. Ti minutter tidligere jublet de over at han scoret 1-0, sa han.

Også «Henke» skal ha fått stoler og andre gjenstander kastet etter seg.

- Jeg forstår deres frustrasjon, og det er vel grunnen til at jeg selv går fram, fordi jeg er sur, irritert og frustrert. Når jeg ser alvoret i det som har skjedd, var vel ikke det smarteste av meg, sier treneren som nå har fått en stygg ripe i trener-lakken.

- Jeg vet at jeg bor og jobber i byen, så jeg får vel kikke meg over skulderen en eller to ganger, men slik er det bare. Jeg har bra med hunder hjemme, så jeg er ikke bekymret. Jeg synes ikke det er så modig av dem å maskere seg og gjøre det de gjør.

Bred dekning

Hendelsen har fått bred dekning, ikke bare i Sverige men også i utlandet.

«Sjokkerende øyeblikk da den tidligere Barcelona-stjerna Henrik Larsson og hans sønn Jordan blir angrepet på banen», skriver britiske The Mirror.

«Henrik Larssons sønn ble overfallt av maskerte Helsingborgsupportere etter at klubben som har vunnet serien fem ganger nå har rykket ned», skriver BBC.

«Det svenske laget tapte på hjemmebane og rykker ned. Da stormet hooligans ut på banen og angrep sønnen til den tidligere Barcelona-spilleren», skriver spanske AS.

«Supportere angrep sønnen til den svenske legenden», skriver tyske Bild.

Slått ned

Sverige har hatt problemer med en ukultur blant mange av sine supportere over lengre tid, og også tidligere i år har det vært uheldige situasjoner.

I august ble Östersunds keeper Aly Keita angrepet og slått ned av en 17 år gammel tilskuer.

- Det er bare jævlig. Jeg takker gudene for at han ikke hadde en kniv. Jeg trodde han hadde med seg en kniv da han stormet banen. Jeg er lettet, sa styreleder i Östersund Daniel Kindberg etter det stygge angrepet.

I ettertid ble det spekulert i om situasjonen hadde med kampfiksing å gjøre, men dette ble senere tilbakevist.

Saken er også publisert på Dagbladets Facebook-side, hvor du kan legge igjen en kommentar eller dele videre med vennene dine.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer