Fotballåret 2001

Rosenborg kommer hjemom og vinner alt, Norge går til VM og Nordlandslaget ser dagens midnattssollys på ren trass. Og så krangles det - selvfølgelig - i Vålerenga. Så her har du fotballåret 2001. Du tror det ikke før du har lest det.

JANUAR:

Arne Scheie åpner som vanlig ballåret på hoppski mens Rosenborg tidlig i måneden reiser til Gran Canaria for å spille Maspalomas Cup (fotball) og RBK Wide Open (golf). Nils Arne Eggen, som debuterte bak rattet på en golfbil på La Manga sist februar, ønsker seg Tiger Woods som dødballtrener.

Tom Nordlie dukker opp på VIF-Valle etter skrekk-året 2000 minst tre nyresteiner lettere. - Jeg er i hvert fall ææærlig sjøl om jeg ikke vet hvem som bestemmer, sier Tøffe Tom i årets første intervju med Dagbladet. - Hele klubben skal på stram diett, sier investor Øystein Stray Spetalen fra årets første guttetur på Maldivene.

Nils Johan Semb tar med seg et uvaksinert C-landslag til Østen og rammes hardt av Hongkong-syken. - Det var en fire- fem, én av spillerne som glemte å ta sprøyte før avreise, sier landslagstreneren til Dagsavisen (NTB).

England: Alex Ferguson tviholder på at Ole Gunnar Solskjær ikke er til salgs. - Noah way, sier United-manageren.

FEBRUAR:

Lyn-eier Atle Brynestad krever årsmøtevedtak på at smoking-lauget fra Oslo vest døpes om til Smart FotballClub. - En sikker vinner - alle vil til oss, sier Brynestad i en kommentar.

Rosenborg er tilbake i Spania, vinner La Manga Cup og Nils Arne Eggen bites av golfbasillen. - Assa, like lett som å røyke, sier RBK-treneren.

Minst fire- fem, én av C-landslagspillerne ligger fortsatt Hongkong-syke.

Drillo fristes av landslagstrenerjobben i Irak, men sier nei p.g.a. avstanden til Sognsvann og Nordmarka. - Jeg måtte tenke på bikkja - politisk sa dam i UD at det ikke var noe problem, sier Olsen til VG.

Mr. Stabæk, Ingebrigt Steen Jensen fra Dinamo reklamebyrå, vil være smart klubbeier sjøl og legger inn langsiktig bud på Dinamo Kiev, Dinamo Moskva og Dinamo Tblisi for å ta opp kampen med Rosenborg. Meninga er at de skal lande på Fornebu i 2005.

Ææærlige Tom Nordlie vet fortsatt ikke hvem som er VIF-trener, men Kjetil Rekdal har fløyte. - I e' ærlig i også, sier Rekdal på Spetalens mobil.

England: Margunn Haugenes scorer 19 mål For Fulham og kåres til banens nest beste. Sir Alex F., som går forbi kampen, sier hun kunne scoret to til.

MARS:

Rosenborg mikser enda et treningsopphold i Spania med å se John Carew i Champions League. - Han John gikk for tidlig - han burde utviklet seg hos oss, sier Eggen etter to nye Carew-scoringer.

På Bryne venter Ragnvald Soma, som på grunn av utålmodigheten nå har doblet kontrakten til åtte år med Perugia, fortsatt på at den italienske klubben skal betale overgangsummen. Samtidig spiser Rune Hauge middag med West Hams Harry Redknapp. Og dagen etter rådfører han seg over frokost med George Graham, lunsj med David O'Leary og middag med Alex Ferguson. - Jeg kan selge mora til han Ragnvald om så skal være, sier Hauge på telefonen.

Martin Andresen selges uten at han vet om det til Sam Hammams Cardiff. Før han har spilt én kamp kjøper Stabæk ham tilbake med fortjeneste.

Nils Johan Semb tar ikke ut noen Lofoten-, Ofoten-, Tromsø- eller Glimt-spillere i troppen mot Polen på Ullevaal og Hviterussland i Minsk (VM-kval). Dette får Terje Skarsfjord til å ta ut sitt eget Nordlandslag. Og mens Norge vinner begge VM-kampene 4 og 5- 1 spiller Nordlandslaget 0- 0 mot Nord-Sverige i Gällivare.

Tom Nordlie er fortsatt den eneste som er ææærlig i Vålerenga. Han sier han ikke vet hvem som er trener.

England: Steffen Iversen er endelig tilbake etter kne-operasjonen i romjula, men kjenner fortsatt smertene. - Jeg kan ikke skjønne annet enn at han Kase (tidligere landslagslege) opererte feil bein, skriver han på sin borteside.

APRIL:

Rosenborg får utsatt Tippeligastarten mot Viking på grunn av treningsopphold og golfturnering i Spania. - Assa, vi kain itj spæll no - vi må træn te'l Sjæmpjons Liig og RBK Open, sier Eggen.

Smart FotballClub slår derimot Strømsgodset 4-Jostein Flo 3 på Ullevaal. Semb vurderer den spillende radioreporter sterkt til den kommende landslagstroppen - uten nordlendinger - til treningskampen foreløpig ingen vil spille mot Norge 25.4.

Skarsfjord raser og tar ut nytt Nordlandslag til bortekamp mot den russiske nordflåten på Kola. Bellona sponser TV-kampen som sendes på Nordnorsk Rikskringkasting.

I påvente av Dinamo Kiev, Dinamo Moskva og Dinamo Tblisi planter Ingebrigt Steen Jensen en Linderoth på Nadderud. Til TV2 sier han at «det skal vokse inn i himmelen». På samme kanal sliter Erik Foss fortsatt med Viking-trenerens navn. «Lenny Benna.., jeg kjenner ikke han Viking-treneren jeg», sier Foss og ser ned/bort/opp/ut/vekk (ikke stryk noe, alt passer).

Vålerenga serieåpner 1. divisjon hjemme mot Haugesund uten å ha tatt ut et lag. - Jeg er helt ææærlig når jeg sier at så lenge jeg ikke vet hvem som bestemmer så vet jeg heller ikke hvem som skal ta ut laget, sier Tom Nordlie. - I kunne tatt det ut, men i e' skada og er på travbanen, sier Rekdal. - Det er vanskelig for meg å ta ut et lag når jeg er på guttetur, sier Spetalen over satellittelefon fra Fiji.

Rosenborg møter Viking (B), Molde (H) og Bodø/Glimt (B) i løpet av den siste helga og tar ni poeng. - No må dokk journalistan.., sier Eggen.

England: Manchester United leder Premier League med 15 poeng fire runder før slutt. - Det er ikke over ennå, sier Alex Ferguson.

MAI:

RBK må en liten tur til Spania for å trene, men Eggen blir igjen i Trondheim for å lufte go'fotan i 1. maitoget under parolen «Du snakker ikke dritt om Orkdal E-verk». Bent Skammelsrud sier han merker kjøret etter den harde serieåpninga. Harald Brattbakk merker ingenting - han spiller ikke.

Molde taper fire seriekamper på rad og Kjell Inge Røkke Røkke truer med å selge klubben til Orkla via en bank på De nederlandske antiller.

Teitur Thordarson får nye røde tall fra Brann-styret og ber alle agenter om å selge Thorstein Helstad og Azar Karadas. Perugia, som ennå ikke har betalt for Rangvald Soma, vil kjøpe begge. Brann taper penger (som vanlig), Hauge tjener penger (også som vanlig) og Helstad og Karadas går hver sin vei. Helstad hjem (vanlig) - Karadas på by'n (også vanlig).

I Oslo spiller fotballpresident Per Ravn Omdal tuba med Sinsen Ungdomskorps 17. mai.

Samtidig, et annet sted i hovedstaden, lurer Tom Nordlie fortsatt på hvem det er som trener Vålerenga. - Det er vanskeligere å veta det enn å veta hvor mange erter det går i tanka på en av båta te'l han John Fredriksen. Og da ska du veta at jeg er dønn ææærlig, sier er-jeg-VIF-treneren(?) til seg selv.

England: Ronny Johnsen med sine jumpers knees ber Alex Ferguson om sommerfri. Han ønsker å kvalifisere til friidretts-VM i Edmonton. United vinner FA-cupen.

JUNI:

Dobbelt VM-kval for Norge - Ukraina (B) og Hviterussland (H) - mens Nordlandslaget møter Lappland på grus i Grense Jacobselv. Semb får kantproblemer og vil gjerne ha med Glimts Bengt Sæternes på Ullevaal. Men Skarsfjord nekter på humanitært grunnlag. - Han Nils Johan kan ikke bare bryte inn i gutans tilværelse og forlange at de skal reise helt til Oslo bare for å spille en kamp, sier Nordlandslagstreneren til en nabo som jobber i TV. Semb svarer at det er kortere enn å reise den andre veien.

Drillo får tilbud om å overta Nordlandslaget, men sier nei igjen. - Jeg er enig med Nils Johan - det er for langt å reise, sier han i en kommentar. Samtidig fristes han av et lukrativt tilbud fra Australia.

Rosenborg leder serien - 30 poeng etter 10 kamper - og planlegger sommerferie i Spania. Bent Skammelsrud får fri tre serieomganger og drar på laksefiske for å samle krefter. Nils Arne Eggen påbegynner sin neste bestselger «Spar mæ!».

Jostein Flo - som påstår han er blitt mye hurtigere siden i fjor - er toppscorer i Tippeligaen og skriver ny fireårskontrakt både med SIF, NRK P1, P2, P3 og Østlandsendinga.

Tom A. Schanke krever ekstraordinært fotballting etter at Vålerenga slår L/F Hønefoss 1- 0 (straffe) på Ullevaal. Problemet er dommerkortet hvor den markerte streken mellom startoppstillingen og reservene ikke eksisterer. - Du kank'e setta sammen ei regjering i Norge hvis du ikke er statsminister, sier er-det-jeg-som-er-trener Tom Nordlie. - I kjenner Bondevik, sier Kjetil Rekdal (målscorer).

England:

Manchester United er i Østen for å vise fram 11 nye draktsett. Resten av ligasystemet er på fylla i Spania.

JULI:

Rosenborg slår som vanlig Brann 10- 0 på Lerkendal og reiser rett til Spania for å lade opp til CL-kvalifiseringa. - Dette er ikke styrebehandlet så dette vil jeg egentlig ikke kommentere. Men det er klart vi har råd til å spille golf. Vi skal jo snart selge halve laget - igjen, sier Rune Bratseth.

I trøndernes fravær kryper Viking, Stabæk, Lillestrøm, Tromsø og Smart FotballClub innpå tabelltoppen. Ved månedens utgang ligger lagene to og tre poeng bak Rosenborg, med fire kamper mer spilt.

Nils Johan Semb har sommerferie i Åsgårdstrand og blir veldig brun på hodet.

Drillo har vinterferie i Australia hvor han prøver å jobbe fram et kontraktsforslag til landslagstrenerjobben. Problemet er antall gratis hjemreiser. Hundevennen Olsen vil ha én i uka.

I 1. divisjon er det sol på Sørlandet. Det betyr et kraftig Start-byks på tabellen. Og VIF-tap for Mandalskameratene - 0- 3 - på Ullevaal. - Jeg skjønner ikke en dritt av detta her jeg, sier Tom Nordlie veldig ææærlig. - Vi som er gla' i pigmenter og sommer'n trudde denna kampen skulle spelles i Mandal. Og så dro vi dit da - helt feil. Derfor var det juniorlaget, som i hvert fall ikke jeg tok ut, som tapte. Noe måtte vi jo gjøra!

Rosenborg møter Andorras mesterlag i CL-kvalifiseringen, blir enig med motstanderen om å spille begge kampene på nøytral bane i Spania siden det likevel er rett over grensa, og vinner lett. Bent Skammelsrud sier at han snart skulle ønske det var ferie.

England:

Watford er på Norges-turné og Espen Baardsen sier «I guess I'm ethnic norwegian. We had a good time and played three matches - Nybergsund (is that right?), Raufoss and Hæmkæm».

AUGUST:

Rosenborg trekker Manchester United, Valencia og Porto i Champions League. Heldigvis får Rosenborg hjemmekamp først - mot John Carews Valencia på Mestalla. Spanjolene har ennå ikke startet ligasesongen og taper 1- 0 (Morten Knutsen). En uke seinere scorer Frode Johnsen to mot Porto på Lerkendal. Etter seieren skynder Rosenborg seg tilbake til Spania. Bent Skammelsrud - som har vært glitrende sjøl om han er sliten - får to dager fri til å fiske.

Nordlandslaget spiller Midtnattsol Tournament i Lakselv mot lag fra den russiske hæren, marinen og flyvåpenet.

Davy Wathne presenterer sin siste sportsnyhet på TV2: «Brann er konkurs - takk for oss!»

Erik Foss får kanalens ankerjobb på sport og inviterer Lenny Benna... æhh til et oppklarende studiomøte. Kåre Valebrokk innlegges i all hast på Haukeland sykehus.

NRK Spare-Sporten overtaler Lars Jacob Krogh til å gjøre comeback som fotball-anker. - Det var hyggelig sist. Spesielt artig var det å få lov til å intervjue Sole Stålbakken, sier Krogh.

Vålerenga møter fem av de lagene de ikke trodde de skulle møte i fjor og tar teten i 1. divisjon. - Det ække min skyld - jeg veit ææærlig talt ikke hvem som trener detta laget, sier Tom Nordlie. - I veit det, men i har lova han Spetalen å ikke si det til noen, sier Kjetil Rekdal.

England: Nils Johan Semb sjekker ut proffene og Ronny Johnsens jumpers knees og blir overrasket da han får høre at den tidligere stopperen har gått over 2.31 i tredje forsøk.

SEPTEMBER:

Nils Johan Semb har tenkt spisse sommertanker og landslaget åpner høsten med sterke 4 og 4- 2 over Polen (B) og Wales (H) i VM-kvalifiseringa. Med ett poeng i den siste bortekampen mot Armenia i Jerevan - hvis noen gidder å reise dit - vil spillernes sommer være ødelagt i 2002 også. - Ingen fra Nordlandslaget får reise, vi har vennskapskamp mot en busslast i Skipagurra, sier Terje Skarsfjord til NNTB (Nordnorsk Telegrambyrå).

Rosenborg drar til Manchester samme dag som Ronny Johnsen reiser til Edmonton-VM i storform (2.36). Men Old Trafford er ikke som Lerkendal, og Nils Arne Eggen blir kolerisk når han får beskjed om at norske pressefolk ikke får lov til å trene på den ene banehalvdelen samtidig som Rosenborg øver seg på den andre. - Dæm e vel adla hele bunten her da - Sir meg i rææva, freser Eggen. Dagen etter spiller Rosenborg 2- 2. Dagen etter det sier Eggen at han kunne tenke seg å kjøpe David Beckham over statsbudsjettet.

Smart FotballClub viser seg ikke å være Lyn og faller fra klar himmel nedover Tippeligatabellen. Ingebrigt Steen Jensen sier denne måneden som alle foregående at Stabæk spiller Norges mest underholdende fotball. Etter 7- 1 over Molde skriver Dagbladet at han har rett. Etter 0- 4 for Bryne i cupen skriver VG sannheten: Han stammer.

Vålerenga er på vei tilbake til Tippeligaen og Tom Nordlie føler at han er på vei tilbake til treneryrket - i Vålerenga! - Helt ææærlig så trur jeg det, sier Nordlie til Dagsavisen (APOR). - I trur no det han Spetalen trur i da - og han veit, sier Kjetil Rekdal.

England:

Øivind Leonhardsen har etter en rekke besøk i bakrommet scoret fire flotte mål for Tottenham. Mot slutten av måneden havner han imidlertid på venteværelset. Skadet.

OKTOBER:

Tore André Flo, som omtrent ikke har scoret på landslaget siden før barna ble født, feier inn to flotte scoringer mot Armenia. Norge til VM. I Skipagurra blir det klar borteseier og overskrifter av en helt annen karakter. Dem om det.

Rosenborg reiser ikke til Spania på grunn av alle hengekampene. Skal de vinne Tippeligaen, må de gjøre det nå. Hvilket de gjør - sammen med cupen. Samtidig går de videre til mellomspillet i Champions League før den siste kampen. Gleden fører til at Bent Skammelsrud drar til Spania for å trene. Alle de andre, som er veldig slitne, drar på fisketur.

Plassene fra to til 14 på Tippeliga-tabellen avgjøres i en dramatisk innspurt. Viking tar sølv uten at Benny Lennartson kommer til orde i TV2 - Valebrokk har av helsemessige årsaker lagt ned redaksjonelt forbud. Og Molde, som Røkke har kjøpt tilbake fra Orkla via banken på De nederlandske antiller, tar bronsen. Med Gunder og brak.

Strømsgodset holder seg fordi Jostein Flo har kontrakt fire år til. Sogndal og Bryne rykker ned. Erik Brakstad sparker seg sjøl tilbake til Molde, Røkke selger til Rimi-Hagen via DnB og Gunder Bengtsson «fattar intet».

Arne Erlandsen drar til Island for å kjøpe et nytt LSK.

I neste års Tippeligaklubb Vålerenga sier Tom Nordlie at han er invitert på guttetur med Spetalen for å klargjøre neste sesongs trenerjobb. - Det skal bli helt (h)ææærlig, sier Nordlie til Dagbladet. - I skal ikke være med - i skal på trenerkurs i, sier Rekdal.

England:

David Beckham sier at han til sommeren vil bytte navn til Buckingham, reise til London og flytte inn i et fint hus kona har funnet en crossball fra Victoria Station.

NOVEMBER:

Rosenborg får det i år igjen og etter 1- 9 for Arsenal på Highbury vil Nils Arne Eggen kjøpe et helt nytt lag. Men han rekker ikke det før jul, og det er bare én CL-kamp igjen samt et par treningskamper i kuldegrader mot dårlig dansk motstand. Den skal spilles på Lerkendal i desember og Bent Skammelsrud, som nå er helt utkjørt, har allerede begynt å grue seg.

Nils Johan Semb har lyst til å reise til Brasil med landslaget, men får det som vanlig ikke til fordi tida er for kort og managere/trenere som Alex Ferguson, George Graham, David O'Leary, Dick Advocaat og Tom Nordlie/Kjetil Rekdal nekter å frigi spillerne til en så slitsom tur.

Drillo drar til Kuwait for å se på ørkenen ti år etter Golfkrigen. Når han er der tilbys han trenerjobb og fire nye koner. Siggen (Fru Olsen) takker høflig nei på mannens vegne.

Moss slår Mandalskameratene på straffekonk i den avgjørende kvalifiseringskampen og spesielt VIF-klanen ergrer seg. - I Moss lukter'e dritt - på sørlandet lukter'e.... nei, du kan'ke skrive det i Dagbla' veit du, men du skjønner sikkert hva jeg snakker om, sier en uartikulert talsmann.

England: Terry Venables ansettes som redningsmann i Chelsea. Lønn ut sesongen: 27 millioner kroner.

DESEMBER:

Rosenborg rekker så vidt hjem fra Spania for å møte Lazio i årets siste fotballkamp før ferien og ny tur til Spania (Maspalomas Cup 2002). Optimismen er middels etter 1- 1 mot svenske Häcken på La Manga. - Rævafotball, sier Eggen. Lazio vinner 2- 0 i ni kuldegrader og halve RBK-laget blir solgt til ubestemmelige klubber i Bundesliga, den nederlandske Æresdivisjonen og Premier League. FIFA-agentene Erik Solér og Søren Lerby har ordnet kontraktene - 17 stykker for fem spillere - for å være på den sikre siden.

- Jeg vet ikke hva Søren Lerby gjorde med mine spillere i forhold til Nederland da jeg var i Tyskland og England for å skaffe spillerne minst to kontrakter hver, sier Erik Solér og avviser kritikken rundt overgangsrotet.

- Jeg har aldri snakket med verken Solér eller noen av RBK-spillerne - bortsett fra én da, men han husker jeg ikke navnet på. Men sannheten er den at han jeg snakker om, men ikke husker navnet på, må møte i retten før han i det hele tatt får lov til å sparke til en ball, sier Lerby.

Nils Arne Eggen kåres til Årets Navn, Årets Ansatte, Årets Far og Årets Forfatter. Hadde han besøkt søsteren i California, som han snakket om, ville han blitt Årets Bror også.

Tom Nordlie og Kjetil Rekdal klarer ikke å bli enige om hvem som skal ha trofeet for Årets Trener. Øystein Stray Spetalen - som er på en liten førjulstur med gutta - sier han vil ta en beslutning på nyåret.

Tyskland!!: Jan Derek Sørensen avbildes smilende i Bild am Zonntag - Europas største avis. Ingen vet hvorfor.

<B>TRØTT I MAI:</B> Bent Skammelsrud.
<B>BER OM HJELP:</B> Nils Johan Semb.
<B>SKUMMENDE SUKSESS:</B> John Carew i Valencia.
<B>SJEF FOR NORDLANDSLAGET:</B> Terje Skarsfjord henter Rune Lange.
<B>PÅ GUTTETUR:</B> Øystein Stray Spetalen holder seg her til guttefotball.
HVEM SKAL BESTEMME:</B> Kjetil Rekdahl eller Tom Nordlie, eller noen andre. Svaret får du i 2001.
<B>TIL EVIG TID:</B> Nils Arne Eggen.
<B>SMART FOTBALLCLUB:</B> Atle Brynestad og Vidar Davidsen.
<B>ÆÆÆÆRLIG TOM:</B> Tom Nordlie.