Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotballegende risikerer lang fengselsstraff

Anklages for å ha fornærmet Tyrkias president.

I HARDT VÆR. Hakan Sükür (t.h.), her i en kamp for Galatasaray i 2007, tiltales for å ha fornærmet Tyrkias president Recep Erdogan i en twittermelding. Han risikerer å bli dømt til fire års fengsel. Foto: AP/NTB scanpix
I HARDT VÆR. Hakan Sükür (t.h.), her i en kamp for Galatasaray i 2007, tiltales for å ha fornærmet Tyrkias president Recep Erdogan i en twittermelding. Han risikerer å bli dømt til fire års fengsel. Foto: AP/NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Den tidligere fotballstjerna Hakan Sükür risikerer å bli dømt til fire års fengsel for å ha fornærmet Tyrkias president Recep Erdogan i en twittermelding.

Meldingene skal ifølge påklagemyndigheten i Tyrkia ha vært rettet mot Erdogan og hans sønn.

Dette benekter Sükür selv.

The Guardian skriver at Sükür sier til sitt forsvar at meldingene ikke direkte var rettet mot Erdogan. Men dette avviser påklagemyndigheten.

Sükür påstår at han har flyttet til California for å arbeide med åpningen av et idrettsuniversitet og for å lære engelsk. Det er uklart om han vil være til stede under rettsforhandlingene.

Stor stjerne Hakan Sükur var den store stjerna på Tyrkias landslag i femten år fra 1992.

Han har også en lang klubbkarriere og har spilt for klubber som Bursaspor, Galatasaray, Torino, Inter Milan, Parma og Blackburn Rovers.

Etter at han la opp i 2008 involverte han seg i tyrkisk politikk tre år seinere.

For Erdogan Sükür ble valgt inn i parlamentet som representant for AKP, partiet til Recep Erdogan. Men etter en turbulent tid, blant annet med korrupsjonsanklager rettet mot den innerste kretsen til Erdogan, meldte han seg ut i protest og valgte å fortsette som uavhengig.

Det rettes stadig sterkere kritikk fra flere hold mot presidentens intoleranse overfor kritikk på sosiale medier og ellers. Ifølge The Guardian er tiltalen mot Sükür bare en del av en rekke lignende tilfeller.

Dagbladets utenriksjournalist Morten Strand sier at dette er synonymt med flere lignende reaksjoner fra den totalitære presidenten.

- Erdogan blir mer og mer lik Putin i sitt stryresett. Pressen forfølges. Journalister og forfattere arresteres. Menneskerettighetsorganisasjoner er sterkt kritiske til Erdogan, forteller Strand.

Mot Erdogan Sükür kritiserte regjeringen da private skoler der den tidligere fotballspilleren hadde engasjert seg gjennom bevegelsen Gülen ble lagt ned.

Bevegelsen ble grunnlagt av den tidligere imamen Fethullah Gülen. Han lever selv i eksil i Statene etter en voldsom kontrovers mellom ham og president Erdogan i 2013. Med påstander om korrupsjon rundt Erdogan og hans innerste krets den ene veien, og om kuppforsøk mot en demokratisk valgt regjering den andre veien.

Det er utstedt arrestordre på Gülen fra tyrkiske myndigheter med påstand av fengsel på livstid for et påstått forsøk på statskupp i 2013.

Samme år trakk Sükür seg ut av politikken.

Hakan Sükür engasjerte seg i Gülen-bevegelsen parallelt med sin politiske karriere. Dette skal også ha vært en direkte årsak til at Sükür forsvant ut av politikken.

Hakan Sükür er en stor helt blant fotballsupporterne i sitt hjemland. Han spilte 112 landskamper og scoret 51 mål.