Fotballegenden har vært nærmest usynlig under VM - kan skyldes uenigheter med FIFA

- Det er rart. Jeg tror alle ønsker å se Pelé.

UTROLIG POPULÆR, MEN...: ... Pelé har nesten ikke vært å se under VM i hjemlandet Brasil. Det kan skyldes knute på tråden med FIFA, ifølge en historiker. Foto: AP Photo/Nelson Antoine
UTROLIG POPULÆR, MEN...: ... Pelé har nesten ikke vært å se under VM i hjemlandet Brasil. Det kan skyldes knute på tråden med FIFA, ifølge en historiker. Foto: AP Photo/Nelson Antoine Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Han er kjent som kongen av fotball og en av verdens beste spillere gjennom alle tider, men under VM på hjemmebane i Brasil virker det som noen har glemt å invitere Pelé.

Under åpningsseremonien i Sao Paulo var Brasils president Dilma Rousseff på plass, og det var også en rekke andre statsledere og prominente personer.

Pelé var det ingen som så selv om han ikke bor veldig langt unna i byen Santos.

I Brasils andre kamp i Fortaleza var ikke Pelé en gang på kampen. Han satt fast i en bil i trafikken i nærheten av Sao Paulo.

- Det var andre gang i livet at jeg fulgte en VM-kamp for Brasil på radio. Den første gangen var i 1950, og den andre gangen var i dag, sa 73-åringen senere i et TV-intervju.

Brasil mangler ikke tidligere fotball-legender, men Pelé er en av de største. Han var også en av mesterskapets ambassadører i forkant.

Museum Sist uke ble det åpnet et museum i Santos som viser hans liv med fotballen. Men hittil i VM har Pelé vært nærmest usynlig. Hans opptredener har stort sett begrenset seg til TV-reklamer for kjøpesentre, snarmat og sjampo i pausene under kampene.

Det er heller ikke alle som tror at det blir han som deler ut pokalen til vinnerlaget etter finalen 13. juli. Tipsene går i retning av supermodellen Gisele Bündchen.

For fansen virker det merkelig at Pelé er «gjemt» bort.

- Jeg synes det er rart. Jeg tror at alle som kommer utenfra ønsker å se Pelé, sier den 27 år gamle presten Rodrigo Andrade.

Pelé har ikke ønsket å kommentere denne artikkelen overfor nyhetsbyrået AFP.

Ikke inne i varmen Forklaringene på Peles fravær kan være flere. Historikeren Guilherme Guarche tror det er knute på tråden mellom Pelé og Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

Andre peker på at Pelé er betydelig mindre populær i hjemlandet enn i utlandet.

- Folk har tar ham ikke så seriøst som i utlandet. Han tilhører fortiden og mangler politisk engasjement. Han sympatiserer med alle regjeringer, uansett hvem som sitter med makten. Pelé står ikke for noe annet enn fortiden og betyr ingenting for oss, mener historiker og journalist Marcos Guterman.

Kanskje dukker Pelé opp etter hvert, i hvert fall om Brasil skulle klare å avansere et stykke i turneringen på hjemmebane.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer