Fotballegenden Puskas er død

Ble 79 år.

(Dagbladet.no): En av tidenes største fotballegender, Ungarns Ferenc Puskas, er død i en alder av 79 år. Puskas har vært innlagt på sykehus de siste seks årene med Alzheimer, og har vært under intensiv medisinsk behandling siden september. De siste dagene ble han behandlet for lungebetennelse og feber.

Puskas var den store stjernen på det som er blitt kalt Ungarns «gullag» på 50-tallet. Han scoret utrolige 83 mål på 84 landskamper i tidsrommet mellom 1945 og 1956.

Han førte Ungarn til OL-gull i 1952, og året etter var han en viktig brikke da Ungarn ble det første ikke-britiske laget til å slå England på engelsk jord. Puskas noterte seg for to scoringer i den knusende 6-3-seieren.

I hjemmemøtet mot England ble sifrene enda styggere: 7-1 til Ungarn.

Ble spansk

Dermed var Ungarn soleklare favoritter foran VM i Sveits i 1954, men en skade på Puskas svekket vertene så mye at de høyst overraskende tapte finalen mot Vest-Tyskland.

Puskas flyttet vestover da sovjetiske styrker invaderte Ungarn i 1956, og signerte for Real Madrid.

Sammen med Alfredo di Stefano gjorde han Real nærmest uslåelige, og Puskas ble seriemester fem ganger og europamester tre ganger. I europcupfinalen i 1960 scoret han fire mål da Eintracht Frankrfurt ble knust 7-3.

MØTTE NORGE Norge møtte det fantastiske Ungarn-laget på Ullevaal i 1955. Her hilser Norges kaptein Thorbjørn Svenssen (til høyre) på Ungarns kaptein Ferenc Puskas. 27528 tilskuere fikk se Ungarn vinne 5-0. I dag tidlig døde Puskas, 79 år gammel. Foto: Jan Stage/SCANPIX
MØTTE NORGE Norge møtte det fantastiske Ungarn-laget på Ullevaal i 1955. Her hilser Norges kaptein Thorbjørn Svenssen (til høyre) på Ungarns kaptein Ferenc Puskas. 27528 tilskuere fikk se Ungarn vinne 5-0. I dag tidlig døde Puskas, 79 år gammel. Foto: Jan Stage/SCANPIX Vis mer

I 1962 ble Puskas spansk statsborger, men fikk bare fire kamper uten å tegne seg på scoringslista.

Han la skoa på hylla i 1967, men fortsatte som trener for en rekke klubber, blant annet tok han Panathanaikos til europacupfinalen i 1971.

Mot slutten av forrige århundre ble Puskas kåret til tidenes 4. beste fotballspiller av den internasjonale stiftelsen for fotballhistorikk- og statistikk.

<B>SLET MED SYKDOM:</B> Puskas har ligget på sykehus de siste seks årene med Alzheimer. Dette bildet er fra før han ble syk, i 1997.